A A A

Przewodniczący oświatowej „S” oznajmił, że sztab postanowił, iż zawiesza rozmowy z minister Anną Zalewską do momentu realizacji przez MEN postulatów płacowych. W razie braku spełnienia tych postulatów KSOiW 15 kwietnia przeprowadzi radykalną akcję protestacyjną.

Minister Anna Zalewska przedstawiła propozycję MEN dotyczącą podwyżek wynagrodzeń dla nauczycieli: Już we wrześniu 2019 r., a nie w styczniu 2020 r. nauczyciele otrzymają koleją podwyżkę pensji. To o 16, 1 proc. więcej wynagrodzenia w stosunku do 31 marca 2018 r. To sprawia, że ponad 60 proc. nauczycieli otrzyma 508 zł więcej do miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego. Przełoży się to również na zwiększenie wysokości dodatków, a w konsekwencji wzrost średniego wynagrodzenia nauczycieli.

Szefowa resortu edukacji oznajmiła, że różnice w wysokościach dodatków do wynagrodzeń dla poszczególnych nauczycieli (nawet w obrębie tej samej gminy) są bardzo duże i trzeba to naprawić. Przyznała, że konieczna jest zmiana systemu wynagradzania nauczycieli. Przypomnijmy, że to jeden z głównych postulatów KSOiW NSZZ „S”.

Kolejne spotkanie minister Zalewskiej z przedstawicielami związków zawodowych jest planowane na 31 stycznia. Wcześniej ma odbyć się zebranie sztabu protestacyjno-strajkowego KSOiW NSZZ „S”.

Olga Zielińska

KSOIW NSZZ „Solidarność”

Klub PZU dla Członków NSZZ "Solidarność" 10% zniżki

OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FWP

Rabaty na stacjach LOTOS

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.

ENCYKLOPEDIA SOLIDARNOŚCI