A A A

Omówienie najważniejszych postulatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przed spotkaniem Zespołu do spraw statusu zawodowego nauczycieli, które odbędzie się 7 listopada w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie zdominowało obrady wtorkowego (6 listopada 2018 r.) Prezydium.

Członkowie Prezydium ustalili, że podczas dzisiejszego spotkania z minister Anną Zalewską będą stanowczo domagać się zmiany zapisu ustawowego dotyczącego świadczenia nieodpłatnej pracy przez nauczycieli (art. 42 ust. 2), wycofania niekorzystnych przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli. Uzgodniono, że konieczne jest przywrócenie tzw. godzin do dyspozycji dyrektorów placówek oświatowych. Prezydium uzgodniło, że najważniejszy postulat KSOiW dotyczący zmiany systemu wynagradzania powinien być także poruszony podczas obrad Zespołu Trójstronnego.

Dzisiejsze spotkanie, według zapowiedzi minister Anny Zalewskiej, ma być poświęcone między innymi ocenie realizacji przepisu art. 10a Karty Nauczyciela. Członkowie Prezydium podkreślili, że będą domagać się od szefowej resortu edukacji likwidacji umów śmieciowych (koniec z umowami terminowymi). Kolejny postulat to zmiana interpretacji przepisów dotyczących uśredniania pensum nauczycieli. Przypominamy, że rzecznik MEN i eksperci tego resortu interpretują przepis dotyczący obliczania pensum w sposób niekorzystny dla nauczycieli.

Ponadto podczas obrad Prezydium omówiono kwestię przystąpienia Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność" Region Mazowsze Pracowników Sportu do Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność”. Podjęto także decyzję o e-głosowaniu w sprawie przyznania Złotej Odznaki KSOiW.

Olga Zielińska

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność”

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP