Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z obrad Rady KSOiW w Warszawie 23 sierpnia 2016 r.

Email Drukuj PDF

Przygotowanie pakietu osłonowego dla nauczycieli i pracowników niepedagogicznych, dążenie do wzrostu wynagrodzeń w oświacie, dokumentowanie problemów związanych ze stosowaniem art. 42 Karty Nauczyciela, zmiana zapisów w sprawie konkursów na dyrektorów placów ek oświatowych – to najpilniejsze prace Rady KSOiW w nadchodzącym roku szkolnym.

Przewodniczący KSOiW Ryszard Proksa omówił przebieg i ustalenia ze spotkania Prezydium KSOiW z ministrem edukacji narodowej Anną Zalewską (patrz komunikat z 22 sierpnia br.).

W związku niżem demograficznym i projektowaną reformą ustroju szkolnego Rada KSOiW uznała za pilne rozpoczęcie negocjacji z rządem RP w sprawie pakietu osłonowego dla nauczycieli i innych pracowników oświaty. Zdaniem Rady konieczne jest wdrożenie programu osłonowego polegającego na:

Komunikat Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ze spotkania Prezydium Rady KSOiW z Ministrem Edukacji Narodowej..

Email Drukuj PDF

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ze spotkania Prezydium Rady KSOiW z Anną Zalewską – Ministrem Edukacji Narodowej 22 sierpnia 2016 r.

Strony ustaliły formułę cyklicznych, dwustronnych spotkań. Minister edukacji Anna Zalewska przedstawiła kierunki zmian ustroju szkolnego od 1 września 2017 r. Prezydium KSOiW podkreśliło potrzebę uzgodnienia pakietów osłonowych dla nauczycieli i pracowników niepedagogicznych tracących pracę. Prezydium wyraziło także zaniepokojenie brakiem propozycji znaczących podwyżek w oświacie.

Minister edukacji o likwidacji gimnazjów, reformie oświaty i przyszłości nauczycieli.

Email Drukuj PDF

Minister edukacji Anna Zalewska w rozmowie z Portalsamorzadowy.pl odpowiada na najważniejsze zarzuty dotyczące reformy oświaty. Uspokaja, że planowane reformy rozpoczną się w przyszłym roku, w którym również zostanie wdrożona nowa podstawa programowa. Zapewnia, że reforma jest receptą na ratowanie miejsc pracy nauczycieli.

Ankieta Przeglądu Oświatowego

Email Drukuj PDF

Aby precyzyjnie poznać Państwa oczekiwania, przygotowaliśmy ankietę z pytaniami dotyczącymi naszego pisma. Prosimy o jej wypełnienie.

Link do ankiety:

Z góry dziękujemy za odpowiedzi

Ile szkół zamknięto w Polsce?

Email Drukuj PDF

Projekt rozporządzenia ws. rekrutacji.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego oraz postępowania uzupełniającego do publicznych przedszkoli, szkół i placówek.

Portal ZSK ruszył.

Email Drukuj PDF

15 lipca 2016 r. uruchomiony został portal Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji oraz Zintegrowany Rejestr Kwalifikacji.  Adres portalu www.kwalifikacje.gov.pl.

LINK:

Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie w sprawie kształcenia osób niebędących obywatelami polskimi.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie w sprawie kształcenia osób niebędących obywatelami polskimi oraz osób będących obywatelami polskimi, którzy pobierali naukę w szkołach funkcjonujących w systemach oświaty innych państw, który został skierowany do konsultacji publicznych.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Przegląd Oświatowy

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość