A A A

Materiały do ewentualnego wykorzystania  przez dyrektorów przy opracowaniu regulaminu określającego wskaźniki oceny pracy nauczyciela.

Zgodnie z zapowiedziami zamieszczamy propozycję materiału wyjściowego do przygotowania regulaminu określającego wskaźniki oceny pracy nauczycieli, do ewentualnego wykorzystania przez dyrektorów.

Materiał przedstawia propozycję: konstrukcji regulaminu, przykładowych wskaźników, które w przypadku ich wykorzystania należy dostosować do specyfiki pracy szkoły (np. do zapisów statutu szkoły, do projektów, programów realizowanych w szkole, oczekiwanych konkretnych efektów pracy nauczycieli w związku z potrzebami uczniów danej szkoły), sposobu wykorzystania wskaźników do określenia poziomu spełnienia poszczególnych kryteriów oceny pracy nauczyciela.

Przykładowe wyjściowe propozycje dotyczą regulaminu dla szkół i regulaminu dla przedszkoli:

- Materiały do regulaminu określającego wskaźniki oceny (szkoła).

- Materiały do regulaminu określającego wskaźniki oceny (przedszkole).

W dalszej kolejności będziemy sukcesywnie udostępniać również propozycje materiałów wyjściowych do ewentualnego wykorzystania przez dyrektorów:

- poradni psychologiczno- pedagogicznych,

- placówek doskonalenia nauczycieli,

- młodzieżowych ośrodków wychowawczych, młodzieżowych ośrodków socjoterapii.

Konstruując regulamin należy uwzględnić specyfikę danej szkoły, pamiętając, że:

- wskaźniki nie mogą wykraczać poza zakres kryterium i muszą być zgodne z  przepisami prawa,

- wszystkie kryteria mają tę samą wagę w ustalaniu ostatecznej oceny, tzn. wartość określająca maksymalny poziom spełnienia kryterium musi być taka sama dla wszystkich kryteriów (w załączonych przykładach, dla wszystkich kryteriów oceny pracy wartość określająca maksymalny poziom ich spełnienia wynosi 3).

Departament Informacji i Promocji Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Materiał ze strony Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Co nowego w ocenie pracy?

Praca nauczyciela jest i będzie oceniana zgodnie z przepisami art. 6a ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela ( Dz. U. z 2018 r. poz.967).

Spełnianie zadań oraz obowiązków przez nauczyciela, które zostały określone w ustawie – Karta Nauczyciela oraz ustawie – Prawo oświatowe (art. 6 i art. 42 ust. 2 Karty nauczyciela oraz art. 5 Prawa oświatowego) ocenia i nadal będzie oceniał dyrektor szkoły.

Należy pamiętać, że 1 września 2018 r.:

• traci moc rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 9 grudnia 2016 r. w sprawie kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczyciela, trybu postępowania odwoławczego oraz składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego (Dz.U. poz. 2035 oraz z 2017 r. poz. 2043);

• wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 29 maja 2018 r. w sprawie szczegółowych kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczycieli, zakresu informacji zawartych w karcie oceny pracy, składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego oraz trybu postępowania odwoławczego (Dz.U. z 2018 r. poz. 1133).

Wprowadzane zmiany w systemie oceny pracy nauczyciela dotyczą kilku nowych elementów, które powinny przyczynić się do przejrzystości systemu oceniania nauczycieli:

1) w nowym rozporządzeniu określono szczegółowe kryteria odnoszące się do kryteriów ustawowych i uwzględniające etapy rozwoju zawodowego nauczycieli poddawanych ocenie. Są one jednakowe dla wszystkich nauczycieli w każdej polskiej szkole, przedszkolu i placówce oświatowej;

2) zadaniem dyrektora szkoły jest opracowanie regulaminu określającego wskaźniki oceny pracy nauczyciela, po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej oraz właściwych struktur związków zawodowych. Regulamin powinien stać się narzędziem, które dzięki wskaźnikom ułatwiającym dokonanie oceny poziomu spełniania poszczególnych kryteriów przez nauczyciela, pozwali przedstawić nauczycielom jasne zasady oceniania ich pracy;

3) dyrektor może skorzystać z propozycji materiałów wyjściowych do przygotowania regulaminu, umieszczonych na stronie Ministerstwa Edukacji Narodowej. Zawarte propozycje wskaźników można modyfikować, zmieniać, dostosowywać do typu szkoły, warunków pracy oraz specyfiki stanowiska pracy nauczyciela. Należy jednak pamiętać o tym, aby regulaminy nie zmieniały kryteriów określonych w ustawie i rozporządzeniu.

Spełnianie zadań oraz obowiązków przez dyrektora szkoły, które zostały określone w ustawie – Karta Nauczyciela oraz ustawie – Prawo oświatowe (art. 6, art. 7 i art. 42 ust. 2 Karty Nauczyciela oraz art. 5 i art. 68 ust. 1,5 i 6 Prawa oświatowego) ocenia i nadal będzie oceniał organ sprawujący nadzór pedagogiczny w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.

W nowym rozporządzeniu w sprawie szczegółowych kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczycieli, zakresu informacji zawartych w karcie oceny pracy, składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego oraz trybu postępowania odwoławczego, wskazano kryteria, które będzie samodzielnie oceniał organ sprawujący nadzór pedagogiczny oraz organ prowadzący, a także te, które będą oceniane w porozumieniu przez oba te organy.

Zadaniem organu sprawującego nadzór pedagogiczny jest ustalenie regulaminu określającego wskaźniki oceny pracy dyrektorów szkół w porozumieniu z organami prowadzącymi szkoły, po zasięgnięciu opinii właściwych struktur związków zawodowych.

Materiał ze strony Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Dokumenty powiązane:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 29 maja 2018 r. w sprawie szczegółowych kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczycieli, zakresu informacji zawartych w karcie oceny pracy, składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego oraz trybu postępowania odwoławczego - załącznik 11

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP