A A A

Zgodnie z ustaleniami Sztabu Protestacyjno-Strajkowego KSOiW NSZZ „Solidarność” nasi przedstawiciele: Bogusława Buda, Bożena Kowalska i rzecznik prasowy Olga Zielińska uczestniczyli w spotkaniu 31 stycznia w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie z minister Anną Zalewską jedynie w charakterze obserwatorów.

Minister edukacji poinformowała, że w budżecie państwa są zabezpieczone dodatkowe pieniądze w wysokości 1 mld zł na podwyżki dla nauczycieli. Jak wynika jednak z wypowiedzi minister Zalewskiej to kwota zagwarantowanych już 5 proc. podwyżek wynagrodzeń, które nauczyciele mieli otrzymać w styczniu 2020 r., a według zapowiedzi szefowej resortu edukacji mają zostać wypłacone cztery miesiące wcześniej.

Minister Anna Zalewska poinformowała także o gotowości rozpoczęcia rozmów na temat zmiany systemu wynagradzania. To postulat sformułowany przez KSOiW NSZZ „S” jeszcze dwa lata temu. „Solidarność” chce uczestniczyć w rzetelnych i merytorycznych rozmowach na ten temat. Mamy konkretne propozycje. Jedna z nich to powiązanie wysokości zarobków nauczycieli, ze wskaźnikami ekonomicznymi, np. z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej.

Przypominamy, że 29 stycznia Sztab Protestacyjno-Strajkowy podjął decyzję, że do czasu realizacji naszych postulatów płacowych, przedstawiciele KSOiW NSZZ „S” będą brali udział w spotkaniach z MEN, w charakterze obserwatorów.

Olga Zielińska

KSOIW

NSZZ „Solidarność”

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.