UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

PROTEST TRWA

31-08-2017

PROTEST TRWA

Od wczoraj w Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej trwa akcja protestacyjna pracowników. Jej celem jest wyartykułowanie niezadowolenia pracowników wobec stosowanych warunków pracy i płacy, a także zagrożenia całej inwestycji Centrum Onkologii.

Akcja protestacyjna ma formę pokojową i sprowadza się do pisania petycji oraz noszenia na ramieniu biało-czerwonej opaski z napisem protest, rozdawane są również ulotki.

Od kilku tygodni związki zawodowe są w sporze zbiorowym z dyrekcją Centrum Onkologii. Rozpoczęły się wysokie cięcia wynagrodzeń dla ponad 500 pracowników. Prowadzone rokowania z pracodawcą nie przyniosły porozumienia. Podpisano protokół rozbieżności, a związkowcy wystąpili o przydział mediatora.

Negocjacje nie doprowadziły do rozwiązania problemu. W związku z tym został podpisany protokół rozbieżności. Złożyliśmy wniosek o powołanie mediatora. Zostały wprowadzone pierwsze wypowiedzenia warunków płacy dla pracowników. W naszym związku mamy 80 osób, które już otrzymały wypowiedzenia, zostaną one skierowane do prawników, aby przygotować pozwy do sądu pracy – powiedział przewodniczący organizacji związkowej przy COZL Józef Krupa.

Kolejne działania będą mogły być podejmowane po mediacjach. Jeśli będzie konieczność, wśród załogi zostanie wprowadzone referendum strajkowe – dodał Józef Krupa.

Galeria>>>                                                                                                            Tomasz Kupczyk