Zmiany w artykule: Dodano link do materiału filmowego- 01.09.2018r. godz. 14.22

O niezadowoleniu z efektów negocjacji prowadzonych przez KSOiW NSZZ „Solidarność” z minister edukacji Anną Zalewską mówił wczoraj (30 sierpnia) przewodniczący Sekcji Ryszard Proksa w programie „Tak czy Nie” na antenie telewizji Polsat.

Lider oświatowej Solidarności odniósł się między innymi do nowego systemu oceniania nauczycieli i skandalicznie niskich podwyżek wynagrodzeń, które wbrew oczekiwaniom pracowników oświaty nie uwzględniły wzrostu gospodarczego oraz wzrostu płac w innych branżach.

- Nasze postulaty, które przedstawiliśmy minister Annie Zalewskiej i premierowi nadal są aktualne  – mówił Ryszard Proksa. – Tak jak i poprzedniemu rządowi, tak i obecnemu daliśmy dwa lata „ochrony”. Minister edukacji nie realizuje naszych postulatów dotyczących najważniejszych bolączek w oświacie, stąd ogromne niezadowolenie wśród nauczycieli.

Przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność” stwierdził, że Związek starał się dotychczas prowadzić z MEN  merytoryczne rozmowy, teraz jednak teraz przyszła pora na ocenę ich efektów. Dodał, że wielu nauczycieli chce dać czerwoną kartkę rządowi PiS i wyjść z protestem na ulice.

- O tym, czy manifestacja się odbędzie i jej ewentualnym terminie zdecyduje prawdopodobnie jutro Rada Sekcji – powiedział Ryszard Proksa.

Obrady Rady KSOiW NSZZ „Solidarność” rozpoczynają się o godzinie 11:00 w Centrum Caritas  w Warszawie.

LINK do materiału filmowego

Olga Zielińska

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność”

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP