Serwis Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Stanowisko Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” w sprawie umowy gospodarczo-handlowej CETA

Email Drukuj PDF

W imieniu członków Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” chcemy wyrazić nasze najgłębsze obawy wobec proponowanej kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement ), która jest przedmiotem negocjacji między UE a Kanadą. Komisja Europejska i rząd kanadyjski planuje ogłosić, że negocjacje zostają zakończone na zbliżającym się szczycie UE-Kanada, który odbędzie się w Ottawie w dniach 25-26 września 2014 roku.

Karta Nauczyciela a umiejętność czytania ze zrozumieniem!

Email Drukuj PDF

Karta Nauczyciela to swego rodzaju ponadzakładowy układ zbiorowy pracy dla licznej grupy zawodowej, której wyznaczono do realizacji niezwykle ważne społecznie zadanie i jako taka powinna obowiązywać wszystkich nauczycieli bez różnicy na organ prowadzący daną szkołę lub placówkę oświatową – to niezmienne stanowisko KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Polscy nauczyciele w grupie najsłabiej zarabiających na świecie.

Email Drukuj PDF

Wczoraj OECD zaprezentował swój najnowszy raport dotyczący stanu systemu edukacji w krajach członkowskich. Jedną z część raportu jest badanie poziomu wynagrodzeń nauczycieli. Wynika z niego, że Polscy nauczyciele są w pierwszej trójce najgorzej opłacanych.

Przegląd Oświatowy nr 14

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

W sprawie opiniowania nagrody dyrektora szkoły.

Przewodniczący KM POiW NSZZ „S”: Czy do przyznania nagrody dyrektora szkoły potrzebna jest opinia związków zawodowych i rady pedagogicznej?

(…)

(odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 14, str. 9 i 10)

Akty prawne

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 stycznia 2005 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 416, poz. 922)

MINISTER EDUKACJI NARODOWEJ SPOTKAŁA SIĘ Z PRZEDSTAWICIELAMI KRAJOWEJ SEKCJI OŚWIATY I WYCHOWANIA NSZZ „SOLIDARNOŚĆ"

Email Drukuj PDF

O nowelizacji ustawy o systemie oświaty, finansowaniu edukacji, liczebności klas oraz Karcie Nauczyciela rozmawiała we wtorek w siedzibie MEN minister edukacji narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska z przedstawicielami Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność". Spotkanie odbyło się na wniosek „Solidarności" oświatowej.

Na prośbę przewodniczącego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Ryszarda Proksy ustalono, że takie spotkania będą odbywać się regularnie. Jednym z tematów ma być wypracowanie nowoczesnego dokumentu regulującego prawo oświatowe.

Projekt rozporządzenia ws. ramowych planów nauczania

Szanowni Państwo, Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przesyłam przekazany do konsultacji projekt rozporządzenia MEN zmieniającego rozporządzenie w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych. Bardzo proszę o przesyłanie swoich uwag i opinii najpóźniej do 24 września br. do biura Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

Pozdrawiam

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność"

OŚWIADCZENIE ws. wypowiedzi Minister Edukacji Narodowej z dnia 26.08.2014 r.

Gdańsk, 27.08.2014 r.

Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z olbrzymim zdziwieniem i oburzeniem przyjęło wypowiedź ministra edukacji narodowej, Joanny Kluzik- Rostkowskiej, zamieszczoną w Dzienniku Gazecie Prawnej z 26.08.2014 roku.

Obarczanie dokumentu regulującego zasady zatrudniania i wynagradzania, określającego prawa i obowiązki nauczycieli (Karty Nauczyciela), jako utrudniającego „racjonalną politykę opłacania pedagogów”, postrzegamy jako niezrozumiałą i zmierzającą do nieokreślonego celu - manipulację.

Jak przeciwdziałać przemocy w szkole? Rola związków zawodowych.

Email Drukuj PDF

RAPORT Z KONFERENCJI PROJEKTOWEJ: „Jak przeciwdziałać przemocy w szkole? Rola związków zawodowych.” 20-22 czerwca 2014, Ruzomberok - Słowacja

Konferencja została zorganizowana przez NKOS (Słowacki Niezależny Chrześcijański Związek Zawodowy) przy współpracy z EZA. Miejscem spotkania był Katolicki Uniwersytet.

Pozdrowienia z Nowej Kaletki

Email Drukuj PDF

Trwa 19 edycja „Letniej Akademii w Nowej Kaletce”. Projekt jak zawsze służy integracji i wymianie doświadczeń pomiędzy polskimi a niemieckimi nauczycielami członkami związków zawodowych: NSZZ „Solidarność” i GEW. W tym roku oprócz stałych punktów programu (wspólna nauka języka), uczestnicy zaplanowali szereg warsztatów na tematy społeczno oświatowe: „Jak wykorzystać nowe techniki nauczania języków obcych”, „Polska w Unii Europejskiej-wspólne problemy oświatowe”, „Samodzielne uczenie się” to tylko niektóre tematy poruszane podczas trwania projektu.

Stanowisko KK ws. zamrożenia płac w oświacie

Email Drukuj PDF

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność" stanowczo protestuje przeciwko zamrożeniu płac w oświacie na okres kilku kolejnych lat.

Od 2012 roku wynagrodzenia nauczycieli pozostają na niezmienionym, poziomie. W tym samym czasie, na skutek zmian w prawie oświatowym, znacznie zwiększono zakres zadań i obowiązków, a tym samym odpowiedzialności nauczycieli. Jednocześnie ustawowo zobowiązano naszą grupę zawodową do nieodpłatnego świadczenia pracy w wymiarze 1 lub 2 godzin tygodniowo (tzw. godziny karciane).

Żądamy spotkania z Ministrem Edukacji Narodowej w sprawie projektu nowelizacji Ustawy o systemie oświaty i podwyżki płac nauczycieli.

Email Drukuj PDF

Zmiany: 22.08.2014r. godz. 14.42 dodano załączniki; godz. 15.04 dodano załącznik

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność z obrad Rady KSOiW w dniu 21 sierpnia 2014 r.

Rada KSOiW NSZZ „Solidarności” zażądała od Ministra Edukacji Narodowej spotkania w sprawie projektu obszernej nowelizacji Ustawy o systemie oświaty i podwyżki płac nauczycieli. „S” oświatowa stanowczo protestuje przeciwko zamrożeniu płac w oświacie na okres kilku kolejnych lat i domaga się 9 proc. podwyżki wynagrodzeń od 1 stycznia 2015r. Związkowcy w specjalnej uchwale stwierdzają, że w przypadku braku pozytywnej reakcji ze strony Rządu do 15 września br. NSZZ „Solidarność” podejmie działania protestacyjne. Na początku września br. do szkół trafi ankieta sondażowa o ewentualnych formach protestu. Trwa ogólnopolski konkurs o bł. ks. Jerzym Popiełuszko.

Prosimy o wysyłanie wyników sondażu

do Sekcji Regionalnych.

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki

Tłumaczenie stron