A A A

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” postanowiła: włączyć się w ideę protestu przeciwko działaniom rządu  wobec sfery budżetowej, zaproponowaną przez Komisję Krajową „Solidarność”; zalecić jednostkom organizacyjnym oświatowej solidarności,  aby nie korzystały z prawa opiniowania regulaminów oceniania nauczycieli, zamiast tego należy udzielić pomocy swoim członkom w procesie ich tworzenia.

Nadzwyczajna Rada KSOiW NSZZ „Solidarność”, która odbyła się 26 czerwca 2018 r. w Warszawie jednogłośnie postanowiła włączyć się w scenariusz protestu sfery budżetowej zaproponowanej przez Krajową Komisję NSZZ „Solidarność”. Branża oświatowa żąda od Ministerstwa Edukacji Narodowej i rządu RP przede wszystkim wzrostu płac w powiązaniu z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej i wycofania niekorzystnych rozporządzeń - w szczególności dotyczących oceny pracy nauczyciela i wydłużenia awansu zawodowego. W sytuacji niespełnienia naszych żądań 15 września 2018 r. będziemy manifestować swoje niezadowolenie, gorycz i  rozczarowanie z prowadzonej polityki oświatowej.

Obowiązek tworzenia regulaminów oceny pracy nauczycieli na poziomie każdej szkoły, na podstawie skrytykowanego przez NSZZ „Solidarność” rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej o ocenianiu nauczycieli, nie jest „dobrą zmianą” w oświacie. Wzrost biurokracji, atmosfera niepewności oraz konfliktowania nauczycieli – nad tymi zagadnieniami dyskutowali członkowie Rady KSOiW NSZZ „Solidarność”. W gąszczu kryteriów, które ma spełnić nauczyciel, aby uzyskać najwyższe oceny swojej pracy, istnieje wiele pułapek i niepewności, dlatego Związek postanowił pomóc nauczycielom. Negatywna opinia naszego Związku, zarówno do zapisów ustawowych, jak i do wydanych na jej podstawie rozporządzeń, skutkuje przyjęciem stanowiska, w którym Rada KSOiW  będzie zalecała, aby jednostki organizacyjne Związku  branży oświatowej odstąpiły od opiniowania tworzonych w szkołach regulaminów oceniania.

Ponadto Rada KSOiW NSZZ „Solidarność” omówiła organizację 81 Ogólnopolskiej Pielgrzymki Nauczycieli i Wychowawców na Jasną Górę w dniu 2 lipca 2018 r. oraz zaapelowała do całej społeczności oświatowej o udział i zamanifestowanie jedności i solidarności w słusznych dla środowiska sprawach. Decyzją Prezydium KSOiW, Monika Ćwiklińska będzie pełnić funkcję łącznika z Krajowym Duszpasterstwem Nauczycieli – NSZZ „Solidarność”.

Powołanie rzecznika KSOiW NSZZ „Solidarność”, wykonanie zaleceń Krajowej Komisji Wyborczej, ustalenie rocznego terminarza posiedzeń Rady, przyznanie Złotych Odznak  KSOiW NSZZ „Solidarność” - zakończyło obrady Nadzwyczajnej Rady KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Zbigniew Świerczek

Zastępca Przewodniczącego

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Komunikat z posiedzenia sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży w dniu 17 lipca 2018 roku.

Attachments:
Download this file (Komunikat.pdf)Komunikat.pdf[ ]466 kB
Download this file (Komunikat1.pdf)Komunikat1.pdf[ ]466 kB
Download this file (lacinski.pdf)lacinski.pdf[ ]570 kB
Download this file (Stanowisko.pdf)Stanowisko.pdf[ ]513 kB

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP