Serwis Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Stanowisko KK ws. zamrożenia płac w oświacie

Email Drukuj PDF

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność" stanowczo protestuje przeciwko zamrożeniu plac w oświacie na okres kilku kolejnych lat.

Od 2012 roku wynagrodzenia nauczycieli pozostają na niezmienionym, poziomie. W tym samym czasie, na skutek zmian w prawie oświatowym, znacznie zwiększono zakres zadań i obowiązków, a tym samym odpowiedzialności nauczycieli. Jednocześnie ustawowo zobowiązano naszą grupę zawodową do nieodpłatnego świadczenia pracy w wymiarze 1 lub 2 godzin tygodniowo (tzw. godziny karciane).

OŚWIADCZENIE ws. wypowiedzi Minister Edukacji Narodowej z dnia 26.08.2014 r.

Gdańsk, 27.08.2014 r.

Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z olbrzymim zdziwieniem i oburzeniem przyjęło wypowiedź ministra edukacji narodowej, Joanny Kluzik- Rostkowskiej, zamieszczoną w Dzienniku Gazecie Prawnej z 26.08.2014 roku.

Obarczanie dokumentu regulującego zasady zatrudniania i wynagradzania, określającego prawa i obowiązki nauczycieli (Karty Nauczyciela), jako utrudniającego „racjonalną politykę opłacania pedagogów”, postrzegamy jako niezrozumiałą i zmierzającą do nieokreślonego celu - manipulację.

Jak przeciwdziałać przemocy w szkole? Rola związków zawodowych.

Email Drukuj PDF

RAPORT Z KONFERENCJI PROJEKTOWEJ: „Jak przeciwdziałać przemocy w szkole? Rola związków zawodowych.” 20-22 czerwca 2014, Ruzomberok - Słowacja

Konferencja została zorganizowana przez NKOS (Słowacki Niezależny Chrześcijański Związek Zawodowy) przy współpracy z EZA. Miejscem spotkania był Katolicki Uniwersytet.

Żądamy spotkania z Ministrem Edukacji Narodowej w sprawie projektu nowelizacji Ustawy o systemie oświaty i podwyżki płac nauczycieli.

Email Drukuj PDF

Zmiany: 22.08.2014r. godz. 14.42 dodano załączniki; godz. 15.04 dodano załącznik

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność z obrad Rady KSOiW w dniu 21 sierpnia 2014 r.

Rada KSOiW NSZZ „Solidarności” zażądała od Ministra Edukacji Narodowej spotkania w sprawie projektu obszernej nowelizacji Ustawy o systemie oświaty i podwyżki płac nauczycieli. „S” oświatowa stanowczo protestuje przeciwko zamrożeniu płac w oświacie na okres kilku kolejnych lat i domaga się 9 proc. podwyżki wynagrodzeń od 1 stycznia 2015r. Związkowcy w specjalnej uchwale stwierdzają, że w przypadku braku pozytywnej reakcji ze strony Rządu do 15 września br. NSZZ „Solidarność” podejmie działania protestacyjne. Na początku września br. do szkół trafi ankieta sondażowa o ewentualnych formach protestu. Trwa ogólnopolski konkurs o bł. ks. Jerzym Popiełuszko.

Wystąpienie RPO do MEN w sprawie przekazywania szkół publicznych

Email Drukuj PDF

Gminy nie powinny bez wyraźnego powodu decydować się na przekazywanie szkół podmiotom niepublicznym. Następstwem takiego działania może być ograniczenie uczniom dostępu do bezpłatnej nauki. To jest stanowisko prof. Ireny Lipowicz, rzecznika praw obywatelskich, która wystąpiła do ministra edukacji narodowej o podjęcie pilnych zmian systemowych w tej kwestii.

Pozdrowienia z Nowej Kaletki

Email Drukuj PDF

Trwa 19 edycja „Letniej Akademii w Nowej Kaletce”. Projekt jak zawsze służy integracji i wymianie doświadczeń pomiędzy polskimi a niemieckimi nauczycielami członkami związków zawodowych: NSZZ „Solidarność” i GEW. W tym roku oprócz stałych punktów programu (wspólna nauka języka), uczestnicy zaplanowali szereg warsztatów na tematy społeczno oświatowe: „Jak wykorzystać nowe techniki nauczania języków obcych”, „Polska w Unii Europejskiej-wspólne problemy oświatowe”, „Samodzielne uczenie się” to tylko niektóre tematy poruszane podczas trwania projektu.

Karta Nauczyciela

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki

Tłumaczenie stron

Wklej adres strony do pola Website:

Darmowe narzędzie do tłumaczeń stron internetowych
FreeWebsiteTranslation.com

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość