Ostrowiec Świętokrzyski, 18.05.2018 r.

Ryszard Proksa ponownie został wybrany przewodniczącym Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność”. Wybrano Radę Sekcji i  Komisję Rewizyjną a także delegatów na Kongres Sekretariatu Nauki i Oświaty.

Podczas sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność” wybrano nowe władze Sekcji na kadencję 2018-2022. Ryszard Proksa, dotychczasowy przewodniczący KSOiW, ponownie uzyskał mandat do sprawowania tej funkcji. Jego rywalem był Jarosław Lange, przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.  Wybrano 50-osobową Radę KSOiW,  5-osobową Komisję Rewizyjną i 49 delegatów na Kongres Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność”.

Delegaci przyjęli kilkanaście stanowisk i apeli dotyczących bieżących problemów w oświacie oraz najważniejsze założenia na nową kadencję.

W jednym ze stanowisk WZD KSOiW NSZZ "Solidarność" wyraziło niezadowolenie ze zmian w prawie oświatowym  przygotowanych  przez resort edukacji,  które już obowiązują i stwierdziło,  że  straciło zaufanie do Ministra Edukacji Narodowej  w osobie Anny Zalewskiej.

-  Uważamy, że prowadzony obecnie dialog ze związkami zawodowymi jest pozorowany! Nie ma i nie było naszej zgody m.in. na wydłużenie awansu zawodowego, na wprowadzenie obligatoryjnej oceny pracy nauczyciela czy zmiany w udzielaniu urlopów na poratowanie zdrowia jak i wiele innych zmian prawa oświatowego, przeciwko którym protestował nasz Związek. Postulat 15 % podwyżki od 1 stycznia 2018 roku wraz z rewaloryzacją również nie został spełniony. Wiele propozycji ministerstwa wprowadza chaos organizacyjny w szkołach, dodatkową biurokrację, niezdrową rywalizację jak i pogłębia frustrację nauczycieli – czytamy w stanowisku WZD.

Przewodniczący WZD KSOiW

Jerzy Ewertowski

WZD KSOIW- LINK DO ZDJĘĆ

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP