UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Pożegnaliśmy Romana Giedrojcia

06-09-2017

Pożegnaliśmy Romana Giedrojcia

1 września w Słupsku pożegnano Głównego Inspektora Pracy Romana Giedrojcia. Jego nagła śmierć zaskoczyła wszystkich, miał 67 lat.

Przed ceremonią pogrzebową  w kościele Mariackim minister w kancelarii prezydenta RP Andrzej Dera odczytał decyzję o nadaniu Romanowi Giedrojciowi Krzyża Oficerskiego Orderu Odrodzenia Polski za zasługi w dziedzinie ochrony pracy i za działalność państwową. Odznaczenie złożone zostało na ręce brata zmarłego.

Romana Giedrojcia pożegnali m.in.: minister Elżbieta Rafalska,  posłanka Jolanta Szczypińska, senator Kazimierz Kleina, poseł i były przewodniczący Związku Janusz Śniadek, przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, przedstawiciele Państwowej Inspekcji Pracy z całego kraju, władze Słupska i regionu, członkowie Solidarności wraz z pocztami sztandarowymi z całej Polski.

Na Mszy św. żałobnej Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” reprezentował wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Krzysztof Choina wraz z pocztem sztandarowym.

Pogrzeb miał charakter państwowy. Mszy św. przewodniczył ks. bp Edward Dajczak.

Roman Giedrojć był polskim politykiem i urzędnikiem państwowym. Po raz pierwszy pracę w Państwowej Inspekcji Pracy podjął w 1985 roku. Od 1994 roku kierował słupskim oddziałem Okręgowego Inspektorat Pracy w Koszalinie, a po reformie administracyjnej kraju w 1999 – oddziałem OIP  w Gdańsku.

Z ramienia AWS pełnił funkcję posła III kadencji. Był członkiem Zjednoczenia Chrześcijańsko-Narodowego, należał do Chrześcijańskiego Ruchu Samorządowego. W latach 1998-2001 był wiceprzewodniczącym Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP. Od 2006 do 2008 był zastępcą głównego inspektora pracy do sprawy nadzoru, następnie do 2016 ponownie był kierownikiem słupskiego oddziału OIP w Gdańsku.

W 2014 roku z ramienia Prawa i Sprawiedliwości pełnił mandat radnego sejmiku pomorskiego. W 2015 roku został liderem pomorskich struktur Stowarzyszenia Chrześcijańsko-Narodowego.  Od 2016 roku pełnił funkcję Głównego Inspektora Pracy.

Był wykładowcą z zakresu prawa pracy na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II oraz w Społecznej Akademii Nauk w Łodzi i Wyższej Hanzeatyckiej Szkole Zarządzania w Słupsku.

oprac. Tomasz Kupczyk