A A A

Jest zgoda minister Anny Zalewskiej na negocjacje o 15 proc. podwyżkach wynagrodzeń zasadniczych dla nauczycieli od stycznia 2019 r. – potwierdza Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Dzisiaj (10 stycznia) w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli związków zawodowych z szefową resortu edukacji. Minister Anna Zalewska zaprosiła reprezentację KSOiW NSZZ „S” na odrębne rozmowy.

Cieszymy się z zapowiadanej podwyżki wynagrodzeń. To spełnienie naszego postulatu dotyczącego podwyżki płac. Przypomnę, że został on sformułowany w stanowisku podjętym przez Walne Zebranie Delegatów KSOiW NSZZ „S” w maju 2018 r. w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz stanowisku Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „S” w październiku 2018 r. w Częstochowie – mówi przewodniczący KSOiW NSZZ „S”.

To niejedyne ustępstwa, na które zgodziła się minister edukacji. Większość postulatów przedstawianych przez „Solidarność” pracowników oświaty ma zostać zrealizowana, a są to m.in.: usunięcie niekorzystnych przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli, likwidacja godzin karcianych – zmiana art. 42 ust. 2 pkt 2 Karty Nauczyciela według propozycji KSOiW NSZZ „S”, usunięcie art. 10 ust. 7 Karty Nauczyciela umożliwiającego zatrudnianie nauczycieli na umowy terminowe, zmiana interpretacji art. 42 ust. 5c dotyczącego uśredniania pensum osób wykonujących różnego rodzaju zajęcia w szkole w ramach jednego stosunku pracy, a także usunięcie przepisu, który pozwalałby na prowadzenie zajęć szkolnych 6 dni w tygodniu.

Jeżeli postulaty, o których dziś rozmawialiśmy, nie zostaną zrealizowane, nie wykluczam akcji protestacyjnej. Taka decyzja musiałaby być jednak podjęta przez Radę KSOiW NSZZ „S”, która ma się odbyć 15 lutego – dodaje Ryszard Proksa.

15 stycznia kolejne ważne spotkanie ¬– Rady KSOiW NSZZ „S” z przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ „S” Piotrem Dudą.

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

(Zdjęcia ze strony MEN)

Attachments:
Download this file (komunikat 10 0119r.pdf)komunikat 10 0119r.pdf[ ]512 kB

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.