A A A

KSOiW NSZZ „Solidarność” postuluje zmianę wyłączenia dodatku stażowego z minimalnego wynagrodzenia od początku kadencji tego rządu. Tej kwestii poświęcone są również m.in. rozmowy związków zawodowych z rządem, które są prowadzone w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”.

Dzisiaj w całej Polsce organizowane są pikiety przed urzędami wojewódzkimi m.in. na znak protestu wobec braku podwyżek dla wszystkich pracowników budżetówki i sfery publicznej.

Przypomnijmy, że to „Solidarność” wywalczyła podwyżkę wynagrodzenia minimalnego, które wynosi od tego roku 2250 zł. Na XXIX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”,  25-26 października 2018 r. w Częstochowie, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska zadeklarowała, że z pensji minimalnej zostanie wyłączony dodatek stażowy. Ministerstwo przygotowało stosowny projekt zmian.

Ten temat jest poruszany również podczas negocjacji przedstawicieli KSOiW NSZZ „Solidarność” z członkami rządu w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, w których uczestniczy także minister Elżbieta Rafalska. Na wniosek naszego Związku MPRiPS przygotowało projekt zmian w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Zakłada on wyłączenie tzw. dodatku stażowego z podstawy wymiaru wynagrodzenia minimalnego za pracę. Według obowiązujących teraz przepisów pracownik z dłuższym stażem pracy, pobierając łączne wynagrodzenie na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę, może otrzymywać niższe wynagrodzenie zasadnicze niż osoba nowo zatrudniona (bez stażu pracy lub z krótkim stażem pracy) wykonująca taką samą pracę lub pracę o jednakowej wartości.

„Solidarność” argumentuje, że taka sytuacja powoduje wśród pracowników z dłuższym stażem pracy rozgoryczenie i poczucie niesprawiedliwości. Zgodnie z ustawą minimalne wynagrodzenie za pracę nie ma charakteru jedynie wynagrodzenia zasadniczego. Jest to łączny przychód pracownika za nominalny czas pracy w danym miesiącu. Dlatego poza wynagrodzeniem zasadniczym obejmuje również inne składniki wynagrodzenia i świadczenia pracownicze, w tym również dodatek przysługujący za staż pracy.

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (kom040419.pdf)kom040419.pdf[ ]571 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.