UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Zmarł Piotr Gryglicki

12-09-2017

Zmarł Piotr Gryglicki

5 września niespodziewanie odszedł od nas wieloletni działacz i przyjaciel NSZZ Solidarność, Piotr Gryglicki. Przez długi czas pracował jako elektryk w Kopalni Lubelskiego Węgla „Bogdanka” S.A.

Od początku powstania Solidarności, był związany z jej strukturami. Angażował się w życie związku, dążąc do realizacji jego idei.

Od stycznia 1989 roku, brał udział w reaktywacji Solidarności w lubelskiej „Bogdance”. Zależało mu na ponownym funkcjonowaniu Związku. Współdziałał w tworzeniu Tymczasowego Komitetu Założycielskiego Solidarności i występował do dyrektora kopalni z poinformowaniem o tych zamiarach.

W TKZ było mało osób, które działały w Solidarności w latach 1980-1981. Wielu się bało podejmować kolejną walkę w wielkiej sprawie. Piotr Gryglicki miał odwagę i zdecydowanie w dążeniu do celu, nie poddawał się i nie uległ w trudnym procesie relegalizacji Solidarności.

Bycie działaczem związkowym w latach 80. nie było łatwym wyzwaniem. Piotr Gryglicki wyróżniał się stałością swoich przekonań. – Człowiek sumienny, rzetelny, mający niezłomne przekonania, które potrafił publicznie wyrazić i obronić - powiedział Zbigniew Gruca, związkowiec i przyjaciel zmarłego.

Piotr Gryglicki chętnie służył innym, nie był obojętny wobec potrzebujących. Gdy wielu przyjęło postawę bierności w obronie Solidarności, on pozostał wierny jej założeniom, wierząc, że prawdziwa wolność jest możliwa. – Był oddany i wierny idei „Solidarności”, miał twardy kręgosłup moralny. Był człowiekiem uczynnym i szczerym, aktywnym i wrażliwym na pojawiające się problemy – wspomina Alfred Bondyra, były współpracownik Piotra Gryglickiego.

Piotr Gryglicki od 1989 roku był członkiem Komisji Zakładowej, a w latach 1991-1994 pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Komisji Zakładowej Solidarności w „Bogdance”.

Od 1994 roku, przez kilka kadencji był przewodniczącym Komisji Rewizyjnej.

Pogrzeb odbył się 11 września. Uroczystości rozpoczęly się różańcem św. o godz. 14.30 w kościele pw. św. Józefa w Łęcznej.

Tomasz Kupczyk, Mateusz Bednarek