Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

Rowerowa niedziela związkowców

22-11-2021

Rowerowa niedziela związkowców

W niedzielę, 21.11.2021 odbyła się impreza rowerowa organizowana przez POZ NSZZ ,,Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej przy WER Lublin, wraz z KZ NSZZ „Solidarność” WSK PZL Świdnik, pod patronatem Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ Solidarność Lublin. Gorącej atmosfery wycieczki nie ostudził nawet silny i zimny wiatr.
Miejscem spotkania lubelskiej grupy rowerowej z „Solidarności” pracowników Poczty w WER Lublin tym razem był Most Kultury na Bystrzycy. Po ubraniu koszulek z logo Solidarności i wykonaniu pamiątkowych zdjęć, ruszyliśmy w stronę Świdnika. Wbrew obawom niektórych uczestników, odległość do pokonania okazała się śmiesznie łatwa.

Przed bramą zakładu już czekała na nas rozentuzjazmowana grupa cyklistów z NSZZ „Solidarność” WSK PZL Świdnik. Po kolejnych pamiątkowych fotografiach wspólnie ruszyliśmy w trasę. Dla zapewnienia bezpieczeństwa uczestników na drogach publicznych peleton otwierał samochód prowadzony przez naszego kolegę związkowego Tomka Kasperskiego.

Trasa przejazdu wiodła od bram zakładu do Portu Lotniczego Lublin, a potem wokół terenu lotniska. Dodatkową atrakcją, był przystanek przy Lubelskim Pogotowiu Lotniczym, gdzie przez ogrodzenie mogliśmy zobaczyć śmigłowiec ratunkowy. Przy lesie, po drugiej stronie lotniska, na zaproszenie Tomka Kasperskiego, zatrzymaliśmy się na poczęstunek smacznym bigosem i gorącą herbatą. Przewodniczący Tomasz  Kasperski przekazał każdemu uczestnikowi  rowerowej wycieczki drobne upominki  od  władz miasta Świdnika, za  które serdecznie  dziękujemy. Wkrótce kolejna rowerowa impreza pod hasłem ,,Mikołajki  rowerowe Solidarności”.