A A A

Członkowie Rady stanowczo podkreślili, że stanowisko o żądaniu odwołania Anny Zalewskiej z funkcji ministra edukacji, które przyjęło Walne Zebranie Delegatów w Ostrowcu Świętokrzyskim,  jest nadal aktualne. Formuła spotkań z minister Anną Zalewską się wyczerpała – akcentowali związkowcy. Przypomniano, że niemożność prowadzenia konstruktywnego dialogu z szefową resortu edukacji doprowadziło do akcji protestacyjnej „Solidarności” pracowników oświaty w Warszawie, a postulaty KSOiW tam przedstawione nie zostały spełnione.

W trakcie burzliwej dyskusji rozważano optymalne warianty form protestu wobec polityki minister edukacji. Uzgodniono, że KSOiW podejmie ogólnopolską akcję protestacyjną, której szczegóły zostaną ujawnione 10 grudnia.

Inną ważną kwestią, którą zajęła się Rada Krajowej Sekcji był temat świadczenia przez nauczycieli pracy za darmo. Dowodzono, że w 90 proc. szkół ten problem nadal istnieje. Dlatego też Rada KSOiW NSZZ „Solidarność” zobowiązała Prezydium do zainicjowania i koordynowania akcji dotyczącej zwalczania łamania prawa, które polega na prowadzeniu przez nauczycieli nieodpłatnych zajęć dydaktycznych.

Rada przyjęła także stanowisko w sprawie sytuacji nauczycieli łączących etat w kilku szkołach. Zdecydowano, że konieczne jest zaapelowanie do MEN, aby w porozumieniu z innymi ministerstwami, związkami samorządowymi przeznaczyło środki finansowe na fundusz wspierający nauczycieli, którzy łączą etat w kilku szkołach.

Olga Zielińska

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.