UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Wolna niedziela

25-09-2017

Wolna niedziela

Kwestia niedzieli wolnej od pracy jest w dalszym ciągu nierozwiązana. 28 września odbędzie się posiedzenie podkomisji sejmowej, zajmującej się rynkiem pracy. W trakcie zebrania, posłowie zajmą się sprawą projektu wolnej niedzieli, autorstwa NSZZ „Solidarność”.

Przewodniczący podkomisji, poseł Janusz Śniadek, powiedział, że w trakcie posiedzenia zostaną rozpatrzone poszczególne artykuły obywatelskiej ustawy i, jeśli będzie taka konieczność, będą wprowadzone zmiany. Rząd Prawa i Sprawiedliwości mówi, iż ustawa prawdopodobnie nie obejmie zakazem wszystkich niedziel. Powstaje więc pytanie – w jakiej części projekt NSZZ „Solidarność” zostanie zmodernizowany i ile niedziel faktycznie pozostanie wolnych od pracy. Na odpowiedź będziemy musieli poczekać do 28 września.

Związkowcy zwracają uwagę na konieczność wprowadzenia tej ustawy i wskazują na aspekt dotyczący pielęgnowania tożsamości narodowej. - Niedziela była zawsze traktowana jako dzień wolny od pracy. Nawet w trudnych, komunistycznych czasach nie było przymusu handlu. Dziś żyjemy w demokratycznym kraju, a niedziela stała się dniem powszednim, dniem obowiązku pracy dla wielu środowisk. Jest to łamanie podstawowego przykazania „Pamiętaj, abyś Dzień Święty święcił”. NSZZ „Solidarność” podjęła już kolejną inicjatywę, aby niedziela była dniem wolnym od pracy, ponieważ nasz związek opiera się na społecznej nauce Kościoła. Chcemy, aby każdy mógł uczestniczyć w życiu i wzrastaniu rodziny w aspekcie duchowym. Jeśli ktoś będzie chciał pracować, to nic nie będzie stało mu na przeszkodzie. Chodzi o to, aby nie było przymusu. Dziś jest inaczej, ludzie muszą pracować – mówi Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Regionu Środkowo-Wschodniego, Marian Król.

Warto przypomnieć, iż Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „S” jest głównym inicjatorem ustawy dotyczącej ograniczenia handlu w niedzielę. Zakaz handlu miałby obejmować głównie sklepy wielkopowierzchniowe, natomiast prywatne placówki handlowe będzie mógł prowadzić tylko właściciel. Związkowcy, w swoim projekcie, przewidują prowadzenie sprzedaży przez kilka niedziel w ciągu roku, w tym w trakcie ostatniej niedzieli przed Wielkanocą, ostatniej stycznia, czerwca, sierpnia i pierwszej niedzieli lipca.

Dyskusja nad ustawą ograniczającą handel w niedzielę trwa już ponad rok. W tym czasie głos zabierały różne środowiska, w tym autorytet kościelny, który poparł ową inicjatywę. Zgodnie z projektem, zmiany dotyczące pracy w niedzielę miałyby wejść od 1 stycznia 2018 roku.

Mateusz Bednarek

źródło - radiomaryja