A A A

W noworocznym „Tygodniku Solidarność” z 2 stycznia 2019 r. jest zamieszczony wywiad z Ryszardem Proksą, przewodniczący. KSOiW NSZZ „Solidarność”. Zachęcamy do lektury. Poniżej fragment wywiadu.

Podwyżki wynagrodzeń, które mają otrzymać nauczyciele od stycznia 2019 r. – w zależności od stopnia awansu od 120 zł do 170 zł brutto – są żenująco niskie. Szczególnie w kontekście wzrostu gospodarczego w Polsce. Nauczyciele zajmują ostanie miejsca w rankingu wysokości wynagrodzeń pracowników z wyższym wykształceniem.

Chciałbym jednak dodać, że walczymy o podwyżki wynagrodzeń dla wszystkich pracowników oświaty. Uważamy, że w budżecie państwa są pieniądze, które można przeznaczyć na ten cel. W grudniu Ministerstwo Finansów poinformowało o nadwyżce budżetowej, która wyniosła na koniec października 6,5 mld zł. Dane dotyczące dochodów budżetu państwa w okresie od stycznia do października w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym są jeszcze bardziej optymistyczne - są one bowiem wyższe w tym roku aż o 14,4 mld zł.

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.