UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Spotkanie po latach

20-10-2017

Spotkanie po latach

18 października w siedzibie regionalnej Solidarności gościł były przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność, Jan Bartczak. Z działaczem Solidarności spotkali się przyjaciele, współpracownicy oraz Prezydium Zarządu Regionu z przewodniczącym Marianem Królem na czele.

W słowie wstępnym gospodarz miejsca przywitał wszystkich i wyraził wdzięczność za możliwość spotkania się z Janem Bartczakiem po latach. Jak podkreślił przewodniczący ZR Marian Król, Solidarność funkcjonuje dziś w zupełnie innym środowisku, niż na początku lat 80. Wtedy w naszym regionie do związku należało blisko 300 tys. członków, zaś obecnie jest około 22 tys.

Dziś, w naszym województwie nie ma takiej liczby pracujących, żeby stworzyć związek sięgający 300 tys. Funkcjonujemy w innych uwarunkowaniach i otoczeniu. Na pewno jednak jesteśmy najliczniejszą organizacją związkową na terenie województwa – mówił Król.

Przewodniczący wskazywał, że w pierwszych latach funkcjonowania Solidarność zabiegała również o władzę, ponieważ trzeba było. Być może dzięki temu nie ma w Polsce takiej sytuacji jak obecnie na Ukrainie. Teraz od polityki uciec nie można, ale związek nie dąży do przejęcie rządów. Sytuacja w naszym kraju się poprawiła, zlikwidowano skrajne ubóstwo, co widać chociażby na przykładzie lodziarni, których w mieście jest coraz więcej.- Priorytetem jest to, aby Polacy mieli poczucie stabilizacji i pewności pracy – podkreślił Król.

Związkowcy wspominali historyczne czasy początków Solidarności, kiedy reżim komunistyczny łamał prawa człowieka, a najbardziej dał się we znaki wprowadzając stan wojenny i delegalizując Solidarność. Wielu ideowych działaczy było aresztowanych. Sam Jan Bartczak został internowany na rok i przebywał w Ośrodkach Odosobnienia w Potulicach i Strzebielinku. Niektórzy z obecnych wspólnie przebywali w tym samym ośrodku, a teraz po kilkudziesięciu latach mogli przypomnieć sobie życie w czasach, gdy płaciło się wielką cenę za bycie w Solidarności.

Od Zarządu Regionu NSZZ Solidarność Jan Bartczak otrzymał pamiątkowe książki, gazety, płyty, koszulki z biegów Solidarności etc.

Jan Bartczak, we wrześniu 1980 r., wstąpił do Solidarności. W 1981 r. był drugim przewodniczącym Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego (pierwszym był Czesław Niezgoda). Nauczał we Wszechnicy Związkowej. Po wprowadzeniu stanu wojennego został internowany na okres jednego roku. Od 1983 r. przebywa na emigracji w Niemczech.

GALERIA>>>

Tomasz Kupczyk