Apelujemy do wszystkich członków NSZZ "Solidarność" o wsparcie naszych Kolegów z Castoramy Polska, którzy zostali bezprawnie zwolnieni przez pracodawcę i wzięcie udziału w kampanii Labour Start oraz o jej jak najszersze ROZPROPAGOWANIE. W celu wzięcia w niej udziału, możliwe jest korzystanie z odnośnika:

A A A

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

Sprawy dorosłych muszą być załatwiane między dorosłymi! – to hasło tego protestu.

Związkowcy podkreślają, że nie chcą strajkować, dlatego zdecydowali się na tę formę protestu. Dodają, że nie chcą, by uczniowie w szkołach stali się zakładnikami walki związków zawodowych z rządem. „Solidarność”  musi jednak walczyć o godność pracowników oświaty, a więc także o ich godne warunki płacy i pracy. Dlatego KSOiW NSZZ „S” wzywa premiera Mateusza Morawieckiego do negocjacji z naszym Związkiem.

Z całej Polski płyną słowa i listy poparcia dla protestujących: od poszczególnych organizacji związkowych i pojedynczych nauczycieli, od związkowców z innych branż, ale też od rodziców. Protest poparł także Ryszard Majdzik, legendarny przewodniczący „Solidarności `80”.

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.