Epidemia. Vademecum Pracownika.   Powrót do pracy - zalecenia PIP   Kadencja SIP„Czerwcowi emeryci”

Bony dla związkowców.  Dostajesz 200 zł bon na urlop!

Od 1 sierpnia 2020 do 31 lipca 2021 r. każdy członek „Solidarności” otrzyma bon o wartości 200 zł na wypoczynek w ośrodkach wczasowych należących do Domos Sp. z o.o. Bony o łącznej wartości przekraczającej 140 mln zł dystrybuowane będą poprzez regiony i organizacje związkowe NSZZ „Solidarność”. Bony można wykorzystać na nocleg wraz z wyżywieniem oraz zabiegi w Centrach Odnowy Biologicznej w:

Ośrodku Hyrny w Zakopanem www.hyrny.pl    Ośrodku Savoy w Spale www.savoy.com.pl  Ośrodku Ziemowit w Jarnołtówku www.osrodekziemowit.pl

Więcej informacji otrzymają Koleżanki i Koledzy w najbliższych dniach za pośrednictwem Regionów.

DODATKOWO każdy posiadacz legitymacji związkowej ma zniżkę 10% w ośrodkach związkowych.

KOMU PRZYSŁUGUJE RABAT: Rabat 10% otrzymuje właściciel legitymacji. Do skorzystania z rabatu nie są upoważnione osoby towarzyszące.

JAKICH USŁUG DOTYCZY RABAT: Rabat przyznawany jest na wszystkie usługi świadczone przez Doms Sp. z o.o.

Rabat łączy się z innymi promocjami i ofertami specjalnymi z wyłączeniem ofert, których regulamin wyklucza możliwość łączenia dodatkowych rabatów. Wykaz ośrodków.

A A A

Przedstawiciele zespołu negocjacyjnego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zapoznali się z propozycjami rządu, które przedstawione zostały 2 kwietnia podczas drugiej tury rozmów w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”. Spełniono większość naszych postulató w. Nauczyciele mają otrzymać 15 proc. waloryzację wynagrodzeń. Ponadto na przełomie czerwca i lipca ma zostać przedstawiony projekt zmian systemu wynagradzania, według którego pensje nauczycieli miałyby być powiązane z wysokością przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Tym samym nauczyciele nie musieliby walczyć co roku o podwyżki wynagrodzeń, ponieważ rosłyby one w sposób automatyczny (określane wskaźnikiem procentowym w stosunku do przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej).

Rząd przedstawił również propozycje realizacji innych naszych żądań, to jest skrócenie ścieżki awansu zawodowego do 10 lat (tak jak było wcześniej); a więc m.in. nauczyciel zaczynający swoją drogę zawodową odbywałby staż w trakcie 9 miesięcy, a nie dwóch lat, powrót do wcześniejszych przepisów dotyczących oceny pracy, określenie minimalnej wysokości dodatku za wychowawstwo w kwocie 300 zł oraz zapewnienie godzin do dyspozycji dyrektora za zajęcia dodatkowe. To pozwoli wyeliminować „godziny karciane”.

Według waloryzacji płac, zaproponowanej przez rząd na wrzesień tego roku, średnie wynagrodzenia dla nauczycieli będą kształtować się następująco:

dyplomowany – 6 136 zł,

mianowany – 4 802 zł,

kontraktowy – 3702 zł,

stażysta – 3 335 zł.

W stosunku do wynagrodzeń z grudnia 2018 r. podwyżki odpowiednio wynoszą:

dyplomowany – 800 zł,

mianowany – 626 zł,

kontraktowy – 483 zł,

stażysta – 435 zł.

Jak podkreślają przedstawiciele zespołu negocjacyjnego  KSOiW NSZZ „Solidarność”

w osobach Ryszard Proksa, Zbigniew Świerczek, Agata Łyko i Jolanta Zawistowicz, negocjacje jeszcze trwają. Pozostaje m.in. kwestia uzgodnienia terminów realizacji przedstawionych propozycji.

Ryszard Proksa

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)