Serwis Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

KOMUNIKAT z posiedzenia Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku w dniach 20 - 21 listopada 2014 r.

Zmiany: 21.11.2014r. godz. 00.00

English version- LINK

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania, wobec braku reakcji Rządu RP na postulat 9% podwyżki wynagrodzeń w 2015 roku, kontynuuje akcję informacyjno- protestacyjną, organizując 9 grudnia 2014 roku przed Urzędem Rady Ministrów nadzwyczajne posiedzenie Rady, powiększone o przedstawicieli środowisk oświatowych.

Nauczycielu!

Prezentację przygotowały: Ewa Roszyk, Daria Nawrot

Prezentację przygotowała Monika Kończyk

Prezentację przygotowała Monika Kończyk

Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu wspomagania nauczania języka polskiego, historii, geografii, kultury polskiej i innych.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przesyłam projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu wspomagania nauczania języka polskiego, historii, geografii, kultury polskiej i innych przedmiotów nauczanych w języku polskim wśród Polonii i Polaków zamieszkałych za granicą oraz dzieci pracowników migrujących.

List "Solidarności" do Ewy Kopacz

Szanowna Pani

Ewa Kopacz

Premier Rzeczypospolitej Polskiej

NSZZ „Solidarność” sceptycznie przyjął Pani deklarację o 100 dniach współpracy, co nie oznacza, że na konstruktywną współpracę nasz Związek nie jest otwarty. Przykładem może być zapowiadane przez ministra pracy spotkanie w sprawie zatrudniania pracowników tymczasowych, które odczytujemy jako reakcję na nasze wystąpienie w tej sprawie do Pani Premier.

Więcej na stronie:

KOMUNIKAT z obrad Prezydium w dniu 5 listopada 2014r.

Email Drukuj PDF

Kontynuacja akcji informacyjno-protestacyjnej w oświacie i całym związku „Solidarność”, opiniowanie projektów aktów prawnych, zastępstwa doraźne realizowane przez pedagogów i bibliotekarzy bez wynagrodzenia – to główne tematy obrad Prezydium KSOiW.

Szerzyć najwyższe wartości wśród młodzieży

Nasze rozmowy

O konkursie „Zło dobrem zwyciężaj” z przewodniczącym Sekcji Oświaty i Wychowania Regionu Śląsko-Dąbrowskiego Lesławem Ordonem – pomysłodawcą i koordynatorem konkursu rozmawia Barbara Ellwart.

– Kiedy i z czyjej inicjatywy został zorganizowany konkurs?

Konferencja: Godna Praca – Godna Płaca

Email Drukuj PDF

Ile rzeczywiście zarabiają nauczyciele w Polsce ?

Spotkanie z minister edukacji narodowej.

Email Drukuj PDF

O systemie premiowania najlepszych nauczycieli, w tym o nagrodach MEN, wysokości subwencji oświatowej, tzw. godzinach karcianych oraz sprawach bieżących rozmawiała w środę (22 bm.) w siedzibie MEN minister edukacji narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska z przedstawicielami Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Rozmówcy zgodzili się z opinią przewodniczącego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Ryszarda Proksy, że zawód nauczyciela musi mieć specjalny status. Minister Joanna Kluzik–Rostkowska zaproponowała, by wspólnie wypracować model funkcjonowania oświaty w XXI wieku, określić m.in. rolę dyrektora w szkole, awans zawodowy nauczycieli, współpracę szkoły z rodzicami i z organizacjami pozarządowymi.

PATRON NSZZ "SOLIDARNOŚĆ"

Tusk ucieka

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki

Tłumaczenie stron