83d41_oswiata_3
Monte Cassino sztandar
Monte Cassino
REWERS

Poczet sztandarowy stanowili: chorąży – sztandarowy Krzysztof Jędrzejczyk, asysta – Joanna Kuryło i Ryszard Grzywiński. Obecnie „stały poczet sztandarowy SKOiW” stanowią: chorąży – sztandarowy Krzysztof Jędrzejczyk, asysta – Wojciech Jaranowski i Lesław Ordon.

Wykonanie i opis:

Drzewce dwudzielne wykonane z drewna bukowego – jasne lakierowane, okucia mosiężne całość zwieńczona orłem z koroną (odlew ze srebrnego metalu) na mosiężnej kuli –mocowana śrubą dwustronną do drzewca sztandaru . Pod osadzeniem orła i kuli pamiątkowa mosiężna tuleja z wygrawerowanym napisem „Poświęcił Ojciec Święty Jana Paweł II  Rzym 11 listopada 1996 roku”.   Mocowanie sztandaru do drzewca – kółka metalowe nawleczone na pręt mosiężny zakończony z dwu stron ozdobnymi mosiężnymi nakrętkami. Drzewce sztandaru oraz futerały na drzewca i sztandar zostały wykonane dzięki staraniom  śp. kol. Wojciecha Kotarby.

Sztandar był haftowany ręcznie w prywatnej pracowni specjalizującej się w haftowaniu sztandarów kościelnych.

Awers: to  haft na białym atłasie, w kole  złoty napis Sekcja Krajowa Oświaty I Wychowania  , czarny NSZZ i Czerwony / tzw. solidarycą/Solidarność w koło wpleciona zielona gałązka oliwna.. W dole otwarta księga z datą na uchylonej kartce 1980, w tle widać datę 1981.

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.