Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

OGÓLNOPOLSKA PIELGRZYMKA NAUCZYCIELI I WYCHOWAWCÓW JASNA GÓRA 1 – 2 LIPCA 2016r.

1 LIPCA – PIĄTEK

15.00 – XV – Ogólnopolskie Sympozjum Ewangelizacyjne Nauczycieli i Wychowawców – patronat Instytutu Jana Pawła II KUL - Aula Ojca Kordeckiego

- Wprowadzenie bp Piotr Turzyński

- Miłosierny ojciec i marnotrawny syn: analiza biblijna i psychopedagogiczna - ks. dr Marek Dziewiecki (WSD Radom)

- Miłosierdzie a wymagania - ks. dr Przemysław Góra (WSD Łódź)

Solidarność obiecuje, że nie odpuści.

Email Drukuj PDF

"- Powtórzę raz jeszcze: skoro minimalne wynagrodzenie nauczycieli od 2012 do 2016 r. wzrosło o 23, 1 proc. wydaje nam się, że wzrost płacy o 20 proc. dla tych, którzy przez te lata nie dostali podwyżek, jest uzasadniony – mówi w obszernym wywiadzie dla Parlamentarny.pl Jerzy Ewertowski, przewodniczący zespołu płacowego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”."

Czytaj artykuł na stronie:

Jeszcze kilka wolnych miejsc w Nowej Kaletce

english version

Jak co roku, miło nam zaprosić nauczycieli – członków związku do udziału w kolejnej edycji polsko-niemieckiego projektu „Letnia akademia w Nowej Kaletce” współfinasowanego przez Fundację „Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży”, Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” oraz niemiecki związek nauczycieli GEW. Projekt ma formę niespełna dwutygodniowego seminarium, w którym biorą udział nauczyciele z Polski i Niemiec.

Nauczyciele dostaną podwyżki?

Email Drukuj PDF

"Nauczycielska Solidarność uważa, że kompromis z samorządami jest możliwy. I proponuje zwiększenie udziału płacy zasadniczej w ogólnej pensji pedagogów z 62 do 70 proc. Inny jej postulat dotyczy zdefiniowania na nowo pojęcia średnich płac nauczycieli. – Obecnie mówi się, że ci z najwyższym stopniem awansu zarabiają 5 tys. zł brutto, ale tak naprawdę płacy w tej kwocie jest 2/3. Pozostałe elementy to odprawy i inne świadczenia, które nie trafiają do każdego, co zaciemnia obraz – mówi Ryszard Proksa."

Przeczytaj cały artykuł na stronie:

Projekt rozporządzenia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłany przez Ministra Zdrowia do konsultacji projekt rozporządzenia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Komunikat z obrad Prezydium- 19.05.2016r.

Email Drukuj PDF

KOMUNIKAT Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ze spotkania Prezydium Rady KSOiW z Anną Zalewską – Ministrem Edukacji Narodowej- 19 maja 2016 r.

Minister edukacji Anna Zalewska będzie gościem Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” we Wrocławiu. W ramach Dialogu Społecznego powstanie specjalny zespół ds. edukacji. MEN oświadcza, że nie ma podstaw prawnych, aby zmuszać nauczycieli do prowadzenia dodatkowych zajęć dydaktycznych.

Projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie ws. szczegółowego zakresu danych gromadzonych w SIO.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłany przez Ministra Edukacji Narodowej do konsultacji projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu danych dziedzinowych gromadzonych w systemie informacji oświatowej oraz terminów przekazywania niektórych danych do bazy danych systemu informacji oświatowej.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Przegląd Oświatowy

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość