Przepraszam za niską jakość nagrania.
Komunikat
Warszawa, 1 kwietnia 2019 r.
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zapoznała się z propozycjami złożonymi przez rząd podczas dzisiejszego (1 kwietnia) spotkania „ostatniej szansy” w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”. Na stole negocjacyjnym pojawiły się między innymi rozwiązania, o które zabiegała „Solidarność”. Nie wszystkie jednak propozycje złożone przez stronę rządzącą nas satysfakcjonują.
Przypomnijmy, KSOiW NSZZ „Solidarność” żąda podwyższenia płac wszystkich pracowników pedagogicznych w wysokości 15 % od 1 stycznia br. Warunkiem koniecznym jest podniesienie o 15 % kwoty bazowej określonej w ustawie budżetowej państwa obowiązującej na dzień 31 grudnia 2018 r. oraz zmiany systemu wynagradzania, według którego pensje nauczycieli byłyby powiązane z wysokością przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej.
Zdecydowanie podkreślamy, że propozycje rządu dotyczące podwyżki wynagrodzeń dla nauczycieli nie satysfakcjonują NSZZ „Solidarność”. Na uwagę natomiast zasługują rozwiązania dotyczące skrócenia stażu dla nauczycieli rozpoczynających swoją drogę zawodową - do dziewięciu miesięcy, określenie wysokości minimalnych stawek dodatku motywacyjnego i za wychowawstwo (propozycje „Solidarności”) oraz powrót do wcześniejszych zasad oceny pracy i możliwość skrócenia awansu zawodowego.
Z satysfakcją natomiast przyjęliśmy zapowiedź rządu, że w „trybie pilnym” zostaną przedstawione propozycje dotyczące zmiany systemu wynagradzania. Powinny zostać one wdrożone już w przyszłym roku. Tym samym nauczyciele nie musieliby walczyć co roku o podwyżki wynagrodzeń, ponieważ rosłyby one w sposób automatyczny (określane wskaźnikiem procentowym w stosunku do przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej).
Kontynuowany jest protest okupacyjny w Małopolskim Kuratorium Oświaty w Krakowie. Trwa także protest głodowy. Trzy osoby, które najdłużej brały w nim udział, na prośbę premier Beaty Szydło, zawiesiły go. Jest to znak dobrej woli ze strony protestujących. Nadal jednak trzy inne osoby prowadzą głodówkę.
Jutro rano kolejna tura rozmów związków zawodowych z rządem. NSZZ „Solidarność” liczy, że rząd przedstawi nowe propozycje związane z wynagrodzeniami pracowników pedagogicznych. Jak podkreśla Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność” postulaty naszego Związku są możliwe do spełnienia, stąd oczekujemy refleksji ze strony rządu i poważnego podejścia do naszych postulatów.
Ryszard Proksa
Przewodniczący KSOiW
NSZZ „Solidarność”
Attachments:
Download this file (komunikat 1 kwietnia 2019 r..pdf)komunikat 1 kwietnia 2019 r..pdf[ ]303 kB

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.