A A A

Ocena dotychczasowych działań związanych z brakiem realizacji przez rząd postulatów „Solidarności” oraz strategia kolejnych posunięć to najważniejsze tematy podjęte przez Radę Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” podczas obrad, które odbyły się 14-15 lutego w Zakopanem.

Zgodnie z decyzją Sztabu Protestacyjno-Strajkowego KSOiW NSZZ „Solidarność” sekcje regionalne powołały w całej Polsce sztaby protestacyjno-strajkowe. Do 15 marca natomiast poszczególne organizacje związkowe „Solidarności” działające w placówkach oświatowych mają rozpocząć procedury sporu zbiorowego. Problematykę przeprowadzenia procedury sporu zbiorowego przedstawił radca prawny KSOiW NSZZ „S” Tomasz Gryczan.

Członkowie Rady KSOiW NSZZ „S” skrytykowali „Deklarację na rzecz edukacji przyszłości”, skierowaną do nauczycieli przez minister edukacji narodowej Annę Zalewską.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” uznaje „Deklarację na rzecz edukacji przyszłości”, skierowaną do nauczycieli przez minister edukacji narodowej panią Annę Zalewską, za kolejny dowód konfrontacyjnej postawy wobec środowiska oświatowego i reprezentujących je organizacji związkowych, brak woli porozumienia i dążenie do zaognienia konfliktu – czytamy w przyjętym stanowisku.

Związkowcy przyjęli także uchwałę w sprawie zmiany systemu wynagradzania nauczycieli.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zobowiązuje wszystkie nasze struktury do przyjęcia jednolitej koncepcji dotyczącej zmiany systemu wynagradzania nauczycieli w powiązaniu z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej – czytamy w uchwale.

Odnieśli się także do kwestii zawierania przez niektóre organizacje związkowe porozumień z innymi centralami związkowymi.

Za niedopuszczalne Rada KSOiW NSZZ „Solidarność” uznaje przejmowanie od innych central związkowych ich postulatów. Stoją one często w sprzeczności z naprawą systemu wynagradzania nauczycieli, podtrzymują absurdalny i nierzadko patologiczny jego stan – podkreślono dobitnie w uchwale.

Olga Zielińska
KSOiW NSZZ „S”

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.