A A A

Obradujące 23–24 kwietnia br. w Warszawie Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” odniosło się m.in. do bieżącej sytuacji w oświacie i efektów porozumienia z rządem, które zostało podpisane 7 kwietnia przez zespół negocjacyjny KSOiW. Dyskutowano także na temat przebiegu rozmów podczas wczorajszego (23 kwietnia) spotkania Prezydium Rady Dialogu Społecznego w Warszawie.

Odnosząc się do zaproszenia premiera Mateusza Morawieckiego do wzięcia udziału w obradach „okrągłego stołu” na temat oświaty, zaplanowanych na 26 kwietnia na Stadionie Narodowym w Warszawie, wystosowano do premiera rządu RP pismo, w którym czytamy m.in.: „W opinii naszego Związku zaproponowana formuła spotkania na Stadionie Narodowym w Warszawie nie gwarantuje efektywnej dyskusji nad rzeczywistymi problemami polskiej oświaty”. Jednocześnie poinformowano, że przedstawiciele KSOiW NSZZ „Solidarność” wezmą udział w obradach „okrągłego stołu” w charakterze obserwatorów.

Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” oznajmia, że zespół ds. ekonomicznych Krajowej Sekcji jest gotów do podjęcia z rządem merytorycznych rozmów na temat zmiany systemu wynagradzania. W piśmie do premiera Mateusza Morawickiego podkreślamy, że „oczekujemy pilnego rozpoczęcia prac nad realizacją uzgodnionych postulatów, w szczególności podjęcia merytorycznych rozmów na temat zmiany systemu wynagradzania nauczycieli i powiązania go ze wzrostem gospodarczym”.

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (komunikat 24 kw 2019.pdf)komunikat 24 kw 2019.pdf[ ]201 kB

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.