Serwis Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

MEN sprawdzi godziny karciane.

Email Drukuj PDF

Minister Edukacji Narodowej chce sprawdzić, jak w szkołach są realizowane tzw. godziny karciane. To pierwszy efekt negocjacji ze związkowcami z sekcji oświatowej NSZZ „Solidarność”.

Minister zapowiedziała zbadanie, w jaki sposób są realizowane tzw. godziny karciane w poszczególnych szkołach. Temat był jednym z poruszanych przez stronę związkową podczas niedawnego spotkania negocjacyjnego. Solidarność domaga się likwidacji wspomnianych godzin, gdyż – zdaniem związku – są to nieodpłatne zajęcia edukacyjne prowadzone z uczniami.

Czas i warunki pracy nauczycieli a fakty potwierdzone badaniami

Email Drukuj PDF

To było ważne wydarzenie. Konferencja na temat czasu i warunków pracy nauczycieli, zorganizowana w Pile przez Międzyregionalną Sekcję Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność” Wielkopolska oraz Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, zainteresowała nie tylko środowisko lokalne. Uczestniczyli w niej związkowcy z Łodzi, Wrocławia, Zielonej Góry, Poznania, Leszna, Krakowa, Torunia i Katowic.

Więcej na stronie:

Przegląd Oświatowy nr 7

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

Koszty przejazdu nauczyciela do miejsca nauczania indywidualnego

Przewodniczący KM POiW NSZZ „Solidarność”: Prawie wszyscy nauczyciele w naszym zespole szkół specjalnych – oprócz godzin realizowanych w ramach etatu – prowadzą także nauczanie indywidualne w domach uczniów; są to godziny ponadwymiarowe.

Dużo wątpliwości budzi sprawa zapisów w umowach o pracę tych nauczycieli i w przydziale obowiązków.

1. Zapisy w umowie o pracę.

Nauczyciele w umowie o pracę mają zapis o zatrudnieniu w charakterze nauczyciela, z informacją, że miejscem wykonywania pracy jest zespół szkół specjalnych w naszej miejscowości (z podaniem adresu) oraz szkoła specjalna w sąsiedniej miejscowości (z podaniem adresu), która wchodzi w skład zespołu. (…) Natomiast nie ma żadnej adnotacji dotyczącej nauczania indywidualnego. W umowie o pracę nie ma danych ucznia ani jego adresu zamieszkania, czyli informacji, gdzie nauczyciel wykonuje zadania z zakresu nauczania indywidualnego.

2. Zapisy w przydziale obowiązków w danym roku szkolnym.

Życzenia Wielkanocne

Email Drukuj PDF

Życzenia Wielkanocne Przewodniczącego Ryszarda Proksy i Zastępcy Przewodniczącego Teresy Misiuk.

Projekty rozporządzeń przesłane przez MEN do konsultacji.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję 2 projekty rozporządzeń przesłane przez MEN do konsultacji:

Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie szczegółowych warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy w szkołach publicznych;

Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie szczegółowych warunków i sposobu przeprowadzania sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego i egzaminu maturalnego.

Spotkanie członków Zespołu opiniodawczo-doradczego do spraw kształcenia zawodowego.

Email Drukuj PDF

W dniu 18 marca 2015 roku w Ministerstwie Edukacji Narodowej odbyło się spotkanie członków Zespołu opiniodawczo-doradczego do spraw kształcenia zawodowego a tematami były: polski system dualny kształcenia zawodowego oraz fundusze unijne w nowej perspektywie finansowej. Zgodnie z zadaniami zespołu zaproponowano określenie „kształcenia dualnego” jakie miałoby być zawarte w rozporządzeniu dotyczącym praktycznej nauki zawodu.

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z nadzwyczajnych obrad Rady KSOiW 18 marca 2015 r. w Warszawie

Zmiany: 19.03.2015r. godz. 9.40- dodano dokumenty; godz. 14.00- dodano film

Rada KSOiW podjęła decyzje o zaostrzeniu protestu w związku z brakiem reakcji Rządu RP na postulaty NSZZ „Solidarność”. Do 15 kwietnia br. struktury związkowe „Solidarności” oświatowej w szkołach wejdą w spory zbiorowe z pracodawcami, które mogą zakończyć się strajkami, natomiast 28 kwietnia br. w Warszawie odbędzie się manifestacja pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów.

Letnia Akademia w Nowej Kaletce po raz dwudziesty!

Email Drukuj PDF

Miło nam zaprosić Państwa do udziału w jubileuszowej, dwudziestej edycji projektu „Letnia Akademia w Nowej Kaletce” w ramach długoletniej współpracy polsko-niemieckiej. Projekt „Mazurskie spotkania”. ma formę niespełna dwutygodniowego seminarium, w którym biorą udział nauczyciele z Polski i Niemiec.

Jest on skierowany do nauczycieli związkowców (Solidarność i GEW), którzy zamierzają nawiązać kontakty z koleżankami i kolegami z naszych krajów, nawiązać współpracę szkolną, poszerzyć wiedzę na temat sytuacji społeczno-politycznej, sytuacji oświaty i kształcie systemów szkolnych w Polsce i Niemczech.

Konferencja- Perspektywy dla szkół zawodowych- Lublin, 09.03.2015r.

Email Drukuj PDF

Linki do całości wystąpień prelegentów można otrzymać w Sekcjach Regionalnych.

Paraliż publicznych poradni.

Email Drukuj PDF

Nabór dzieci niepełnoprawnych do placówek specjalnych w całej Polsce został sparaliżowany, informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Spowodowała to zbyt mała liczba etatów w ośrodkach wydających konieczne oświadczenia.

Więcej na stronie:

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość
Województwo