A A A

Członkowie Prezydium ustalili, że podczas dzisiejszego spotkania z minister Anną Zalewską będą stanowczo domagać się zmiany zapisu ustawowego dotyczącego świadczenia nieodpłatnej pracy przez nauczycieli (art. 42 ust. 2), wycofania niekorzystnych przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli. Uzgodniono, że konieczne jest przywrócenie tzw. godzin do dyspozycji dyrektorów placówek oświatowych. Prezydium uzgodniło, że najważniejszy postulat KSOiW dotyczący zmiany systemu wynagradzania powinien być także poruszony podczas obrad Zespołu Trójstronnego.

Dzisiejsze spotkanie, według zapowiedzi minister Anny Zalewskiej, ma być poświęcone między innymi ocenie realizacji przepisu art. 10a Karty Nauczyciela. Członkowie Prezydium podkreślili, że będą domagać się od szefowej resortu edukacji likwidacji umów śmieciowych (koniec z umowami terminowymi). Kolejny postulat to zmiana interpretacji przepisów dotyczących uśredniania pensum nauczycieli. Przypominamy, że rzecznik MEN i eksperci tego resortu interpretują przepis dotyczący obliczania pensum w sposób niekorzystny dla nauczycieli.

Ponadto podczas obrad Prezydium omówiono kwestię przystąpienia Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność" Region Mazowsze Pracowników Sportu do Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność”. Podjęto także decyzję o e-głosowaniu w sprawie przyznania Złotej Odznaki KSOiW.

Olga Zielińska

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność”

Klub PZU dla Członków NSZZ "Solidarność" 10% zniżki

OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FWP

Rabaty na stacjach LOTOS

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.

ENCYKLOPEDIA SOLIDARNOŚCI