UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Uroczystości w Okopach i Suchowoli

13-09-2017

Uroczystości w Okopach i Suchowoli

W miniony weekend na Rodzinnej Ziemi w Suchowoli i Okopach odbyły się dwudniowe uroczystości w 70. rocznicę urodzin kapelana i patrona „Solidarności” bł. ks. Jerzego Popiełuszko.

W obchodach uczestniczyli: rodzina ks. Jerzego, duchowieństwo, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych oraz lokalna społeczność.

W uroczystościach liczny udział wzięli także członkowie NSZZ „Solidarność” z całego kraju. Komisję Krajową reprezentował Józef Mozolewski. Z Regionu Środkowo-Wschodniego uczestniczyli m.in.: Wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Marek Wątorski i Przewodnicząca Rady Sekcji i Oświaty Wiesława Stec wraz  z pocztami sztandarowymi a także związkowcy z PZL Świdnik i kopalni „Bogdanka”.

Uroczystości rozpoczęły się w sobotę od złożenia wieńców przed pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszko. Tego samego dnia odbyła się akademia słowno-muzyczna oraz konferencja i spotkanie z osobami, które znały ks. Jerzego. W niedzielę odprawiono Mszę św. polową, po której miał miejsce koncert.

List do wiernych skierowali m.in. Prezydent RP Andrzej Duda i Premier Beata Szydło.

Minister Błaszczak podkreślił, że dewiza ks. Popiełuszko „nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj” jest wciąż aktualna. Zaznaczył, że kapelan „Solidarności” w swoich kazaniach apelował o Polskę solidarną, wolną i demokratyczną.

Burmistrz Suchowoli Michał Matyskiel apelował o potrzebę utworzenia muzeum upamiętniającego osobę bł. ks. Jerzego Popiełuszko w Okopach.

Ksiądz Jerzy urodził się w 14 września 1947 roku w Okopach niedaleko Suchowoli. Był kapelanem „Solidarności”. Jego nauki sprowadzały się do obrony życia w wolności i sprawiedliwości, protestował przeciw bezprawiu i przemocy.

Praca duszpasterską, którą podejmował opierała się na przesłaniu: „Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj”.

Władze PRL-u prześladowały ks. Jerzego, a 19 października 1984 roku, funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa uprowadzili go i zamordowali. Jego pogrzeb był wielką manifestacją solidarności i wolności.

W 2010 roku ks. Jerzy Popiełuszko został ogłoszony błogosławionym, obecnie trwa proces kanonizacyjny.

Uroczystości zostały zorganizowane przez Fundację im. ks. Jerzego Popiełuszko „Dobro” przy współpracy z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji, Urzędem ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych, Instytutem Pamięci Narodowej i Burmistrzem Suchowoli. Honorowy patronat nad uroczystościami objął Prezydent RP Andrzej Duda.

Tomasz Kupczyk