Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Komunikat z posiedzenia Podkomisji stałej ds. jakości kształcenia i wychowania 6 lipca 2016 r.(ENM).

Email Drukuj PDF

Nadmierna ilość niejasnych i niespójnych przepisów prawa oświatowego, rozbudowany awans zawodowy nauczycieli, gromadzący nadmierną ilość danych SIO, rozrośnięta do granic możliwości ewaluacja zewnętrzna jako sposób sprawowania zewnętrznego nadzoru pedagogicznego – to najczęściej powtarzane przyczyny ogromnej biurokracji w szkołach, z którą chce się zmierzyć i rozprawić resort edukacji.

Konferencja podsumowująca Ogólnopolską Debatę o Edukacji "Uczeń. Rodzic. Nauczyciel - Dobra Zmiana".

Email Drukuj PDF

Konferencja z udziałem Anny Zalewskiej - Ministra Edukacji Narodowej oraz Michała Zaleskiego - Prezydenta Torunia.

Materiał filmowy ze Strony YouTube TV Trwam:

Stanowisko Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ws. przedstawionych przez minister Annę Zalewską założeń dotyczących zmian w polskiej oświacie.

Email Drukuj PDF

Zdaniem członków Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przedstawione przez minister edukacji narodowej Annę Zalewską na konferencji w Toruniu „Uczeń. Rodzic. Nauczyciel – Dobra Zmiana” założenia zmian oświatowych budzą wielki niepokój i obawę o utratę miejsc pracy przez pracowników oświaty. Brak przedstawienia szczegółów proponowanych zmian pogłębia obawy środowiska o jakość polskiej edukacji.

Model szkolnictwa zawodowego

Email Drukuj PDF

Projektowanie polskiego modelu kształcenia zawodowego, dwustopniowa szkoła branżowa zapewniająca realizację kształcenia zawodowego, technikum bazą innowacyjnych kadr inżynierskich, stopniowe wprowadzanie dualnego systemu kształcenia, rozwój sieci Centrów Kształcenia Praktycznego – to najważniejsze zapowiedzi zmian i rozwoju szkolnictwa zawodowego.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Przegląd Oświatowy

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość