A A A

Polecamy rzetelny i celny artykuł o oświacie w „Naszym Dzienniku” z 2 stycznia 2019 r. O upadku rangi zawodu nauczyciela, niskich wynagrodzeniach, biurokracji i innych problemach pisze red. Paulina Gajkowska.

Według oświatowej „Solidarności", kroki podejmowane przez resort edukacji są jednak kosmetyczne, a podwyżki nie stanowią wyrównania płac i nie wpływają na wzrost prestiżu nauczyciela. — Nauczyciele są wręcz zarzucani papierami do wypełnienia, zmuszani do gromadzenia dokumentacji, zwłaszcza w trakcie awansu zawodowego. To na pewno nie wpływa dobrze na jakość ich pracy i rodzi frustrację — zauważa Olga Zielińska, rzecznik prasowy Krajowego Sekretariatu Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność", w rozmowie z „Naszym Dziennikiem". — Minister Anna Zalewska cały czas mówi o pod-noszeniu rangi zawodu nauczyciela. Dzieje się jednak inaczej. Ta ranga systematycznie spada. Płace nauczycieli w stosunku do innych zawodów są cały czas bardzo niskie. Nauczyciele to pracownicy zajmujący ostatnie miejsce w rankingu zawodów z wyższym wykształceniem, jeśli chodzi o płace — dodaje. Jeśli zarobki nie będą wyższe, z za-wodu będą odchodziły kolejne osoby. — To już jest trend, i nie tylko wśród młodych nauczycieli — konstatuje Zielińska.

LINK do artykułu

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP