A A A

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” żąda realizacji Porozumienia zawartego w dniu 7 kwietnia 2019 r. pomiędzy stroną rządową a NSZZ „Solidarność” w zakresie poprawy warunków pracy i płacy nauczycieli, zwłaszcza w przedmiocie dodatku za wychowawstwo nauczycieli przedszkoli. Według ustaleń czas ich realizacji ubiega z końcem sierpnia.

Nadmieniamy, że   wicepremier RP - Beata Szydło, podczas negocjacji wielokrotnie złożyła oświadczenie w imieniu rządu :" ...ustalenie dla wszystkich nauczycieli szkolnych i przedszkolnych minimalnej kwoty dodatku za wychowawstwo w kwocie 300 zł."

Podkreślamy, iż jesteśmy głęboko poruszeni nieodpowiedzialnymi i szkodliwymi w stosunku do całego środowiska oświaty słowami przedstawicieli kierownictwa Ministerstwa Edukacji Narodowej. Publiczne twierdzenie, że przyznanie wspomnianego dodatku jest de facto uzależnione od dobrej woli wójta, burmistrza lub prezydenta miasta ze względu na fakt, iż prowadzenie przedszkoli jest „zadaniem własnym gminy” jest w naszej ocenie  sprzeczne z zawartym porozumieniem  i powszechnie obowiązującym prawem.

Ryszard Proksa

przewodniczący

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.