Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Wakacje z angielskim

Przegląd oświatowy 9/ 2016

Email Drukuj PDF

Zapraszam do zapoznania się z nowym wydaniem Przeglądu Oświatowego. Linki do stron:

Mazurskie spotkania w Nowej Kaletce

english version

Jak co roku, miło nam zaprosić nauczycieli – członków związku do udziału w kolejnej edycji polsko-niemieckiego projektu „Letnia akademia w Nowej Kaletce” współfinasowanego przez Fundację „Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży”, Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” oraz niemiecki związek nauczycieli GEW. Projekt ma formę niespełna dwutygodniowego seminarium, w którym biorą udział nauczyciele z Polski i Niemiec.

Apel Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” do struktur Związku.

Email Drukuj PDF

Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” apeluje do wszystkich oświatowych struktur Związku o przekazywanie udokumentowanych informacji dotyczących zamiaru zmuszania nauczycieli do prowadzenia dodatkowych, niepłatnych zajęć edukacyjnych, wychowawczych i opiekuńczych w ramach znowelizowanego art. 42 ust. 2 ustawy - Karta Nauczyciela.

Wynagrodzenia nauczycieli: Polska na szarym końcu wśród krajów OECD.

Email Drukuj PDF

Z raportu OECD wynika, że polscy nauczyciele w przedszkolach otrzymują wynagrodzenie o 26 proc. niższe niż przeciętne wynagrodzenie osób z wyższym wykształceniem, pracujących w innych zawodach.

Informacja ze spotkania w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli.

Email Drukuj PDF

KOMUNIKAT ze spotkania kierownictwa Ministerstwa Edukacji Narodowej z przedstawicielami reprezentatywnych oświatowych związków zawodowych dotyczącego konsultowanego projektu „Rozporządzenia płacowego nauczycieli” z 21 marca 2016.

Stanowisko dotyczące nowelizacji ustawy – Karta Nauczyciela.

Email Drukuj PDF

Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” wyraża stanowczy protest z powodu nieuwzględnienia podczas prac w Sejmie oraz Senacie RP uwag i propozycji zgłoszonych przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” oraz Krajowy Sekretariat Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność”, dotyczących nowelizacji art. 42 ust. 2 ustawy - Karty Nauczyciela związanych z tzw. godzinami karcianymi.

Projekt rozporządzenia ws. podstawy programowej wychowania przedszkolnego i kształcenia ogólnego.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłane przez Ministra Edukacji Narodowej do konsultacji dwa projekty rozporządzeń wprowadzające do podstawy programowej zmiany w zakresie wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej.

Przegląd oświatowy 8/ 2016

Email Drukuj PDF

Projekty rozporządzeń w sprawie świadectw, dyplomów oraz komisji dyscyplinarnych.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłany przez Ministra Edukacji Narodowej do konsultacji projekt rozporządzenia w sprawie komisji dyscyplinarnych dla nauczycieli i trybu postępowania dyscyplinarnego oraz wznawiania postępowania dyscyplinarnego.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Przegląd Oświatowy

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość