A A A

Polecamy rzetelny i celny artykuł o oświacie w „Naszym Dzienniku” z 2 stycznia 2019 r. O upadku rangi zawodu nauczyciela, niskich wynagrodzeniach, biurokracji i innych problemach pisze red. Paulina Gajkowska.

Według oświatowej „Solidarności", kroki podejmowane przez resort edukacji są jednak kosmetyczne, a podwyżki nie stanowią wyrównania płac i nie wpływają na wzrost prestiżu nauczyciela. — Nauczyciele są wręcz zarzucani papierami do wypełnienia, zmuszani do gromadzenia dokumentacji, zwłaszcza w trakcie awansu zawodowego. To na pewno nie wpływa dobrze na jakość ich pracy i rodzi frustrację — zauważa Olga Zielińska, rzecznik prasowy Krajowego Sekretariatu Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność", w rozmowie z „Naszym Dziennikiem". — Minister Anna Zalewska cały czas mówi o pod-noszeniu rangi zawodu nauczyciela. Dzieje się jednak inaczej. Ta ranga systematycznie spada. Płace nauczycieli w stosunku do innych zawodów są cały czas bardzo niskie. Nauczyciele to pracownicy zajmujący ostatnie miejsce w rankingu zawodów z wyższym wykształceniem, jeśli chodzi o płace — dodaje. Jeśli zarobki nie będą wyższe, z za-wodu będą odchodziły kolejne osoby. — To już jest trend, i nie tylko wśród młodych nauczycieli — konstatuje Zielińska.

LINK do artykułu

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.