A wszystko zaczęło się w Górsku…

Email Drukuj PDF

Górsk to miejsce pomiędzy Bydgoszczą a Toruniem, które zyskało niechlubną sławę w związku z porwaniem przez pracowników bezpieki w październiku 1984 roku ks. Jerzego Popiełuszki. Jednak od kilku lat to także miejsce pamięci. Miejsce-pomnik męczeństwa Błogosławionego Kapłana zyskało drugie oblicze, jakby w myśl słów św. Pawła „Zło dobrem zwyciężaj” oraz św. Jana Pawła II „…modlę się o to, ażeby z tej śmierci wyrosło dobro, tak jak z Krzyża – Zmartwychwstanie... Niech będzie ta śmierć źródłem nowego życia...”. Mowa tu o działalności ks. dra Pawła Nowogórskiego CSMA, który tchnął w to niezwykłe miejsce nowe życie, zyskał sojuszników i współpracowników, dzięki którym powstało Centrum Edukacji Młodzieży im. Błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. To właśnie ksiądz Paweł był pomysłodawcą i głównym organizatorem Wojewódzkiego Interdyscyplinarnego Konkursu Wiedzy o Wielkich Polakach, konkursu adresowanego do gimnazjalistów województwa kujawsko-pomorskiego.

Mamy za sobą z sukcesem zrealizowanych pięć edycji konkursu, który już na stałe wpisał się w kalendarz dorocznych przedsięwzięć edukacyjnych, podejmowanych przez CEM w Górsku we współpracy z Marszałkiem Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Kujawsko-Pomorskim Kuratorem Oświaty, Kujawsko-Pomorskimi Centrami Edukacji Nauczycieli w Bydgoszczy, Toruniu i Włocławku oraz wielu innych instytucji i organizacji. Bohaterem edycji w roku szkolnym 2016/2017 był św. Jan Paweł II w świetle obecności i dziedzictwa w województwie kujawsko-pomorskim.

Jak co roku konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Do etapu szkolnego przystąpiło około 700 uczniów z 45 szkół. Tytuł laureata uzyskało 21 uczniów, którzy w nagrodę pojechali na Międzynarodowy Program Edukacyjny „Śladami św. Jana Pawła II – Patrona Województwa Kujawsko-Pomorskiego”. W sierpniowe gorące dni młodzi pielgrzymi dziękowali Ojcu Świętemu Franciszkowi podczas audiencji generalnej w Auli św. Pawła w Watykanie za dar tak wspaniałego patrona oraz za poświęcenie obrazu Bogusława Ziółkowskiego przedstawiającego bł. ks. Jerzego Popiełuszkę. Wielkim przeżyciem dla wszystkich uczestników wyjazdu do Włoch był udział w Mszy św., odprawionej w głębokim skupieniu i ciszy przy grobie św. Jana Pawła II oraz przy grobie św. Piotra.

Trasa podróży śladami św. Jana Pawła II zawiodła nas do niezwykłych miejsc, które Papież odwiedzał i tych, które były Mu szczególnie bliskie, jak: Mariazell w Austrii, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych ośrodków kultu maryjnego Sanktuarium Matki Bożej Narodów Słowiańskich, a w nim wizerunek zwany Wielką Matką Łaskawą Austrii i Możną Panią Węgier; Asyż – miasto św. Franciszka i św. Klary oraz niezwykłej Bazy-liki Matki Bożej Anielskiej; Castel Sant Elia, gdzie znajduje się Sanktuarium SS. Maria Ad Rupes, prowadzone przez polskich księży michalitów, które na początku lat 90. odwiedził Jan Paweł II i spędził tam kilka dni; Loreto, gdzie w Bazylice Matki Bożej Loretańskiej znajduje się Domek Matki Bożej przeniesiony z Nazaretu – Santa Casa (św. Jan Paweł II był tu kilkakrotnie). A przecież program edukacyjny realizowany przez młodzież miał także wymiar patriotyczny, dzięki poznawaniu historii Polski w takich miejscach, jak wspomniana Bazylika Matki Bożej Loretańskiej z akcentem na kaplicę polską i Kaplicę Najświętszego Serca z przedstawieniem Bitwy Warszawskiej autorstwa Arturo Gattiego; Polski Cmentarz Wojenny w Loreto, na którym znajduje się 1080 grobów Polaków po-ległych w kampanii włoskiej w lipcu i sierpniu 1944 roku podczas zdobywania tzw. linii Gotów – głównie w okolicy Ancony.

Z głęboką wdzięcznością i serdecznym podziękowaniem dla tych, dzięki którym ta wspaniała przygoda edukacyjna, religijna i patriotyczna mogła być zrealizowana, żyjemy cudownymi wspomnieniami, ale nie tylko. Owocem programu są liczne artykuły i wspomnienia uczestników, wiersze napisane podczas podróży, prezentacje multimedialne i filmy, układy taneczne i aranżacje pieśni i piosenek, wywiady, a nawet makieta Rzymu. Wielkie podziękowania kierujemy na ręce Naszego Drogiego Księdza Pawła Nowogórskiego, dyrektora CEM w Górsku, który jest autorem wszystkiego tego, co przeżyliśmy w ciągu pięciu lat współpracy, a zwłaszcza podczas tej niezapomnianej sierpniowej wyprawy do Włoch. W roku szkolnym 2017/2018 zorganizujemy kolejną edycję konkursu, który adresujemy do uczniów klas VI i VII szkół podstawowych i klas II i III gimnazjów z województwa kujawsko-pomorskiego. Bohaterką tegorocznego konkursu jest św. siostra Faustyna Kowalska. Zapraszamy do udziału!

Małgorzata Kowalczyk-Przybytek

przewodnicząca wojewódzkiej komisji konkursowej

Poprawiony: piątek, 20 października 2017 12:26

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"