Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Przegląd Oświatowy nr 13

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

Przeniesienie nauczycielki szkoły podstawowej do pracy w oddziale przedszkolnym

Przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Nauczycielkę zerówki, pracującą w szkole, obowiązywało pensum – 22 godziny tygodniowo, zgodnie z art. 42 ust. 3 Ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2014 r. poz. 191).

Od roku szkolnego 2015/2016 dyrektor zobowiązuje nauczycielkę do realizacji pensum w wymiarze 25 godzin tygodniowo. Na radzie pedagogicznej nauczycielka usłyszała, że jej etat będzie wyglądał następująco: 24/25 godz. w zerówce i 1/26 godz. w świetlicy.

KOMUNIKAT KSOiW z obrad Rady w dniu 24 sierpnia 2015 roku w Warszawie.

Email Drukuj PDF

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wobec braku pozytywnej reakcji rządu PO-PSL na złożone postulaty, kontynuuje akcję protestacyjną. Rada Krajowej Sekcji apeluje do organizacji zakładowych i międzyzakładowych NSZZ „Solidarność” w szkołach i placówkach oświatowych o przyśpieszenie prac dotyczących realizacji procedur trwających sporów zbiorowych. Rada w przyjętym stanowisku krytycznie oceniła lipcową inicjatywę minister Joanny Kluzik-Rostkowskiej - propozycje powołania pięciu zespołów tematycznych traktujemy jako element przedwyborczej gry politycznej.

20 lat minęło

English version

Zakończyła się XX edycja projektu „Letnia Akademia w Nowej Kaletce” współfinansowanym przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, Niemiecki Związek Zawodowy Nauczycieli GEW oraz Fundację Polsko Niemieckiej Współpracy Młodzieży. Istotą tego projektu jest stworzenie możliwości do prowadzenia wymian młodzieżowych. Po raz dwudziesty 36 uczestników z Polski i Niemiec miało okazję wspólnie spędzić pracowite dwa tygodnie, podczas których, nie tylko można było pogłębić umiejętności językowe, ale także była to okazja do prowadzenia wielu dyskusji na tematy polityczno-oświatowe.

Pismo do Pani Minister Joanny Kluzik-Rostkowskiej- odpowiedź na zaproszenie na spotkanie w dniu 22 lipca br.

Zmiany: 24.07.2015. godz. 16.30 dodano zaproszenie MEN

Pani Joanna Kluzik-Rostkowska

Minister Edukacji Narodowej

Szanowna Pani Minister,

KSOiW NSZZ "Solidarność" podtrzymuje stanowisko wyrażone na spotkaniu w dniu 16 lipca br. tj.:

Komunikat KSOiW po spotkaniu w MEN.

Komunikat

Konferencja prasowa po spotkaniu w MEN

Komisja Edukacji Nauki i Młodzieży- 22.07.2015r.

Email Drukuj PDF

Dzięki decyzji posłów rządzącej koalicji nie będzie ułatwienia i uproszczenia w kwestii trybu odraczania obowiązku szkolnego dziecka 6-letniego - czyli o tym, jak rzeczywiste działania rozmijają się z hasłami na plakatach.

Oświadczenie Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Email Drukuj PDF

Warszawa, 16 lipca 2015 r.

OŚWIADCZENIE Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie spotkania w Ministerstwie Edukacji Narodowej w dniu 16 lipca 2015 roku.

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” straciła zaufanie do ekipy aktualnie sprawującej władzę.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Przegląd Oświatowy

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość