Serwis Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

WYBIERZMY WSPÓLNIE LEKTURY NAJMŁODSZYM UCZNIOM

Email Drukuj PDF

Wybierz lektury, przejdź do strony:

Projekt rozporządzenia w sprawie rządowego programu wspierania organów prowadzących w zakresie rozwijania zainteresowań uczniów.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłany przez MEN do konsultacji projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia rządowego programu wspierania w 2015 r. organów prowadzących szkoły podstawowe i ogólnokształcące szkoły muzyczne I stopnia w zakresie rozwijania zainteresowań uczniów przez promocję czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży - „Książki naszych marzeń”.

Auschwitz

Email Drukuj PDF

W 70 rocznicę wyzwolenia niemieckiego obozu zagłady Auschwitz- Birkenau delegacja KSOiW NSZZ "Solidarność" wraz z przedstawicielami światowych związków zawodowych sektora edukacyjnego (EI) oddała hołd milionom ofiar zbrodniczego systemu hitlerowskich Niemiec.

Nasza strona internetowa.

Email Drukuj PDF

Przypominam Koleżankom i Kolegom, że nie wszystkie artykuły umieszczane na naszej witrynie internetowej są wyświetlane na stronie głównej. Część, moim zdaniem mniej ważne informacje, wyświetlane są w menu " Najnowsze wiadomości" na pasku po lewej stronie.

Andrzej Piegutkowski

Do naszej walki dołączyły inne związki zawodowe działające w oświacie.

Email Drukuj PDF

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” od chwili zamrożenia płac nauczycieli, czyli od 2013 r. domaga się wzrostu wynagrodzeń. Nieustannie podnosi ten temat podczas rozmów z Panią Minister Kluzik-Rostkowską i innymi przedstawicielami Rządu RP.

Letnia Akademia w Nowej Kaletce po raz dwudziesty!

Email Drukuj PDF

Miło nam zaprosić Państwa do udziału w jubileuszowej, dwudziestej edycji projektu „Letnia Akademia w Nowej Kaletce” w ramach długoletniej współpracy polsko-niemieckiej. Projekt „Mazurskie spotkania”. ma formę niespełna dwutygodniowego seminarium, w którym biorą udział nauczyciele z Polski i Niemiec.

Jest on skierowany do nauczycieli związkowców (Solidarność i GEW), którzy zamierzają nawiązać kontakty z koleżankami i kolegami z naszych krajów, nawiązać współpracę szkolną, poszerzyć wiedzę na temat sytuacji społeczno-politycznej, sytuacji oświaty i kształcie systemów szkolnych w Polsce i Niemczech.

Email Drukuj PDF

Seminarium szkoleniowe: „Liberalizacja usług publicznych w umowach handlowych: zagrożenie dla naszego modelu społecznego”

Wiedeń, 15-16 stycznia 2015 r.

Ponad stu związkowców z sektora publicznego, w tym edukacyjnego, z 25 krajów europejskich spotkało się w Wiedniu, aby omówić założenia projektów umów handlowych: TTIP, CETA i TiSA.

Organizatorami seminarium byli: EPSU i ETUCE wraz z AK (Austriacka Izba Pracy) i ÖGB (Austriacka Federacja Związków Zawodowych).

Celem seminarium było przygotowanie związkowców w zakresie bieżących negocjacji handlowych dotyczących usług publicznych i sposobu zapobiegania liberalizacji usług publicznych.

Sektorowi partnerzy społeczni w edukacji promujący potencjał dialogu poprzez transfer wiedzy i szkolenia. Budowanie możliwości prowadzenia Sektorowego Dialogu społecznego w edukacji na poziomie europejskim II

Email Drukuj PDF

Projekt ETUCE : „Sektorowi partnerzy społeczni w edukacji promujący potencjał dialogu poprzez transfer wiedzy i szkolenia. Budowanie możliwości prowadzeniaSektorowego Dialogu społecznego w edukacji na poziomie europejskim II "

Czas trwania projektu: styczeń 2015 r. – listopad 2016 r.

Przedstawiciel KSOiW NSZZ „Solidarność” w grupie doradczej projektu: Monika Kończyk

Opis projektu i jego głównych celów:

Pogotowie strajkowe trwa. Manipulacje Rządu

Email Drukuj PDF

Zmiany: 21.01.2015r. godz. 23.24.

- Dopiero po spotkaniu z premier Kopacz ocenimy, czy rząd jest gotowy do rozpoczęcia negocjacji na temat postulatów, które zgłaszaliśmy 1,5 roku temu – mówił Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność” po spotkania liderów i delegacji trzech reprezentatywnych central Związkowych w Katowicach. – Wtedy być może zdecydujemy o zawieszeniu pogotowania strajkowego – dodał.

Przewodniczący KSOiW wziął udział w spotkaniu z członkami Związku w Rzeszowie.

Email Drukuj PDF

W dniu 17 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół nr 2 w Rzeszowie odbyło się XXV Spotkanie Opłatkowe zorganizowane przez Organizację Międzyzakładową NSZZ „Solidarność”Pracowników Oświaty i Wychowania, na które licznie przybyli czynni i emerytowani związkowcy i goście (250 osób).

Przewodniczący Ryszard Proksa w Lesznie.

Email Drukuj PDF

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z obrad Prezydium Rady KSOiW 15 stycznia 2015 r. w Warszawie.

Email Drukuj PDF

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” solidaryzuje się ze strajkującymi górnikami i w pełni popiera ich protest. MEN w imieniu Rządu RP odpowiedział na petycję „Solidarności” oświatowej z 9 grudnia ub.r. Zdaniem Prezydium KSOiW odpowiedź MEN jest nie do przyjęcia. MEN i Główny Inspektor Pracy podzielają stanowisko NSZZ „Solidarność” w sprawie niepłatnych zastępstw realizowanych przez nauczycieli. „Solidarność” oświatowa zintensyfikuje działania w sprawie kształcenia zawodowego.

Otwarta Platforma Edukacyjna KENIS

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość
Województwo