Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

A A A

Zorganizowaliśmy ogólnopolską akcję informacyjną, podczas której 10 grudnia w całym kraju odbyły się konferencje prasowe. Przedstawialiśmy na nich niesatysfakcjonujący nas przebieg negocjacji z Ministerstwem Edukacji Narodowej oraz postulaty Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ  „Solidarności”. Nasza akcja przyniosła już wymierne efekty. Minister edukacji zgodziła się na powrót do wcześniejszych zasad oceniania pracy, dodatek 500 plus dla nauczycieli na wszystkich stopniach awansu, zmianę przepisu zmierzającą do faktycznej likwidacji „godzin karcianych”, przyznanie godzin do dyspozycji dyrektora oraz zmniejszenie biurokracji. To przecież najważniejsze, oprócz płacowego, postulaty Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Od listopada trwa akcja zbierania „pasków z wynagrodzeniami” pracowników oświaty, które po nowym roku zamierzamy przekazać premierowi Mateuszowi Morawieckiemu. Chcemy wykazać, ile zarabia ta grupa zawodowa w Polsce.

Na 15 stycznia 2019 natomiast zaplanowane jest spotkanie Rady KSOiW z przewodniczącym Komisji Krajowej Piotrem Dudą. Celem tego spotkania jest uzyskanie wsparcia Komisji Krajowej dla naszych działań w negocjacjach z rządem, dotyczących wynagrodzeń pracowników oświaty. Kolejnym krokiem będzie zorganizowanie seminarium na temat sytuacji w polskiej oświacie, w którym mają uczestniczyć posłowie oraz przedstawiciele MEN.

Przychylnie oceniamy oddolny protest nauczycieli. Będziemy kontynuować naszą strategię protestu. W lutym mają odbyć się obrady Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania, podczas której zostaną podsumowane efekty dotychczasowych działań oraz będzie podjęta decyzja co do zaostrzenia ewentualnego protestu.

Olga Zielińska

Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)