Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

***Video not found*** (Connection Error)
Connection Error
A A A

Omówienie najważniejszych postulatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przed spotkaniem Zespołu do spraw statusu zawodowego nauczycieli, które odbędzie się 7 listopada w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie zdominowało obrady wtorkowego (6 listopada 2018 r.) Prezydium.

Członkowie Prezydium ustalili, że podczas dzisiejszego spotkania z minister Anną Zalewską będą stanowczo domagać się zmiany zapisu ustawowego dotyczącego świadczenia nieodpłatnej pracy przez nauczycieli (art. 42 ust. 2), wycofania niekorzystnych przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli. Uzgodniono, że konieczne jest przywrócenie tzw. godzin do dyspozycji dyrektorów placówek oświatowych. Prezydium uzgodniło, że najważniejszy postulat KSOiW dotyczący zmiany systemu wynagradzania powinien być także poruszony podczas obrad Zespołu Trójstronnego.

Dzisiejsze spotkanie, według zapowiedzi minister Anny Zalewskiej, ma być poświęcone między innymi ocenie realizacji przepisu art. 10a Karty Nauczyciela. Członkowie Prezydium podkreślili, że będą domagać się od szefowej resortu edukacji likwidacji umów śmieciowych (koniec z umowami terminowymi). Kolejny postulat to zmiana interpretacji przepisów dotyczących uśredniania pensum nauczycieli. Przypominamy, że rzecznik MEN i eksperci tego resortu interpretują przepis dotyczący obliczania pensum w sposób niekorzystny dla nauczycieli.

Ponadto podczas obrad Prezydium omówiono kwestię przystąpienia Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność" Region Mazowsze Pracowników Sportu do Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność”. Podjęto także decyzję o e-głosowaniu w sprawie przyznania Złotej Odznaki KSOiW.

Olga Zielińska

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.