Ne cedat Academia (Niech Akademia nie ustępuje)

19 marca 2018 roku odbyła się uroczystość odsłonięcia na drugim piętrze Collegium Novum tablicy upamiętniającej profesorów i studentów tajnego nauczania. W uroczystości tej Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność reprezentował wiceprzewodniczący KSOiW NSZZ Solidarność - Zbigniew Świerczek.

Przed uroczystością delegacje pod przewodnictwem rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego, prof. dr hab. med. Wojciecha Nowaka złożyły kwiaty i wieńce pod tablicą na budynku przy  ul. Podwale 2, gdzie odbywały się pierwsze komplety tajnego nauczania. Upamiętnia ona ludzi, którzy w podbitej przez Niemców Polsce, z narażeniem życia, kształcili innych i sami zdobywali wykształcenie.

W trakcie uroczystości w auli Collegium Novum odczytano m.in. list Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Głos zabrała także dr Monika Małecka, prezes Stowarzyszenia Ne cedat Academia, skupiającego członków rodzin profesorów aresztowanych 6 listopada 1939 r. w niemieckiej Sonderaktion Krakau oraz studentów i wykładowców tajnego nauczania.

• 82-130426
  • 82-130453
  • 82-130429
  • 82-130414
  • 82-130417
  • 82-130465
  • 82-130441
  • 82-130462
  • 82-130450
  • 82-130438
  • 82-130471
  • 82-130444

Zastępca prezesa IPN dr. Mateusz Szpytma wręczył nagrody zwycięzcom edukacyjnej gry miejskiej „Zakazana szkoła”, którą 15 marca zorganizował dla uczniów szkół podstawowych i średnich Oddział IPN w Krakowie. Nagrody dla uczestników gry ufundował przewodniczący KSOiW NSZZ Solidarność Ryszard Proksa, Uniwersytet Jagielloński oraz Instytut Pamięci Narodowej w Krakowie i Sekcja Oświaty Regionu Małopolskiego. Zajęcia odbyły się na ulicach i w budynkach w centrum Krakowa, a ich celem było przybliżenie współczesnej młodzieży realiów życia podczas niemieckiej okupacji i historii tajnego nauczania, prowadzonego przez wykładowców akademickich UJ.

Po pobycie w niemieckich obozach koncentracyjnych Sachsenhausen i Dachau, na przełomie 1940 i 1941 r. do Krakowa wróciła grupa młodszych krakowskich profesorów, aresztowanych w Sonderaktion Krakau. Wtedy też zapadła decyzja o zorganizowaniu tajnego nauczania. Zadanie powierzono prof. Mieczysławowi Małeckiemu. Podczas wojny uczelniane zajęcia organizowane w prywatnych mieszkaniach, w tajemnicy przed Niemcami, objęły około tysiąca studentów. Zgłębiali m.in. medycynę, prawo, polonistykę, teologię i wiele innych dziedzin naukowych. Na tajnym wydziale teologicznym studiował m.in. Karol Wojtyła. Dzięki tak masowej akcji już dwa miesiące po opuszczeniu Krakowa przez niemieckich okupantów udało się, 19 marca 1945 roku, zorganizować pierwszą po wojnie inaugurację roku akademickiego na UJ.

Zbigniew Świerczek

Z-ca Przewodniczącego

KSOiW NSZZ "Solidarność"

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP