Koleżanki i Koledzy,

przypominam, że wszystkie Sekcje Regionalne oraz podległe im organizacje związkowe są zobowiązane do realizowania postanowień Sztabu Protestacyjno-Strajkowego KSOiW NSZZ „Solidarność” z dnia 21 i 29 stycznia br. Nasze postulaty oraz terminarz działań nie uległ zmianie.

Wiele gazet, które przed kilkoma latami pisały o leniwych, źle wykształconych nauczycielach, teraz walczą o nasze podwyżki, o prestiż zawodu nauczyciela. W pisanych na kolanie artykułach pojawiają się błędy w nazewnictwie KSOiW, fałszywe informacje o składzie osobowym Rady Krajowej, a relacje z przebiegu spotkań to już istna beletrystyka.

Wielu samorządowców deklaruje się zapłacić  nauczycielom za strajk przeciw rządowi i na to chętnie wygospodarują środki, jednak absurdalnie w tych samych samorządach wciąż brakuje funduszy na dodatek motywacyjny dla nauczycieli, czy na podwyżkę bardzo niskich wynagrodzeń pracowników administracji i obsługi.

Koleżanki i Koledzy, by nie ulegać zmasowanej dezinformacji, zachęcam do odwiedzania stron internetowych NSZZ "Solidarność".

Ryszard Proksa

przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność"

Podajemy przykład nieprofesjonalnej publikacji:

Gazeta Prawna: „Jeszcze w tym roku nauczyciele i urzędnicy dostaną podwyżki do 15 proc.”

artykuł z 27 lutego 2019 r.

fragm.

Nie wspierać ZNP

Rząd poprosił też nieformalnie, aby związkowcy z Solidarności nie zakładali porozumień strajkowych z innymi centralami. Zarówno na szczeblu krajowym, jak i lokalnym.

– Trochę mnie to dziwi, bo to by oznaczało, że jeśli miałoby dojść do strajku w danej szkole, to nauczyciele z naszego związku strajkowaliby np. we wtorek, a pozostali, z innego związku – w czwartek. Jeśli pracownicy mówią „idziemy”, to trzeba się połączyć, a nie uprawiać politykę – komentuje Andrzej Antolak, członek Rady Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Wiadomo jednak, że rząd chce negocjować z Solidarnością i to ten właśnie związek ma mieć zasługi w uzyskaniu podwyżek dla budżetówki. Ryszard Proksa, przewodniczący Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, przyznaje, że postulaty jego związku są niezmienne, czyli 15 proc. dla nauczycieli w tym roku.

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.