A A A

Minister Anna Zalewska była gościem Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, które obradowało w dniach 3-4.06.2016 r. we Wrocławiu. Dzień wcześniej odbyła się ogólnopolska konferencja „Standardy pracy nauczyciela” zorganizowaną przez KSOiW NSZZ „Solidarność” oraz Międzyregionalną Sekcję Oświaty i Wychowania Dolny Śląsk pod patronatem Głównego Inspektora Pracy i Ministerstwa Edukacji Narodowej, których przedstawiciele uczestniczyli w konferencji.

W swoim wystąpieniu w dniu 3 czerwca br. minister Anna Zalewska odniosła się do postulatu delegatów WZD o konieczności doprecyzowania art. 42 ust. 2 pkt 2 po likwidacji tzw. godzin karcianych i oświadczyła, że obecnie nie ma podstaw prawnych do tego, aby nauczyciele prowadzili nieodpłatne, dodatkowe zajęcia dydaktyczne, a wszystkie przypadki nadużyć w tym zakresie powinny być zaskarżane do wojewodów.

Podczas dyskusji delegaci WZD zwracali uwagę minister Zalewskiej na konieczność uregulowania spraw związanych m.in. z: przywróceniem jednolitego pensum dla nauczycieli specjalistów (logopedów, psychologów, pedagogów i doradców zawodowych), objęciem zapisami ustawy - Karta Nauczyciela nauczycieli placówek opiekuńczo-wychowawczych, wzmocnieniem roli nadzoru pedagogicznego w zakresie kompetencji kuratora oświaty dotyczącego uzgadniania arkuszy organizacyjnych oraz wzrostu wynagrodzeń od stycznia 2017 r.

Podczas obrad XXVIII sesji WZD przewodniczący Ryszard Proksa przedstawił informację z działalności Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” za okres 2014-2016. Przedstawiono także sprawozdanie z działalności Komisji Rewizyjnej KSOiW NSZZ „Solidarność”.

W części merytorycznej delegaci poruszali szereg problemów dotyczących bieżącej sytuacji w oświacie. Przyjęto stanowiska w sprawach: płac, przywrócenia uprawnień emerytalnych, standardów zatrudniania nauczycieli, nieodpłatnych godzin, nagród jubileuszowych po 45 latach pracy, pensum specjalistów, pracowników placówek opiekuńczo-wychowawczych i inne. Pozostałe dokumenty, które nie zostały przyjęte, skierowano do dalszych prac, którymi zajmie się najbliższa Rada Krajowej Sekcji.

Ewa Roszyk i Lesław Ordon

członkowie Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (apel1.pdf)apel1.pdf[ ]241 kB
Download this file (apel2.pdf)apel2.pdf[ ]224 kB
Download this file (Stanowiska WZD 1-10 p.pdf)Stanowiska WZD 1-10 p.pdf[ ]629 kB
Download this file (uchwały WZD 1-5_2016.pdf)uchwały WZD 1-5_2016.pdf[ ]436 kB

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP