A A A
Związkowe wotum nieufności wobec minister Anny Zalewskiej – pod takim hasłem Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność" oraz oświatowe sekcje regionalne zorganizowały w całej Polsce konferencje prasowe. Przedstawiciele naszego Związku tłumaczyli, że dialog, jaki prowadzi minister Zalewska z „Solidarnością”, jest pozorowany.
Podczas konferencji przypomniano, że w maju Walne Zebranie Delegatów KSOiW NSZZ „Solidarność” przyjęło stanowisko, żądając odwołania Anny Zalewskiej z funkcji ministra edukacji. To stanowisko zostało także przekazane premierowi Mateuszowi Morawieckiemu.
- Domagamy się odwołania minister edukacji Anny Zalewskiej. Będziemy się tego domagali coraz ostrzej, jeżeli minister edukacji nie zrobi żadnego kroku, żeby załagodzić nasze nastroje - mówił podczas konferencji w Warszawie przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność” Ryszard Proksa.
Szef Krajowej Sekcji dodał również, że akcja protestacyjna „Solidarności” trwa już rok. Przyznał także, że niektóre kwestie udało się z minister Zalewską uzgodnić, ale najważniejsze postulaty, w tym dotyczący godnej podwyżki wynagrodzeń dla nauczycieli, nie zostały pozytywnie rozpatrzone.
- Podwyżki wynagrodzeń, jakie otrzymali nauczyciele nie są godne. Ostatni boom gospodarczy w Polsce i podwyżki pensji w wielu branżach spowodowały, że płace nauczycieli nawet nie pozostały na dotychczasowym poziomie w stosunku do wynagrodzeń innych grup zawodowych. Ta dysproporcja znacząco się zwiększyła na niekorzyść nauczycieli – dowodził przewodniczący Proksa.
W trakcie konferencji przekazano dziennikarzom ulotkę informacyjną, wskazując na główne grzechy minister Zalewskiej, a są to: brak godnych podwyżek wynagrodzeń dla nauczycieli, brak likwidacji tzw. godzin karcianych, wydłużenie ścieżki awansu zawodowego, wprowadzenie nowych, niekorzystnych dla nauczycieli przepisów dotyczących oceny pracy nauczycieli, prowadzenie pozorowanego dialogu ze związkami zawodowymi i wzrost biurokracji.
- Robimy konferencje lokalne, żeby uzmysłowić minister Zalewskiej i rządowi, że w oświacie wrze, że pora coś ustalić - wyjaśniał Ryszard Proksa. Dodał też, że w lutym obradować będzie Rada KSOiW NSZZ „S”, która prawdopodobnie podejmie decyzje dotyczące form protestu, jeśli minister Zalewska nie porozumie się z „Solidarnością”.
Dziennikarze zobaczyli także odcinki wynagrodzeń nauczycieli, aby móc się przekonać, ile faktycznie zarabiają nauczyciele. „Paski” wynagrodzeń nauczycieli z całej Polskie mają zostać przekazane premierowi Mateuszowi Morawieckiemu.
Olga Zielińska
KSOiW NSZZ „Solidarność”

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.