Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

A A A

Dnia 29 marca 2018 r. w Ministerstwie Sprawiedliwości odbyło się spotkanie przedstawicieli związków zawodowych, które poprowadził Dyrektor Departamentu Spraw Rodzinnych i Nieletnich, Mikołaj Pawlak. Poinformował, że już od roku prowadzone są prace w zespole ds. nieletnich nad nową ustawą. Trudna sytuacja wynika z małej ilości wychowanków a co za tym idzie z wysokich kosztów utrzymania placówek.

Przedstawiciel Krajowej Sekcji Oświaty i  Wychowania NSZZ „Solidarność” zwrócił uwagę na brak konstruktywnego dialogu. Spotkania raz na półtora roku nie rozwiążą wszystkich problemowych spraw. Niskie uposażenia pracowników administracji, obsługi oraz ochrony zakładów, w naszej ocenie są nieadekwatne przy tak trudnej i  odpowiedzialnej pracy. Kolejny problem to konieczna zmiana zapisów dotyczących stanowiska pracownika ochrony; powinno to być stanowisko strażnika.

Brak jest również realizacji postulatu o wpisaniu nauczycieli – wychowawców jako uprawnionych do korzystania z emerytalnych świadczeń kompensacyjnych.

Przedstawiciele Forum oraz ZNP przedstawili problem braku uzgodnień budżetów placówek, uposażeń dla pracowników w sytuacji przyznania dodatkowych środków dla zakładów, bezprawne zwalnianie nauczycieli oraz wymuszanie obniżonego pensum.

Przedstawiciele Departamentu w odpowiedzi poinformowali, że średnie wynagrodzenia pracowników niepedagogicznych to ok 3370,- brutto, w tym najniższe wynosi 3126,-. Pracownicy ochrony zarabiają średnio 3230,-. Dyrektor Pawlak stwierdził w tym miejscu, iż nie ma możliwości aby pracownicy niepedagogiczni zarabiali poniżej płacy minimalnej lub blisko niej, jak również przypomniał o podwyżce w roku 2016 o ok. 230 zł na pracownika.

Na zakończenie przedstawiciel Krajowej Sekcji Oświaty i  Wychowania NSZZ „Solidarność” zgłosił konieczność sprawdzenia czy w każdej placówce są uzgodnione regulaminy wynagradzania i czy są one respektowane oraz przywrócenie przedstawicieli związków zawodowych w zespołach rozpatrujących nagrody. Ministerstwo obiecało sprawdzić i przeanalizować te sprawy.

Obecny na spotkaniu: Roman Laskowski.

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.