A A A

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

Sprawy dorosłych muszą być załatwiane między dorosłymi! – to hasło tego protestu.

Związkowcy podkreślają, że nie chcą strajkować, dlatego zdecydowali się na tę formę protestu. Dodają, że nie chcą, by uczniowie w szkołach stali się zakładnikami walki związków zawodowych z rządem. „Solidarność”  musi jednak walczyć o godność pracowników oświaty, a więc także o ich godne warunki płacy i pracy. Dlatego KSOiW NSZZ „S” wzywa premiera Mateusza Morawieckiego do negocjacji z naszym Związkiem.

Z całej Polski płyną słowa i listy poparcia dla protestujących: od poszczególnych organizacji związkowych i pojedynczych nauczycieli, od związkowców z innych branż, ale też od rodziców. Protest poparł także Ryszard Majdzik, legendarny przewodniczący „Solidarności `80”.

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP