Monte Cassino sztandar
AWERS
lowicz
Previous Next Play Pause
Monte Cassino sztandar Kaplica 83d41_oswiata_3 1 krak Monte Cassino 17318_oswiata_2 REWERS AWERS lowicz

Poczet sztandarowy stanowili: chorąży – sztandarowy Krzysztof Jędrzejczyk, asysta – Joanna Kuryło i Ryszard Grzywiński. Obecnie „stały poczet sztandarowy SKOiW” stanowią: chorąży – sztandarowy Krzysztof Jędrzejczyk, asysta – Wojciech Jaranowski i Lesław Ordon.

Wykonanie i opis:

Drzewce dwudzielne wykonane z drewna bukowego – jasne lakierowane, okucia mosiężne całość zwieńczona orłem z koroną (odlew ze srebrnego metalu) na mosiężnej kuli –mocowana śrubą dwustronną do drzewca sztandaru . Pod osadzeniem orła i kuli pamiątkowa mosiężna tuleja z wygrawerowanym napisem „Poświęcił Ojciec Święty Jana Paweł II  Rzym 11 listopada 1996 roku”.   Mocowanie sztandaru do drzewca – kółka metalowe nawleczone na pręt mosiężny zakończony z dwu stron ozdobnymi mosiężnymi nakrętkami. Drzewce sztandaru oraz futerały na drzewca i sztandar zostały wykonane dzięki staraniom  śp. kol. Wojciecha Kotarby.

Sztandar był haftowany ręcznie w prywatnej pracowni specjalizującej się w haftowaniu sztandarów kościelnych.

Awers: to  haft na białym atłasie, w kole  złoty napis Sekcja Krajowa Oświaty I Wychowania  , czarny NSZZ i Czerwony / tzw. solidarycą/Solidarność w koło wpleciona zielona gałązka oliwna.. W dole otwarta księga z datą na uchylonej kartce 1980, w tle widać datę 1981.

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP