Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

A A A

Zgodnie z decyzją Sztabu Protestacyjno-Strajkowego KSOiW NSZZ „Solidarność” sekcje regionalne powołały w całej Polsce sztaby protestacyjno-strajkowe. Do 15 marca natomiast poszczególne organizacje związkowe „Solidarności” działające w placówkach oświatowych mają rozpocząć procedury sporu zbiorowego. Problematykę przeprowadzenia procedury sporu zbiorowego przedstawił radca prawny KSOiW NSZZ „S” Tomasz Gryczan.

Członkowie Rady KSOiW NSZZ „S” skrytykowali „Deklarację na rzecz edukacji przyszłości”, skierowaną do nauczycieli przez minister edukacji narodowej Annę Zalewską.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” uznaje „Deklarację na rzecz edukacji przyszłości”, skierowaną do nauczycieli przez minister edukacji narodowej panią Annę Zalewską, za kolejny dowód konfrontacyjnej postawy wobec środowiska oświatowego i reprezentujących je organizacji związkowych, brak woli porozumienia i dążenie do zaognienia konfliktu – czytamy w przyjętym stanowisku.

Związkowcy przyjęli także uchwałę w sprawie zmiany systemu wynagradzania nauczycieli.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zobowiązuje wszystkie nasze struktury do przyjęcia jednolitej koncepcji dotyczącej zmiany systemu wynagradzania nauczycieli w powiązaniu z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej – czytamy w uchwale.

Odnieśli się także do kwestii zawierania przez niektóre organizacje związkowe porozumień z innymi centralami związkowymi.

Za niedopuszczalne Rada KSOiW NSZZ „Solidarność” uznaje przejmowanie od innych central związkowych ich postulatów. Stoją one często w sprzeczności z naprawą systemu wynagradzania nauczycieli, podtrzymują absurdalny i nierzadko patologiczny jego stan – podkreślono dobitnie w uchwale.

Olga Zielińska
KSOiW NSZZ „S”