Serwis Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Boże Narodzenie

ŻYCZENIA

Witaj EUROPO

Email Drukuj PDF

W sprawie liczebności klas I-III na pierwszym etapie edukacji

Email Drukuj PDF

12 grudnia 2014 r. Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak zwrócił się do Przewodniczącego Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży Sejmu RP VII kadencji w sprawie liczebności klas I-III na pierwszym etapie edukacji (edukacja wczesnoszkolna), z uwagi na planowane zmiany ustawy o systemie oświaty. Rzecznik negatywnie ocenia proponowane zmiany w tym zakresie.

Spotkanie Komitetu ETUCE

English version- LINK

W dniach 13-14 października 2014 odbyło się jesienne spotkanie członków Komitetu ETUCE.

W ramach przygotowań do Konferencji Specjalnej ETUCE w Wiedniu w dniach 26-27 listopada 2014 roku członkowie Komitetu podjęli decyzję przedstawienia rezolucji o kształtowaniu zawodu nauczyciela w XXI wieku, która ma zostać przyjęta na Konferencji Specjalnej ETUCE. Zdecydowano również o powołaniu Sieci tematycznej: EI/ETUCE Europy Środkowej i Wschodniej Network (CEENET, na 2 letni okres próbny, zgodnie z art Regulaminu 9.2 (IV. Komitet ETUCE uznał utworzenie Sieci jako narzędzia administracyjnego, niezbędnego w celu promowania lepszej współpracy między krajami Europy Środkowej i Wschodniej, a zwłaszcza w krajach rosyjskojęzycznych. Sieć ta ma zapewniać lepsze możliwości udziału i dostępu do środków finansowych, a także do poprawienia aktywności w obrębie organizacji EI/ETUCE. Zadaniem Sekretariatu ETUCE jest wspieranie tworzenia Sieci m.in. poprzez świadczenie usług w języku rosyjskim, np. poprzez szersze tłumaczenie dokumentów oraz świadczenie serwisu ETUCE i opracowywanie biuletynu w języku rosyjskim. Uruchomienie CEENET jest przewidziane w dniu 25 listopada 2014 roku w ramach Konferencji Specjalnej ETUCE.

Uroczyście i z honorami

Email Drukuj PDF

Andrzej Gwiazda, Andrzej Kołodziej i Anna Bogucka-Skowrońska podczas uroczystego posiedzenia Komisji Krajowej w Sali BHP Stoczni Gdańsk, które odbyło się w czwartek 11 grudnia otrzymali przyznany przez ostatni Krajowy Zjazd Delegatów najwyższe wyróżnienie Związku – tytuł „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”. Wyróżnienia wręczył przewodniczący Związku Piotr Duda i szef Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla.

Protest pracowników oświaty

Zmiany: 09.12.2014r. godz. 22.19.- dodano tekst; godz. 23.20.- dodano tekst; 10.12.2014r.- dodano tekst

Warszawa, Urząd Rady Ministrów- 9 grudnia, godz. 12.00.

Blisko 2 tys. związkowców z oświatowej „Solidarności” protestowało we wtorek 9 grudnia br. przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów przeciwko zamrożeniu płac w oświacie i całej sferze budżetowej na kolejny już 2015 r. Powodem akcji protestacyjnej był brak pozytywnej reakcji rządu RP na postulat 9 proc. podwyżki płac dla nauczycieli i innych pracowników „budżetówki”.

Oświadczenie w sprawie listu otwartego Minister Edukcji

Email Drukuj PDF

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” odczytuje list otwarty minister edukacji narodowej Joanny Kluzik- Rostkowskiej w sprawie przerwy świątecznej w szkołach jako próbę dyskredytacji zawodu nauczyciela w oczach opinii publicznej poprzez insynuowanie, że pracownicy oświaty mogą próbować w okresie zbliżającej się zimowej przerwy świątecznej uchylać się od obowiązku opieki nad dziećmi. Dodatkowo należy wskazać, iż niepodanie przez panią minister w jej lakonicznym oświadczeniu jakiekolwiek podstawy prawnej, będzie skutkować pogłębieniem się chaosu panującego w polskich szkołach w zakresie czasu pracy nauczycieli.

Radio Kolędy

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki

Tłumaczenie stron

Wklej adres strony do pola Website:

Darmowe narzędzie do tłumaczeń stron internetowych
FreeWebsiteTranslation.com

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i sekcji.

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość