UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

ZWIĄZEK W AKCJI!

24-08-2017

ZWIĄZEK W AKCJI!

Wczoraj, w Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej odbyło się spotkanie władz Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” z pracownikami COZL.

Spotkanie było zwołane w związku z tym, że już 22 sierpnia, pierwsze osoby otrzymały wypowiedzenia warunków płacy i obniżki płac. Zbagatelizowano postulaty pracowników. Dyrekcja szpitala podjęła działania, które mają doprowadzić do cięć wynagrodzeń dla 535 pracowników. Problem jest tym większy, bowiem kryteria nowych poborów są niejasne i dyskryminujące pracowników.

Mimo wszelkich prób negocjacji, dyrektor COZL zmierza ciągle w tym samym kierunku, czyli do zmniejszenia uposażeń pracownikom. Jesteśmy za tym, aby obecne kominy płacowe zostały zlikwidowane, ale w sposób cywilizowany, poprzez zmianę regulaminu wynagrodzenia za pracę i nową siatkę płac - powiedział Józef Krupa, przewodniczący organizacji związkowej przy COZL. W całej służbie zdrowia Polski mówi się o podwyżkach, tymczasem w Centrum Onkologii, wprowadza się cięcia wynagrodzeń z przeświadczeniem, że związki na to się zgodzą. Tak nie może być – podkreślił Krupa.

Mec. Grzegorz Trejgel z Działu Prawnego Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”, udzielił specjalistycznych porad prawnych dla pracowników, w związku ze sporem zbiorowym z dyrekcją szpitala, który rozpoczął się u schyłku lipca br. Związkowcy zapoznali się z przysługującymi im prawami i procedurami dochodzenia roszczeń w zakresie prawa pracy.

Na spotkaniu związkowym ustalono również kolejne formy protestu na najbliższe dni, które będą miały na celu nagłośnienie sprawy i zwrócenie uwagi na rażące nieprawidłowości w zarządzaniu szpitalem. Ponieważ postulaty związku zawodowego są lekceważone, konieczne są inne akcje protestacyjne, które podkreślą wagę i słuszność sprawy, o którą się walczy.

Wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”, Marek Wątorski, apelował o zjednoczenie sił wszystkich zainteresowanych rozwiązaniem problemem. Wtedy są szanse na obronę swoich praw i osiągnięcie sukcesu. – W każdej takiej sytuacji kiedy indywidualnie nas dotyka nieszczęście, siła jest w grupie, bez tego nie uda nam się zwyciężyć - powiedział Wątorski.

Związkowcy nie będą biernie przyglądać się sytuacji kryzysowej i skierują wniosek o przydzielenie mediatora.