Serwis Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie manifestacji organizowanej 28 kwietnia br. przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów i pod Sejmem RP.

Email Drukuj PDF

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w związku z brakiem pozytywnej reakcji Rządu RP na wcześniejsze petycje (ostatnia z dnia 9 grudnia 2014r.) zaostrzyła formy protestu.

W drugiej połowie kwietnia Komisje Zakładowe i Międzyzakładowe NSZZ ”Solidarność”, obejmujące swoim działaniem przedszkola, szkoły i placówki oświatowe, weszły w spór zbiorowy z pracodawcami. Przedmiotem sporu jest wzrost wynagrodzeń nauczycieli i pracowników oświaty oraz poprawa ich warunków pracy. Istotą sporu zbiorowego jest osiągnięcie porozumienia. Jeśli jednak ono nie nastąpi może to skutkować akcją strajkową. Wyrażamy głęboką nadzieję na pozytywne rozpatrzenie postulatów KSOiW NSZZ „Solidarność” przez Rząd RP.

Karta Nauczyciela – dziecko „Solidarności” oświatowej.

Email Drukuj PDF

Rzeczywiście sama ustawa została przegłosowana w Sejmie 26 stycznia 1982 roku. Ale, tak naprawdę przegłosowano projekt, który trafił do parlamentu przed ogłoszeniem stanu wojennego i który był ewidentnym dzieckiem środowisk solidarnościowych. Powstanie takiej ustawy był jednym z podstawowych postulatów strajku ludzi oświaty – głównie nauczycieli, który jesienią 1980 roku miał miejsce w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku. Wówczas sformułowano kilkadziesiąt postulatów, z których te dotyczące uregulowania statusu zawodowego nauczycieli należały do najważniejszych. Zmiany dotyczyły m. in. ograniczenia liczby uczniów w zespole klasowym, obniżenia pensum dydaktycznego, wprowadzenia dodatku za wysługę lat (żeby był naliczany za każdy rok pracy), zwiększenia uprawnień Rady Pedagogicznej i rodziców.

Projekt rozporządzenie ws. klasyfikacji zawodów.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłany do konsultacji Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego.

Komunikat z obrad Prezydium Rady KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Email Drukuj PDF

20 kwietnia br. w Warszawie obradowało Prezydium Rady KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wystosowała oświadczenie w sprawie Karty Nauczyciela. Zatwierdzono ostateczny harmonogram manifestacji w dniu 28 kwietnia w Warszawie .

Prezydium ponownie apeluje do struktur oświatowej Solidarności o liczny udział w manifestacji. Dziękujemy szefom regionów za deklarowane wsparcie w organizacji wyjazdu na manifestację jak i osobisty udział.

Zdecydowanego poparcia dla naszych działań udzielił Przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda, który także zapowiedział udział w manifestacji.

Przypominamy!

Manifestacja rozpoczyna się 28 kwietnia 2015 roku o godzinie 12.00 pod Kancelarią Premiera a zakończy się około godziny 15.00 pod Sejmem RP.

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW

Oświadczenie Prezydium

Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Letnia Akademia w Nowej Kaletce po raz dwudziesty!

Email Drukuj PDF

Miło nam zaprosić Państwa do udziału w jubileuszowej, dwudziestej edycji projektu „Letnia Akademia w Nowej Kaletce” w ramach długoletniej współpracy polsko-niemieckiej. Projekt „Mazurskie spotkania”. ma formę niespełna dwutygodniowego seminarium, w którym biorą udział nauczyciele z Polski i Niemiec.

Jest on skierowany do nauczycieli związkowców (Solidarność i GEW), którzy zamierzają nawiązać kontakty z koleżankami i kolegami z naszych krajów, nawiązać współpracę szkolną, poszerzyć wiedzę na temat sytuacji społeczno-politycznej, sytuacji oświaty i kształcie systemów szkolnych w Polsce i Niemczech.

Konferencja prasowa- oświatowa "S": szkolne komisje zakładowe wchodzą w spory zbiorowe.

Email Drukuj PDF

17.04. , (PAP) - Komisje zakładowe i międzyzakładowe oświatowej „Solidarności” działające w szkołach i przedszkolach wchodzą w spory zbiorowe z pracodawcami, czy dyrektorami placówek – poinformowała w piątek na konferencji prasowej wiceprzewodnicząca oświatowej „S” Teresa Misiuk.

Więcej na stronie:

Projekt rozporządzenia ws przechodzenia ucznia do innej szkoły.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie szczegółowych warunków przechodzenia ucznia ze szkoły publicznej lub szkoły niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej jednego typu do szkoły publicznej innego typu albo do szkoły publicznej tego samego typu.

Email Drukuj PDF

Gdańsk, 13 kwietnia 2015 r.

Pracownicy polskiej oświaty!

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość
Województwo