A A A

Komunikat z posiedzenia sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży w dniu 17 lipca 2018 roku.

Tematem posiedzenia Komisji, w którym uczestniczył Zbigniew Świerczek – zastępca przewodniczącego KSOiW NSZZ „Solidarność”,  było rozpatrzenie informacji na temat wspólnego planu i harmonogramu działań Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego na rzecz zwiększenia dostępności i promocji: nauczania języka łacińskiego w polskich szkołach oraz kształcenia w tym zakresie na studiach wyższych.

Marzena Machałek, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej, dokonała analizy nauczania języka łacińskiego i kultury antycznej w szkołach ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych. Od roku szkolnego 2012/13 język łaciński może być nauczany w zakresie rozszerzonym w wymiarze 8 godzin tygodniowo w cyklu kształcenia. Jednak za zgodą organu prowadzącego może być prowadzona nauka tego przedmiotu w zakresie podstawowym w formie dodatkowych zajęć edukacyjnych.

W roku szkolnym 2017/18 języka łacińskiego i kultury antycznej uczono w 193 szkołach (8217 uczniów wybrało ten przedmiot jako obowiązkowy a 6900 jako dodatkowy). Zainteresowanie uczniów nauką tego przedmiotu minimalnie spada a także zaczyna brakować do niego nauczycieli.

MEN stoi na stanowisku nienarzucania szkołom określonego kierunku kształcenia czy ograniczania ich autonomii w wyborze nauczanych przedmiotów. Jednak zdając sobie sprawę z ogromnego znaczenia tego przedmiotu dla rozwijania horyzontów młodych ludzi i rozumienia współczesności, wybór tego przedmiotu zostawić uczniom. Ministerstwo podjęło starania aby spopularyzować czy upowszechnić, uatrakcyjnić naukę języka łacińskiego i kultury antycznej poprzez pokazywanie wartości i walorów z jego poznawania. Działania w tym zakresie to pomoc organizacyjna i finansowa ministerstwa przy:

- Ogólnopolskiej Olimpiadzie Języka Łacińskiego dla szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych,

- przygotowaniu zasobów do nauczania języka łacińskiego i kultury antycznej z wykorzystaniem środków unijnych,

- wprowadzeniu projektów operacyjnych dofinansowujących edukację klasyczną w szkołach.Pomocą w tej materii, wg men, mają być zmiany systemowe min. wdrożenie nowej podstawy programowej nauczania ogólnego czy wprowadzenie i upowszechnienie doradztwa metodycznego.

Szczegóły stanowisk Ministra Edukacji Narodowej i Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dotyczących nauczania języka łacińskiego i kultury antycznej w szkołach i na uczelniach wyższych w materiale filmowym.

Opracował

Zbigniew Świerczek                                                                                                       zastępca przewodniczącego KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (lacinski.pdf)lacinski.pdf[ ]570 kB

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.