KOMUNIKAT z obrad Prezydium Rady KSOiW w dniu 14 listopada 2017 r.

Warszawa, 14.11.2017 r.

Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” omówiło działania Związku w sprawie postulatów NSZZ „Solidarność” kierowanych do rządu RP. Przypomnijmy, nasz Związek domaga się:

1. Wzrostu nakładów budżetowych na oświatę.

2. Powiązania systemu wynagradzania nauczycieli zatrudnionych we wszystkich typach szkół i placówek z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej.

Komunikat z obrad Prezydium KSOiW w dniach 26-27.10.2017.

Poznań, 26-27 października.2017 r.

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z obrad Prezydium Rady KSOiW w dniach 26-27 października 2017 r. w Poznaniu.

Obrady Prezydium KSOiW NSZZ "Solidarność" w Poznaniu zdominowały dwa tematy: aktualny status przeprowadzanych zmian w prawie oświatowym oraz sytuacja w szkolnictwie zawodowym powiązana z wprowadzaną reformą.

Sytuacja w szkolnictwie artystycznym.

Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ “Solidarność” Regionu Gdańskiego wraz z Krajową Sekcją Oświaty i Wychowania NSZZ “Solidarność” w dniu 7 listopada 2017 r. o godzinie 11:00 organizuje spotkanie:

“Sytuacja w szkolnictwie artystycznym”

W spotkaniu uczestniczyć będzie Pani Lidia Skrzyniarz – dyrektor Departamentu Szkolnictwa Artystycznego i Edukacji Kulturalnej w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Do udziału w spotkaniu zostali zaproszeni przedstawiciele szkół artystycznych w regionie gdańskim oraz wizytator z Centrum Edukacji Artystycznej Jacek Markanicz.

Zapraszamy członków naszych struktur oświatowych, zainteresowanych wskazaną tematyką, do zgłoszenia chęci uczestnictwa w spotkaniu – w tym celu bardzo prosimy o kontakt z sekretariatem SOiW NSZZ “S” w Gdańsku pod nr telefonu: 58 308 44 22

Miejsce spotkania: siedziba NSZZ “Solidarność” w Gdańsku, ul. Wały Piastowskie 24, I piętro, sala balkonowa

KOMUNIKAT z obrad nadzwyczajnej Rady KSOiW w dniu 19 października br. w Warszawie

Rada KSOiW NSZZ „Solidarność” domaga się zwiększenia nakładów na oświatę, co najmniej 15-proc. podwyżki płac nauczycieli od 1 stycznia 2018 r., zmiany systemu wynagradzania pracowników administracji i obsługi szkół oraz podwyżki wynagrodzeń pracowników kuratoriów oświaty. O wsparcie swoich postulatów Rada zaapelowała do Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Z żądaniami Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania zostaną zapoznani posłowie i senatorowie Prawa i Sprawiedliwości w regionach.

Stanowisko Komisji Krajowej.

Stanowisko KK nr 17/17 ws. wynagrodzeń pracowników pedagogicznych, administracji i obsługi oraz pracowników nadzoru pedagogicznego.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” w pełni popiera postulaty Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” dotyczące:

Misja Komisji Europejskiej w Polsce

W dniach od 11 do 12 października 2017 r. w Warszawie przedstawiciele Komisji Europejskiej zorganizowali w ramach Semestru Europejskiego cykl spotkań z reprezentatywnymi związkami zawodowymi oraz organizacjami pracodawców. Konkluzje z tych rozmów będą podstawą przyszłorocznych rekomendacji dla Polski oraz Sprawozdania krajowego – Polska 2018.

W dniu 11 października odbyła się sesja z udziałem ekspertów strony związkowej, szkolnictwa zawodowego, cechu rzemiosła i reprezentantów agencji pracy tymczasowej. Program spotkania był podzielony na dwa bloki tematyczne. W trakcie pierwszego z nich omówiono zasadniczo kwestię sytuacji rynku pracy w Polsce oraz wyzwań wynikających z tendencji demograficznych i migracyjnych. Uczestnicy dyskusji skupili swoją uwagę przede wszystkim na czynnikach blokujących i stymulujących zatrudnianie cudzoziemców w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Pracodawcy wśród problemów związanych z tym zagadnieniem wymieniali najczęściej skomplikowane warunki formalnoprawne oraz wysokie koszty zatrudnienia.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"