Gdańsk, 5 kwietnia 2018 r. INFORMACJA PRASOWA

BYĆ W GDAŃSKU – TO DOTKNĄĆ Z BLISKA HISTORII

Troje uczniów z 16 województw, którzy otrzymali najwyższą liczbę punktów podczas II etapu V edycji konkursu „Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii”, przyjedzie w dniach 8-11 kwietnia na wizytę studyjną do Gdańska, miasta silnie naznaczonego między innymi  historią tragicznych wydarzeń grudnia 1970 czy strajków sierpniowych 1980 roku. Tematyka konkursu swym zasięgiem obejmuje lata 1970 -1990.

Podczas wizyty, której współorganizatorem jest Województwo Pomorskie, 64 uczniów będzie przygotowywać się do czerwcowego ogólnopolskiego finału. Fundacja Centrum Solidarności- organizator konkursu, przygotowała dla laureatów rozbudowany program zajęć. Oprócz zwiedzania miejsc historycznych, uczniowie wezmą udział w warsztatach z autoprezentacji, wystąpień publicznych, filmu, dziennikarstwa i kreatywności. W tym samym czasie nauczyciele-opiekuni z 16 województw, będą uczestniczyć w warsztatach z coachingu, który ma pomóc im w pracy z uczniami. Dla wszystkich uczestników wizyty studyjnej pakiety upominkowe przygotował operator sieci Plus, sponsor tegorocznej edycji Olimpiady Solidarności.

- Głównym celem wizyty studyjnej  jest przekazanie uczniom wiedzy i umiejętności, które pozwolą im jak najlepiej przygotować się do stworzenia prezentacji finałowych. Uczniowie w  trzyosobowych zespołach wojewódzkich pracować będą nad wybranym zagadnieniem, z którego stworzą  krótką formę  filmową,  a następnie bronić jej będą publicznie przed Komisją Konkursową, podczas czerwcowego finału w Katowicach - tłumaczy Maria Przybylska koordynatorka projektu.

Na zwycięzców Olimpiady Solidarności czekają indeksy uniwersyteckie, stypendia i atrakcyjne nagrody rzeczowe. Olimpiada składa się z czterech etapów: szkolnego - gdzie zostaje wyłonionych dwóch najlepszych uczniów ze szkoły zgłoszonej do konkursu, wojewódzkiego – z którego wyłonionych zostaje 3 laureatów, biorących następnie udział w trzydniowej wizycie studyjnej. Całość kończy egzamin finałowy i gala wręczania nagród dla najlepszych.

Co roku Olimpiadę Solidarności wspiera szerokie grono patronów, partnerów i sponsorów.

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP