Serwis Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Spotkanie z minister edukacji narodowej.

Email Drukuj PDF

O systemie premiowania najlepszych nauczycieli, w tym o nagrodach MEN, wysokości subwencji oświatowej, tzw. godzinach karcianych oraz sprawach bieżących rozmawiała w środę (22 bm.) w siedzibie MEN minister edukacji narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska z przedstawicielami Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Rozmówcy zgodzili się z opinią przewodniczącego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Ryszarda Proksy, że zawód nauczyciela musi mieć specjalny status. Minister Joanna Kluzik–Rostkowska zaproponowała, by wspólnie wypracować model funkcjonowania oświaty w XXI wieku, określić m.in. rolę dyrektora w szkole, awans zawodowy nauczycieli, współpracę szkoły z rodzicami i z organizacjami pozarządowymi.

Spotkanie grupy roboczej ds. edukacji w ramach KM PO KL

Email Drukuj PDF

Warszawa, 20 października 2014 r.

W Ministerstwie Edukacji Narodowej odbyło się spotkanie grupy roboczej ds. edukacji w ramach Komitetu Monitorującego Projekt Operacyjny Kapitał Ludzki podczas którego zaprezentowano produkty finalne wypracowane w ramach innowacyjnych projektów konkursowych w Priorytecie III i IV PO KL. Produkty te mają konkretną formę np. poradnika, przewodnika czy programu kształcenia i są wdrażane do pracy przez szkoły.

Zmowa oświatowa

Email Drukuj PDF

O sytuacji w szkolnictwie rozmawiamy z Ryszardem Proksą, przewodniczącym Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność zapowiadała, że jeżeli rząd do 15 września nie zareaguje na propozycje podwyżek przejdzie do organizacji protestów. Jak idą przygotowania?

Ryszard Proksa: Właśnie mamy spotkanie Rady Sekcji Oświaty i Wychowania Związku. Na podstawie przeprowadzonych wcześniej ankiet chcemy podjąć decyzję o formach protestu, będącego odpowiedzią na brak waloryzacji płac w oświacie i budżetówce.

Roztrzygnięcie konkursu „Zło dobrem zwyciężaj” – Ksiądz Jerzy Popiełuszko – sługa prawdy i wolności.

Email Drukuj PDF

W dniu 19 października 2014r. w Warszawie odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom konkursu „Zło dobrem zwyciężaj” – Ksiądz Jerzy Popiełuszko – sługa prawdy i wolności. Organizatorem konkursu były Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” oraz Narodowe Centrum Kultury.

Projekt rozporządzenia MEN w sprawie sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego w roku 2015.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłany do konsultacji projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego w roku 2015. Bardzo proszę zgłaszanie uwag i opinii najpóźniej do 3 listopada br. na adres Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Pozdrawiam

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność"

Oświadczenie w sprawie zamrożenia wynagrodzeń nauczycieli w 2015 r.

Gdańsk, 13.10.2014 r.

Prezydium KSOiW NSZZ "Solidarność" nie aprobuje zamrożenia wynagrodzeń nauczycieli w kolejnym już 2015 roku. Ostatnia waloryzacja płac pracowników pedagogicznych miała miejsce w 2012 r. Tymczasem, wielu przedstawicieli związanych z obozem władzy, z właściwą sobie  semantyką, zawyża zasługi dotyczące skali podwyżek nauczycielskich płac od 2008 roku do poziomu 40 procent.

RAPORT OCED EDUCATION AT GLANCE 2014

Email Drukuj PDF

Najnowszy raport OECD potwierdza, że programy edukacyjne – kształcenie, które opiera się na sprawiedliwości społecznej prowadzi do wzrostu i dobrobytu. W obliczu wychodzenia z kryzysu gospodarczego nowy raport twierdzi, że edukacja i umiejętności będzie kluczem do przywrócenia długoterminowego wzrostu, zwalczania bezrobocia, promowania konkurencyjności oraz kreowania społeczeństw bardziej sprzyjających integracji i spójności.

Zapewnienie koniecznych materiałów pomocniczych dla nauczycieli

Pani Joanna Kluzik-Rostkowska Minister Edukacji Narodowej

Szanowna Pani Minister,

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zwraca się o pilne podjęcie sprawy zapewnienia koniecznych materiałów pomocniczych dla nauczycieli. Problem dotyczy m. in. nauczycieli klas I szkół podstawowych. Prawo oświatowe gwarantuje tego typu pomoc.

Dzień Edukacji Narodowej

Email Drukuj PDF

Święto Edukacji Narodowej jest okazją do złożenia życzeń i podziękowań, ale to również czas refleksji nad istotą pracy nauczycieli oraz wszystkich pracowników oświaty.

Świat się nieustannie zmienia. Rozwój nauki postępuje nieprawdopodobnie szybko. Natłok informacji poraża nas każdego dnia.

Jakie są zadania szkoły we współczesnej cywilizacji? Czego uczyć i jak uczyć? Czego uczyć w polskiej szkole?

Gdy próbujemy sobie odpowiedzieć na te pytania, zauważamy, że rola nauczycieli i pracowników oświaty jest nie do przecenienia.

Krajowy Zjazd Delegatów

Zmiany:14.10..2014r. godz. 19.30.

Piotr Duda ponownie wybrany na Przewodniczącego Związku.

Raport z konferencji projektowej ETUCE „ Pogłębienie analizy sytuacji oświaty w kryzysie w obszarze jakości w edukacji przedstawionej przez związki zawodowe nauczycieli”

Email Drukuj PDF

Bruksela, 22 września 2014 r.

Konferencja obejmowała dwie sesje: poranną i popołudniową. Na sesji porannej przedstawiono film dokumentujący problemy oświatowe w wybranych krajach europejskich – Grecji, Portugalii, Irlandii oraz we Włoszech.

Więcej artykułów…

PATRON NSZZ "SOLIDARNOŚĆ"

Tusk ucieka

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki