Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

A A A

KSOiW NSZZ „Solidarność” postuluje zmianę wyłączenia dodatku stażowego z minimalnego wynagrodzenia od początku kadencji tego rządu. Tej kwestii poświęcone są również m.in. rozmowy związków zawodowych z rządem, które są prowadzone w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”.

Dzisiaj w całej Polsce organizowane są pikiety przed urzędami wojewódzkimi m.in. na znak protestu wobec braku podwyżek dla wszystkich pracowników budżetówki i sfery publicznej.

Przypomnijmy, że to „Solidarność” wywalczyła podwyżkę wynagrodzenia minimalnego, które wynosi od tego roku 2250 zł. Na XXIX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”,  25-26 października 2018 r. w Częstochowie, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska zadeklarowała, że z pensji minimalnej zostanie wyłączony dodatek stażowy. Ministerstwo przygotowało stosowny projekt zmian.

Ten temat jest poruszany również podczas negocjacji przedstawicieli KSOiW NSZZ „Solidarność” z członkami rządu w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, w których uczestniczy także minister Elżbieta Rafalska. Na wniosek naszego Związku MPRiPS przygotowało projekt zmian w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Zakłada on wyłączenie tzw. dodatku stażowego z podstawy wymiaru wynagrodzenia minimalnego za pracę. Według obowiązujących teraz przepisów pracownik z dłuższym stażem pracy, pobierając łączne wynagrodzenie na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę, może otrzymywać niższe wynagrodzenie zasadnicze niż osoba nowo zatrudniona (bez stażu pracy lub z krótkim stażem pracy) wykonująca taką samą pracę lub pracę o jednakowej wartości.

„Solidarność” argumentuje, że taka sytuacja powoduje wśród pracowników z dłuższym stażem pracy rozgoryczenie i poczucie niesprawiedliwości. Zgodnie z ustawą minimalne wynagrodzenie za pracę nie ma charakteru jedynie wynagrodzenia zasadniczego. Jest to łączny przychód pracownika za nominalny czas pracy w danym miesiącu. Dlatego poza wynagrodzeniem zasadniczym obejmuje również inne składniki wynagrodzenia i świadczenia pracownicze, w tym również dodatek przysługujący za staż pracy.

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (kom040419.pdf)kom040419.pdf[ ]571 kB