NOTATKA dot. dodatku za wychowawstwo nauczycieli przedszkoli

Opublikowano: 17 czerwca  2019

I. Podstawa i przedmiot notatki

Niniejsza notatka jest efektem bezrefleksyjnych doniesień medialnych zgodnie, z którymi przegłosowany w Sejmie projekt ustawy z dnia 05.06.2019 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz niektórych innych ustaw ma rzekomo pozbawić nauczycieli przedszkoli dodatku za wychowawstwo w minimalnej wysokości 300 zł.

II. Stan faktyczny

Przedmiotowy projekt ustawy przewiduje w art. 1 pkt 12, że  po art. 34 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2018 r. poz. 967 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 730)  dodaje się art. 34a w brzmieniu:

„Art. 34a.

1. Nauczycielowi, któremu powierzono sprawowanie funkcji wychowawcy klasy, przysługuje dodatek funkcyjny z tytułu sprawowania funkcji wychowawcy klasy.

2. Minimalna wysokość dodatku, o którym mowa w ust. 1, wynosi 300 zł.”

III. Analiza prawna

1.

Zgodnie z art. 30 ust. 1 obecnie obowiązującej  Karty Nauczyciela wynagrodzenie nauczycieli składa się z

1) wynagrodzenia zasadniczego;

2) dodatków: za wysługę lat, motywacyjnego, funkcyjnego i za warunki pracy;

3) wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw;

4) nagród i innych świadczeń wynikających ze stosunku pracy, z wyjątkiem świadczeń z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych oraz dodatku wiejskiego.

2.

W myśl art. 3 pkt 1 Karty Nauczyciela ilekroć w ustawie jest mowa o nauczycielach bez bliższego określenia - rozumie się przez to nauczycieli, wychowawców i innych pracowników pedagogicznych zatrudnionych w przedszkolach, szkołach i placówkach wymienionych w art. 1 ust. 1 i 1a. Natomiast przez szkoły (bez bliższego określenia) - rozumie się przedszkola, szkoły i placówki oraz inne jednostki organizacyjne wymienione w art. 1 ust. 1 i 1a.

3.

Paragraf 5 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 stycznia 2005 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagrodzenia za pracę w dniu wolnym od pracy w punkcie 2 przewiduje uprawnienie do uzyskania dodatku funkcyjnego przez nauczycieli, którym powierzono sprawowanie funkcji: wychowawcy klasy - litera a), doradcy metodycznego lub nauczyciela/konsultanta - litera b), opiekuna stażu - litera c).

4.

Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem sądowo-administracyjnym literalna wykładnia § 5 pkt 2 lit. a powołanego wyżej rozporządzenia nie uprawnia do wyłączenia z kręgu adresatów tej normy nauczycieli w przedszkolach, którym powierzono sprawowanie funkcji wychowawcy (zob. wyroku NSA z dnia 29 listopada 2006 r., I OSK 1287/06, LEX nr 320891).

Stosownie bowiem do § 5 pkt 2 lit. a rozporządzenia do uzyskania dodatku funkcyjnego uprawnieni są nauczyciele, którym powierzono sprawowanie funkcji wychowawcy klasy.

IV. Podsumowanie

Zarówno na gruncie obowiązujących przepisów prawa jaki i tych planowanych w projekcie ustawy z dnia 05.06.2019 r. nauczycielom przedszkoli należy się i będzie się należeć dodatek za wychowawstwo.

Tomasz Gryczan

radca prawny

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.