Pielgrzymka Nauczycieli 2017- "Wdzięczność i misja".

80. Ogólnopolska Pielgrzymka Nauczycieli i Wychowawców na Jasną Górę odbyła się w dniach 1-2 lipca 2017 r. i przebiegała pod hasłem ,,Wdzięczność i misja". Ponad 8 tysięcy nauczycieli, wychowawców, dyrektorów szkół, kuratorów oświaty z całej Polski wzięło w niej udział, aby podziękować Matce Bożej za miniony rok szkolny i prosić o bezpieczne wakacje i siły do pracy na kolejny rok. W drugim dniu pielgrzymki obecna była minister Edukacji Narodowej Anna Zalewska. Pielgrzymce towarzyszyło sympozjum ewangelizacyjne, podczas którego nauczyciele i inni pracownicy oświaty mogli wysłuchać wykładów pt.”Wychowanie ku wartościom misją nauczyciela”, „Misja nauczycieli i wychowawców w budowaniu cywilizacji życia” i „Wychowanie jest sprawą serca”.

Komunikat ze spotkania Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty, które odbyło się 13 lipca 2017 r. w CPS „Dialog” w Warszawie

Wycofanie się ministerstwa edukacji narodowej z propozycji likwidacji pomocy zdrowotnej dla nauczycieli oraz niezadawalającej oceny pracy nauczyciela i możliwości rozwiązania stosunku pracy z nauczycielem, który otrzymał tą ocenę pracy – to dobry skutek negocjacji „Solidarności” z men i negatywnej opinii KSOiW do projektu ustawy o finansowaniu zadań oświatowych.

Komunikat z konferencji „Pracodawca – kluczowy partner w kształceniu zawodowym”

Pracodawca i pracownik potrzebni od zaraz – pod takim hasłem 12 lipca 2017 r. w Ministerstwie Rozwoju odbyła się konferencja „Pracodawca – kluczowy partner w kształceniu zawodowym” zorganizowana przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Nowa oferta szkolnictwa zawodowego w roku szkolnym 2017/2018, wprowadzeniu nowych zawodów i zawodów pomocniczych oraz zmodernizowanie aż 52 zawodów, obowiązkowe zajęcia z doradztwa zawodowego dla uczniów 7 i 8 klas szkoły podstawowej oraz zmiana w edukacji polegająca na uwolnieniu godzin kształcenia zawodowego, które pozwoli na zwiększenie proporcji praktycznej nauki zawodu względem kształcenia ogólnego – to tylko niektóre zmiany w kształceniu zaprezentowane przez wiceminister Marzenę Machałek.

Wiedza Edukacja Rozwój

Projekty rozporządzeń MEN.

Zmiany: 14.06., godz. 13.24-  dodano kolejne rozporządzenie.

Z Prezesem IPN dr. Jarosławem Szarkiem rozmawia Monika Odrobińska.

Projekty rozporządzeń MEN.

Zmiany: 27.06.2017r.- dodano nowe rozporządzenie.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.