SNiO

Gdańsk, 9 czerwca 2018

Ryszard Proksa został ponownie wybrany przewodniczącym Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty podczas X Kongresu, który odbył się 9 czerwca w hotelu Dal w Gdańsku. Wynik głosowania potwierdził mocną pozycję lidera. Ryszarda Proksę poparło 46 delegatów; oddano 54 głosy ważne.
   Dziękując za oddane na niego głosy, nowy przewodniczący powiedział:
– Moją zasadą jest demokracja.  Zaprosiłem do współpracy wszystkich delegatów. Zaproponowałem pracę w Radzie Krajowej Sekcji i Radzie Krajowego Sekretariatu także moim oponentom. Szkoda, że większość odmówiła.
Gorącą dyskusję wywołał temat rozważenia przez „Solidarność” podjęcia akcji protestacyjnych, w tym manifestacji przeciwko MEN i rządowi PiS.

Wielu delegatów twierdziło, że nauczyciele i pracownicy oświaty oczekują takich działań od naszego Związku. Przypomniano, że podczas WZD Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania delegaci domagali się dymisji minister Anny Zalewskiej. Temat manifestacji był również i wtedy podejmowany.
– Nie jestem przeciwny podjęciu takich kroków. Apeluję jednak o rozwagę. Taką decyzję musiałaby podjąć Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, czy też Rada Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty. Konieczne byłoby rozeznanie się, jaka jest rzeczywista wola członków „Solidarności” w poszczególnych regionach. Musimy policzyć nasze „szable” – tłumaczył Ryszard Proksa.
Zwrócono się z pytaniem, czy Krajowa Sekcja Nauka i Krajowa Sekcja Polskiej Akademii Nauki poparłyby akcję protestacyjną. Przedstawiciele obu Sekcji zapewnili, że w razie podjęcia przez KSOiW decyzji o manifestacji, można liczyć na ich wsparcie.
Delegaci przyjęli istotne dla oświaty dokumenty, między innymi uchwałę zobowiązującą Prezydium Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność” do pilnego zorganizowania spotkania z przedstawicielem Ministerstwa Sprawiedliwości w sprawach dotyczących działalności sądów pracy.
   Jako związek zawodowy widzimy pilną potrzebę przeprowadzenia reformy sądownictwa w celu usprawnienia orzekania w zakresie roszczeń wynikających ze stosunku pracy i ubezpieczeń społecznych – czytamy w uchwale.
   Kolejna uchwała dotyczyła podjęcia działań przez Krajową Sekcję Nauki oraz Komisję Krajową przeciwko zmuszaniu pracowników uczelni do pracy w niedziele. Zajęcia dydaktyczne prowadzą pracownicy niejednokrotnie do wykonywania swoich obowiązków przymuszani, a przy tym bardzo słabo wynagradzani za pracę w niedziele – napisano w uchwale.
   Ponadto przyjęto stanowisko w sprawie zainicjowania działań w celu zorganizowania olimpiady dotyczącej historii i osiągnięć NSZZ „Solidarność”. Zobowiązano Radę Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty do zwrócenia się z tym tematem do właściwych ministrów. Umożliwiłoby to zapewnienie laureatom olimpiady indeksów wyższych uczelni, zgodne z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 29 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji oraz sposobu przeprowadzania konkursów, turniejów i olimpiad i zwiększyło skuteczność propagowania dokonań i dziedzictwa Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” – zawarto w stanowisku.
   Delegaci wybrali 13-osobową Radę Krajowego Sekretariatu (wraz z przewodniczącym) oraz 5-osobowe Prezydium Rady, a także 5-osobowy skład Komisji Rewizyjnej.
Przyjęte przez Kongres Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność” dokumenty zostaną zamieszczone na stronie internetowej KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Olga Zielińska

DSC_0405a
Previous Next Play Pause

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP