Serwis Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Informacja ws. zmian w ustawie o emeryturach i rentach z FUS

Email Drukuj PDF

Informacja w sprawie zmiany art. 25 w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

Ustawą z dnia 11 maja 2012 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw, oprócz podwyższenia wieku emerytalnego, dokonano także innych zmian w ustawie emerytalnej oraz szeregu innych ustaw.

Aktualnie pracownicy, w tym i nauczyciele, są zainteresowani i zaniepokojeni zmianą art. 25 tej ustawy. Wyjaśnienie zmiany tego artykułu zostało przekazane przez Biuro Polityki Społecznej Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Jej istota polega na tym, że nauczyciele, którzy pobierają wcześniejszą emeryturę zarówno bez względu na wiek – na podstawie art. 88 KN, jak i przy obniżonym wieku na podstawie przepisów ustawy o e. i r. z FUS, po osiągnięciu wieku emerytalnego mogą wystąpić z wnioskiem o obliczenie emerytury na zasadach powszechnych, jeżeli była wyższa od dotychczas pobieranej. Zmieniony art. 25 ustawy o e. i r. z FUS przewiduje jednak, że przy nowym obliczeniu emerytury podstawę jej obliczenia – po osiągnięciu wieku emerytalnego – pomniejsza się o kwotę stanowiącą sumę kwot pobranych emerytur przed odliczeniem zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych i składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Z uwagi na to, że zmieniony art. 25 u. o e. i r. z FUS , przewidujący niekorzystne obliczanie podstawy wymiaru emerytury na zasadach powszechnych, wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2013 r., wzbudziło to zaniepokojenie, a przy okazji niezrozumienie, że dotyczy to także innych stanów. Jednakże zmiana ta będzie dotyczyła tylko stosunkowo nielicznych grup pracowniczych, tj. przede wszystkim pracowników, którzy osiągną wiek emerytalny do 31 grudnia 2012 r., jeżeli wystąpią do tego czasu o obliczenie emerytury na zasadach powszechnych, ponieważ od 1 stycznia 2013 r. wchodzą w życie nowe zasady naliczania emerytur po ukończeniu wieku emerytalnego.

Korzystniejsze obliczenie podstaw wymiaru emerytury miałoby zwłaszcza miejsce, jeżeli nauczyciel otrzymywał wcześniejszą emeryturę i jednocześnie pracował, a także osiągnął wiek emerytalny do dnia 31 grudnia 2012 r.

Natomiast pracownicy, w tym i nauczyciele, którzy w takiej sytuacji wiek emerytalny osiągną po dniu 31 grudnia 2012 r., zostaną nieuchronnie dotknięci niekorzystną zmianą.

W żadnym jednak wypadku wysokość emerytury nie może być niższa od dotychczas pobieranej. Zgodnie bowiem z art. 55 ustawy o emeryturach i rentach z FUS przeliczenie wysokości pobieranej dotychczas emerytury po osiągnięciu wieku emerytalnego następuje tylko na wniosek zainteresowanego emeryta i tylko w przypadku, jeżeli przeliczona na nowo emerytura byłaby wyższa od dotychczas pobieranej.

Bogumił Soczyński

radca prawny

Załączniki:
PlikOpisRozmiarOstatnia zmiana
emerytury.pdf 560 Kb2012-12-20 22:28
Poprawiony: czwartek, 03 stycznia 2013 14:32

ZNAJDZ NA STRONIE

Terminarz związkowy

Przegląd Oświatowy

Współpraca

z Przeglądem Oświatowym

MIESIĘCZNIK NAUCZYCIELI

Zamów informator o nowościach na stronie

imię, nazwisko
miejscowość
województwo
e- mail

Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy wymienionych instytucji. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.