Podsumowanie drugiego dnia negocjacji.

Dzwonił Andrzej Piegutkowski

Komunikat Warszawa, 2 kwietnia 2019 r.

Przedstawiciele zespołu negocjacyjnego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zapoznali się z propozycjami rządu, które przedstawione zostały 2 kwietnia podczas drugiej tury rozmów w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”. Spełniono większość naszych postulató w. Nauczyciele mają otrzymać 15 proc. waloryzację wynagrodzeń. Ponadto na przełomie czerwca i lipca ma zostać przedstawiony projekt zmian systemu wynagradzania, według którego pensje nauczycieli miałyby być powiązane z wysokością przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Tym samym nauczyciele nie musieliby walczyć co roku o podwyżki wynagrodzeń, ponieważ rosłyby one w sposób automatyczny (określane wskaźnikiem procentowym w stosunku do przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej).

Rząd przedstawił również propozycje realizacji innych naszych żądań, to jest skrócenie ścieżki awansu zawodowego do 10 lat (tak jak było wcześniej); a więc m.in. nauczyciel zaczynający swoją drogę zawodową odbywałby staż w trakcie 9 miesięcy, a nie dwóch lat, powrót do wcześniejszych przepisów dotyczących oceny pracy, określenie minimalnej wysokości dodatku za wychowawstwo w kwocie 300 zł oraz zapewnienie godzin do dyspozycji dyrektora za zajęcia dodatkowe. To pozwoli wyeliminować „godziny karciane”.

Według waloryzacji płac, zaproponowanej przez rząd na wrzesień tego roku, średnie wynagrodzenia dla nauczycieli będą kształtować się następująco:

dyplomowany – 6 136 zł,

mianowany – 4 802 zł,

kontraktowy – 3702 zł,

stażysta – 3 335 zł.

W stosunku do wynagrodzeń z grudnia 2018 r. podwyżki odpowiednio wynoszą:

dyplomowany – 800 zł,

mianowany – 626 zł,

kontraktowy – 483 zł,

stażysta – 435 zł.

Jak podkreślają przedstawiciele zespołu negocjacyjnego  KSOiW NSZZ „Solidarność”

w osobach Ryszard Proksa, Zbigniew Świerczek, Agata Łyko i Jolanta Zawistowicz, negocjacje jeszcze trwają. Pozostaje m.in. kwestia uzgodnienia terminów realizacji przedstawionych propozycji.

Ryszard Proksa

KSOiW NSZZ „Solidarność”

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.