Serwis Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "S"

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania

Polska praca jest chora. - My w Polsce nie zdajemy sobie sprawy, że może być inaczej.

Email Drukuj PDF

- Polski neoliberalizm jest szkodliwy społecznie i wbrew pozorom niezbyt efektywny ekonomicznie, a stosunki pracy u nas nieprzypadkowo uważane są za jedne z najbardziej patologicznych w Europie – twierdzi w swojej najnowszej książce „Kapitalizm drobnego druku” prof. Andrzej Szahaj z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Piotr Duda: I tak wygramy!

Email Drukuj PDF

Od kilku lat naszym hasłem jest zdanie: I tak wygramy! Taka jest prawda. Solidarność musi zwyciężyć, bo jest to jedyna droga do tego, aby Polska się rozwijała – z Piotrem Dudą, przewodniczącym NSZZ Solidarność, o prawach pracowniczych, górnictwie i rządzie PO-PSL rozmawia Jacek Liziniewicz.

Projekt rozporządzenia RM w sprawie pomocy dzieciom.

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przesłany do konsultacji projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie szczegółowych warunków udzielania pomocy dzieciom i uczniom w formie zasiłku losowego na cele edukacyjne, pomocy uczniom w formie wyjazdów terapeutyczno-edukacyjnych oraz pomocy dzieciom i uczniom w formie zajęć opiekuńczo-terapeutyczno-edukacyjnych w 2015 r. Bardzo proszę o przekazywanie uwag i opinii najpóźniej do 8 czerwca br. na adres KSOiW:

Sprawa szkoły w Kokoszkach ponownie w WSA w Gdańsku.

Email Drukuj PDF

W dniu 19 maja 2015 r. Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie orzekł, że NSZZ ”Solidarność” ma interes prawny w sporze z Prezydentem Miasta Gdańska dotyczącym Pozytywnej Szkoły Podstawowej w Gdańsku- Kokoszkach. W krótkim uzasadnieniu wydanego orzeczenia Pani Sędzia NSA bardzo krytycznie oceniła działania organu prowadzącego w całej procedurze przekazania prowadzenia szkoły podmiotowi prywatnemu (będzie uzasadnienie orzeczenia na piśmie).

Letnia Akademia w Nowej Kaletce po raz dwudziesty!

KOMUNIKAT

Miło mi poinformować, że zakończyła się rekrutacja uczestników do udziału w programie „Letnia Akademia w Nowej Kaletce 2015”, współfinansowanym przez Polsko Niemiecką Współpracę Młodzieży, Związek Nauczycieli GEW z Niemiec oraz Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, ewentualne zgłoszenia będziemy umieszczać na liście rezerwowej.

Ewa Roszyk

Polska w czołówce w międzynarodowym rankingu na temat edukacji "The Learning Curve"

Email Drukuj PDF

Polska zajęła wysokie, 10. miejsce w międzynarodowym rankingu "The Learning Curve", oceniającym poziom edukacji w niemal 40 krajach na całym świecie i opracowanym przez renomowany brytyjski zespół badawczy The Economist Intelligence Unit. Najnowsze wydanie raportu "The Learning Curve 2014" zostało opublikowane 8 maja 2014 r. przez firmę Pearson – światowego lidera w dostarczaniu kompleksowych rozwiązań edukacyjnych.

Wypoczynek

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Zamów informator o nowościach na stronie

Imię, nazwisko
Miejscowość