UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

ROZPOCZĘTO KAMPANIĘ CUKROWNICZĄ

12-09-2017

ROZPOCZĘTO KAMPANIĘ CUKROWNICZĄ

W minioną niedzielę nastąpiło rozpoczęcie kampanii cukrowniczej w Krasnymstawie.

Na otwarciu sezonu zgromadzili się plantatorzy i prezesi związków plantatorskich, Prezes Krajowej Spółki Cukrowej Paweł Piotrowski, członek Rady Nadzorczej Mieczysław Środa, wicestarosta krasnostawski Henryk Czerniej, Przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” Marian Król wraz z pocztem sztandarowym, przedstawiciel wojewody Grzegorz Lipa, przedstawiciel posłanki na sejm Teresy Hałas – Mirosław Księżuk, departament surowcowy Krajowej Spółki Cukrowej S.A. reprezentował Artur Majewski.

Uroczysta Msza. św., sprawowana była naprzeciwko fabryki cukru, przy krzyżu postawionym przez „Solidarność”. Eucharystii przewodniczył i homilię wygłosił ks. prał. Zbigniew Kuzia, regionalny duszpasterz ludzi pracy.

Ksiądz Kuzia podkreślił doniosłą rolę Solidarności w kształtowaniu drogi do wolnej Ojczyzny, której losy były silnie splecione z osobami św. Jana Pawła II i bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

- Nasz Związek ma chrześcijański charakter. Źródło ma w Ewangelii. Takie było nauczanie papieża Polaka i kapelana Solidarności – powiedział duchowny.

Mimo upływu wielu lat od męczeńskiej śmierci ks. Popiełuszki i pojawienia się nowych pokoleń, nauczanie jego nic nie straciło na swej aktualności.

- Chodzi o to aby kolejnemu pokoleniu naszego narodu, przekazać pewne wzorce, przykłady osobowości, którymi się zachwycą i będą próbowali naśladować – zaznaczył ks. Kuzia.

Duszpasterz ludzi pracy nawiązując do nauk męczennika za Ojczyznę, zwrócił uwagę na to, że praca kształtuje, ubogaca i uszlachetnia człowieka. Nie można być niewolnikiem pracy, a w pracowniku nie można widzieć tylko wartości ekonomicznej. Życia społecznego nie powinno się budować jedynie na dobrach materialnych. Materia nie może brać góry nad duchową stroną człowieka.

Człowiek pracy ma uszlachetniać materię, ale przez pracę ma również sam się uszlachetniać i przemieniać. Człowiek ciężko pracujący bez Boga, będzie dreptał po ziemi jak ptak z jednym skrzydłem – mówił Kuzia.

Na zakończenie ks. Kuzia apelował, aby związkowcy, a w szczególności pracownicy cukrowni poznawali i pokochali patrona Solidarności. Kazania, które pozostawił są perłami, które mogą budować i kształtować dobre relacje między mieszkańcami.

Przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” Marian Król powiedział, że cukrownia w Krasnymstawie obecnie ma dobrą kondycję finansową i lokuje się w świetnym miejscu na rynku.

- Przyszłość cukrowni będzie zależała od wytrzymania konkurencji potencjalnego importu trzciny cukrowej – podkreślił Król.

Krajowa Spółka Cukrowa powstała w 2002 roku i jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru buraczanego w Europie. KSC S.A. działa jako jeden ogólnopolski koncern w skład którego wchodzi siedem oddziałów produkujących cukier: Krasnystaw, Kluczewo, Dobrzelin, Kruszwica, Malbork, Nakło i Werbkowice.

GALERIA>>>                                                                           Tomasz Kupczyk

Foto. Tomasz Wolanin