Serwis Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Powstała prorosyjska partia "Zmiana"

Email Drukuj PDF

W sobotę w Warszawie odbyło się I Zgromadzenie Krajowe nowej prorosyjskiej partii „Zmiana”. Jej członkowie zapowiadali, że w zjeździe weźmie również udział przedstawiciel Noworosji. Jednak donbaski terrorysta nie został wpuszczony do Polski. Spotkanie odbyło się w pomieszczeniu ZNP.

Konferencja- Perspektywy dla szkół zawodowych.

Email Drukuj PDF

Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Środkowowschodniego oraz OZ NSZZ „Solidarność” przy Lubelskim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. K.K. Baczyńskiego w Lublinie ZAPRASZAJĄ na konferencję Perspektywy dla szkół zawodowych.

Rada Sekcji- Augustów, 19- 20 luty 2015r.

Email Drukuj PDF

Zmiany: 23.02.2014r. godz. 21.24- dodano załącznik, dodano zdjęcia, godz.23.15- dodano film

Niemiecki związek zawodowy nauczycieli rozpoczyna negocjacje płacowe

Email Drukuj PDF

W poniedziałek, 16 lutego 2015, rozpoczęły się regularne negocjacje płacowe dla prawie 800.000 pracowników publicznych niemieckich landów. Jeden na czterech pracowników publicznych pracuje w szkole publicznej, podczas gdy jeden na siedmiu jest zatrudniony w publicznej uczelni wyższej. Związki zawodowe w niemieckim sektorze publicznym, GEW Niemiecki Związek Nauczycieli domaga się podwyżki o 5,5 procent, minimum o 175 Euro miesięcznie.

Strona internetowa:

Email Drukuj PDF

Nauczyciele z kodeksem pracy i większym pensum

Email Drukuj PDF

Nowa sekretarz stanu w MEN Urszula Augustyn (PO) chce gruntownych zmian w Karcie nauczyciela. W wywiadzie dla DGP proponuje też nowe zasady awansów i podwyżek. Jej zdaniem nauczyciele mogliby być zatrudniani na podstawie kodeksu pracy.

Projekt rozporządzenia ws. dodatków do wynagrodzeń

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przesyłam przekazany przez MEN do konsultacji projekt:

Urodziny Przeglądu Oświatowego

Szanowni Czytelnicy

„Przegląd Oświatowy”, pierwsze i ogólnopolskie pismo „Solidarności” środowiska oświatowego, obchodzi w tym roku dwudzieste piąte urodziny. W maju 1989 roku Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” na pierwszym oficjalnym posiedzeniu w Gdańsku podjęła decyzję o stworzeniu ogólnopolskiej gazety i w marcu 1990 roku ukazał się pierwszy numer „Przeglądu Oświatowego”. Od tego czasu, przez ćwierć wieku dwutygodnik towarzyszy pracownikom oświaty w dobrych i trudnych chwilach, dostarczając rzetelnych informacji dotyczących szeroko rozumianej edukacji, starając się pomagać w codziennej pracy, udzielając porad prawnych i związkowych.

DROGI PODATNIKU, DROGI PRZYJACIELU !

Email Drukuj PDF

Celem Stowarzyszenia Instytut Promocji Nauczycieli „Solidarność" jest szeroka działalność społecznie użyteczna, badawcza i promocyjna, szczególnie w dziedzinie nauki, oświaty i wychowania dzieci i młodzieży, a także na rzecz rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. Stowarzyszenie Instytut Promocji Nauczycieli „Solidarność" od 17 stycznia 2008 roku jest organizacją pożytku publicznego, zarejestrowaną w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem 0000101333.

Oznacza to, że zgodnie z Ustawą o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, mogą Państwo przekazać 1% swojego podatku za rok 2014 lub darowiznę (nawet do 6% - opis w załącznikach) na zadania realizowane przez nasze Stowarzyszenie.

KOLONIE LETNIE W JASTRZĘBIEJ GÓRZE.

Email Drukuj PDF

Stowarzyszenie Instytut Promocji Nauczycieli „Solidarność” oraz Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze

Z A P R A S Z A J Ą

dzieci członków Związku oraz dzieci rodziców niezrzeszonych w NSZZ "Solidarność" na

KOLONIE LETNIE W JASTRZĘBIEJ GÓRZE Z WYCIECZKĄ PROMEM DO SZWECJI- kolonie organizujemy po raz dwunasty.

Letnia Akademia w Nowej Kaletce po raz dwudziesty!

Email Drukuj PDF

Miło nam zaprosić Państwa do udziału w jubileuszowej, dwudziestej edycji projektu „Letnia Akademia w Nowej Kaletce” w ramach długoletniej współpracy polsko-niemieckiej. Projekt „Mazurskie spotkania”. ma formę niespełna dwutygodniowego seminarium, w którym biorą udział nauczyciele z Polski i Niemiec.

Jest on skierowany do nauczycieli związkowców (Solidarność i GEW), którzy zamierzają nawiązać kontakty z koleżankami i kolegami z naszych krajów, nawiązać współpracę szkolną, poszerzyć wiedzę na temat sytuacji społeczno-politycznej, sytuacji oświaty i kształcie systemów szkolnych w Polsce i Niemczech.

KOMUNIKAT z posiedzenia Prezydium Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Warszawie 10 lutego 2015 r.

Email Drukuj PDF

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” apeluje do wszystkich członków Związku o aktywne włączenie się do akcji protestacyjnych organizowanych 19 lutego br. przez Zarządy Regionów NSZZ „S”. Trwają konsultacje publiczne na temat opracowania nowej koncepcji organizacji edukacji uczniów niepełnosprawnych. Samorządy znowu przymierzają się do masowej likwidacji szkół.

Obchody „Dnia Żołnierzy Wyklętych”

Zmiany: 13.02.2015r. godz. 15.00 - dodano informację

Teledysk zespołu Sexbomba, do utworu „Kraj(m)story” opowiada historię, w której chcemy czy nie – i tak uczestniczymy jako naród i społeczeństwo od 1000 lat, niezależnie od naszych przekonań i poglądów… zwykle, jako jednostki nie mamy wpływu na to jakimi ta historia chadza drogami, ale od czasu do czasu zdarza się, że to właśnie zwykli ludzie zmieniają jej bieg… chwała bohaterom!

Otwarta Platforma Edukacyjna KENIS

Przeglądasz stronę- posłuchaj muzyki

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość
Województwo