Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Informator Związkowy z Kalendarzem.

Email Drukuj PDF

Szanowni Przewodniczący Regionów oraz pozostałych struktur związkowych NSZZ „Solidarność”. Tradycyjnie jak co roku redakcja „Przeglądu Oświatowego” przygotowała dla związkowców komplet: Informator Związkowy z Kalendarzem oraz dodatek prawny na rok 2015.

Komunikat ze spotkania Grupy roboczej ds. ZRK.

Email Drukuj PDF

Kwalifikacja to własność publiczna czy prywatna? Dyskusja na ten temat zdominowała prace Grupy roboczej ds. Zintegrowanego Rejestru Kwalifikacji, które odbyło się 29 września 2014 roku w siedzibie IBE w Warszawie.

KOMUNIKAT z obrad Prezydium w dniach 23-24 września 2014 r.

Email Drukuj PDF

Prezydium Rady KSOiW NSZZ „Solidarność” zwołuje nadzwyczajne posiedzenie Rady Sekcji Krajowej 2 października br. w Warszawie. Rada KSOiW podejmie decyzje o formach protestu przeciwko zamrożeniu płac w oświacie na okres kilku kolejnych lat. „Solidarność” oświatowa skieruje pismo do organów kontrolnych państwa w sprawie drastycznego ograniczenia liczby nagród Ministra Edukacji Narodowej dla nauczycieli.

Stanowisko Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” w sprawie umowy gospodarczo-handlowej CETA

Email Drukuj PDF

W imieniu członków Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” chcemy wyrazić nasze najgłębsze obawy wobec proponowanej kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement ), która jest przedmiotem negocjacji między UE a Kanadą. Komisja Europejska i rząd kanadyjski planuje ogłosić, że negocjacje zostają zakończone na zbliżającym się szczycie UE-Kanada, który odbędzie się w Ottawie w dniach 25-26 września 2014 roku.

Karta Nauczyciela a umiejętność czytania ze zrozumieniem!

Email Drukuj PDF

Karta Nauczyciela to swego rodzaju ponadzakładowy układ zbiorowy pracy dla licznej grupy zawodowej, której wyznaczono do realizacji niezwykle ważne społecznie zadanie i jako taka powinna obowiązywać wszystkich nauczycieli bez różnicy na organ prowadzący daną szkołę lub placówkę oświatową – to niezmienne stanowisko KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Przegląd Oświatowy nr 14

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

W sprawie opiniowania nagrody dyrektora szkoły.

Przewodniczący KM POiW NSZZ „S”: Czy do przyznania nagrody dyrektora szkoły potrzebna jest opinia związków zawodowych i rady pedagogicznej?

(…)

(odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 14, str. 9 i 10)

Akty prawne

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 stycznia 2005 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 416, poz. 922)

Polscy nauczyciele w grupie najsłabiej zarabiających na świecie.

Email Drukuj PDF

Wczoraj OECD zaprezentował swój najnowszy raport dotyczący stanu systemu edukacji w krajach członkowskich. Jedną z część raportu jest badanie poziomu wynagrodzeń nauczycieli. Wynika z niego, że Polscy nauczyciele są w pierwszej trójce najgorzej opłacanych.

MINISTER EDUKACJI NARODOWEJ SPOTKAŁA SIĘ Z PRZEDSTAWICIELAMI KRAJOWEJ SEKCJI OŚWIATY I WYCHOWANIA NSZZ „SOLIDARNOŚĆ"

Email Drukuj PDF

O nowelizacji ustawy o systemie oświaty, finansowaniu edukacji, liczebności klas oraz Karcie Nauczyciela rozmawiała we wtorek w siedzibie MEN minister edukacji narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska z przedstawicielami Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność". Spotkanie odbyło się na wniosek „Solidarności" oświatowej.

Na prośbę przewodniczącego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Ryszarda Proksy ustalono, że takie spotkania będą odbywać się regularnie. Jednym z tematów ma być wypracowanie nowoczesnego dokumentu regulującego prawo oświatowe.

Projekt rozporządzenia ws. ramowych planów nauczania

Szanowni Państwo, Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przesyłam przekazany do konsultacji projekt rozporządzenia MEN zmieniającego rozporządzenie w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych. Bardzo proszę o przesyłanie swoich uwag i opinii najpóźniej do 24 września br. do biura Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

Pozdrawiam

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność"

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki