A A A

W dniu 5 lutego Sztab Protestacyjno- Strajkowy NSZZ „Solidarność”, obradujący pod przewodnictwem Piotra Dudy, ocenił dotychczasowy przebieg akcji informacyjnej skierowanej do parlamentarzystów prawicy. W ramach tej akcji przedstawiciele „Solidarności” odwiedzali biura posłów i senatorów, przekazując im postulaty naszego Związku. Przypomnijmy, „Solidarność” domaga się między innymi podwyżek wynagrodzeń dla pracowników zatrudnionych w państwowej sferze budżetowej na poziomie nie mniejszym niż w służbach mundurowych, wprowadzenia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę bez względu na wiek, podniesienia kwoty wolnej od podatku i całkowitego odmrożenia kwoty naliczania funduszu socjalnego.

Wśród postulatów NSZZ „Solidarność” są także najważniejsze żądania oświaty. Parlamentarzyści prawicy zapewnili, że przekażą postulaty naszego Związku rządowi i władzom poszczególnych partii wchodzących w skład Zjednoczonej Prawicy. Sztab Protestacyjno- Strajkowy NSZZ „Solidarność” zdecydował także o kolejnych działaniach Związku. Postanowiono, że na razie nie będą ujawniane szczegóły.

Piotr Duda odniósł się także do podejmowanej przez niektóre struktury związkowe „Solidarności” współpracy z innymi centralami związkowymi. Podkreślił, że NSZZ „Solidarność” prowadzi własną akcję protestacyjną według swojego harmonogramu. Dotyczy to także struktur regionalnych i poszczególnych branż. Nie ma zatem zgody „Solidarności” na zawieranie porozumień z innymi centralami związkowymi (na wszystkich poziomach organizacyjnych Związku).

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

----------------------

Postulaty Związku

Attachments:
Download this file (komunikat 6 lutego 2019 r.pdf)komunikat 6 lutego 2019 r.pdf[ ]329 kB

Oferta specjalna

10% zniżki

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.

ENCYKLOPEDIA SOLIDARNOŚCI