Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

A A A

Cieszymy się z zapowiadanej podwyżki wynagrodzeń. To spełnienie naszego postulatu dotyczącego podwyżki płac. Przypomnę, że został on sformułowany w stanowisku podjętym przez Walne Zebranie Delegatów KSOiW NSZZ „S” w maju 2018 r. w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz stanowisku Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „S” w październiku 2018 r. w Częstochowie – mówi przewodniczący KSOiW NSZZ „S”.

To niejedyne ustępstwa, na które zgodziła się minister edukacji. Większość postulatów przedstawianych przez „Solidarność” pracowników oświaty ma zostać zrealizowana, a są to m.in.: usunięcie niekorzystnych przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli, likwidacja godzin karcianych – zmiana art. 42 ust. 2 pkt 2 Karty Nauczyciela według propozycji KSOiW NSZZ „S”, usunięcie art. 10 ust. 7 Karty Nauczyciela umożliwiającego zatrudnianie nauczycieli na umowy terminowe, zmiana interpretacji art. 42 ust. 5c dotyczącego uśredniania pensum osób wykonujących różnego rodzaju zajęcia w szkole w ramach jednego stosunku pracy, a także usunięcie przepisu, który pozwalałby na prowadzenie zajęć szkolnych 6 dni w tygodniu.

Jeżeli postulaty, o których dziś rozmawialiśmy, nie zostaną zrealizowane, nie wykluczam akcji protestacyjnej. Taka decyzja musiałaby być jednak podjęta przez Radę KSOiW NSZZ „S”, która ma się odbyć 15 lutego – dodaje Ryszard Proksa.

15 stycznia kolejne ważne spotkanie ¬– Rady KSOiW NSZZ „S” z przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ „S” Piotrem Dudą.

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

(Zdjęcia ze strony MEN)

Attachments:
Download this file (komunikat 10 0119r.pdf)komunikat 10 0119r.pdf[ ]512 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty