A A A

W trakcie naszej akcji protestacyjnej 15 września w Warszawie wręczyliśmy minister Annie Zalewskiej petycję z postulatami KSOiW NSZZ „Solidarność”. Otrzymaliśmy wtedy zapewnienie, że szefowa resortu edukacji wkrótce się z nami spotka w celu podjęcia merytorycznych rozmów na temat przedstawionych przez nas problemów. Na spotkanie czekaliśmy prawie dwa miesiące. Widać, że słowo „wkrótce” inaczej rozumiemy. Na dodatek wbrew zapewnieniom minister Anny Zalewskiej, co widoczne było podczas trójstronnego spotkania Zespołu do spraw statusu zawodowego pracowników oświaty, nie ma ona ochoty rozmawiać na tematy, które nas najbardziej interesują. A są to problemy: dotyczące podwyżek wynagrodzeń, zmiany systemu finansowania zadań oświatowych i systemu wynagradzania, ocena pracy i awans zawodowy nauczyciela, godziny „pokarciane”, umowy śmieciowe i uśrednianie pensum.

Jesteśmy zbulwersowani takim prowadzeniem dialogu społecznego. Tym bardziej, że minister Zalewska po spotkaniach z nami podnosi w mediach argument, że wszystkie tematy omawiane są i uzgadniane ze stroną związkową. Z całą stanowczością podkreślamy, że jest to nieprawda. „Solidarność” nigdy nie opowiadała się za rozwiązaniami prawnymi wprowadzonymi przez minister Annę Zalewską, które dziś uderzają w nauczyciela.

Pani minister stwierdziła podczas spotkania, że „związki zawodowe mają inną drogę dostępu do dialogu”, a także, że realizuje ona postulaty „Solidarności”. To kpina. Domagamy się podjęcia rzetelnej rozmowy na formułowane przez KSOiW NSZZ „Solidarność” postulaty i przedstawienie satysfakcjonujących nas rozwiązań.

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP