UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

POŚWIĘCENIE RONDA

25-10-2017

POŚWIĘCENIE RONDA

22 października br. w Zamościu odbyły się uroczystości poświęcenia ronda im. ks. Jerzego Popiełuszki. We Mszy św., w Parafii Św. Krzyża uczestniczyli członkowie „Solidarności”, poczty sztandarowe wielu instytucji i służb oraz miejscowi parafianie. Region Środkowo-Wschodni reprezentował wiceprzewodniczący Zarządu Regionu, Krzysztof Choina. Eucharystię uświetniła oprawa muzyczna Zespołu Wokalnego Funkcjonariuszy Służby Więziennej Zakładu Karnego w Zamościu.

Po Mszy św. nastąpiło przejście do ronda, gdzie przewodniczący zamojskiego Oddziału NSZZ „Solidarność”, Marek Walewander przybliżył historię życia kapelana Solidarności. Ks. Popiełuszko organizował Msze św. za Ojczyznę. Głosił prawdę i bronił jej niezależnie od okoliczności. Męczennik za wiarę podczas kazań apelował jednocześnie o zwyciężanie zła dobrem. Zaangażowanie w obronę wolności i godności każdego człowieka, kosztowało go najwyższą cenę, którą było życie.

Marek Walewander podziękował wszystkim, którzy włączyli się w przygotowanie uroczystości, a  zgromadzonym za udział w uczczeniu bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

- Nic co ważne i co ma być trwałe, nie przychodzi łatwo. Sami żeśmy tego niejednokrotnie doświadczali – powiedział wiceprzewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”, Krzysztof Choina. - Posługa, determinacja, prawość i przelana krew ks. Jerzego stały się fundamentem tego co zaczęliśmy budować. Była to walka o wolną Polskę i zrzucenie oków komunizmu. Dzięki takim ludziom jak kapelan Solidarności udało się nam. Nasze państwo nie jest jeszcze zbudowane dobrze, jesteśmy w trakcie naprawy tego co przez wiele lat było niszczone – podkreślił wiceprzewodniczący Choina.

- Wierzę głęboko, że ofiara poniesiona przez ks. Jerzego i nasza praca przyniosą trwałe efekty nie tylko dla nas, ale i dla naszych dzieci oraz wnuków. (…) Życzę wszystkim i sobie, abyśmy nie bali się podejmować trudnych decyzji, abyśmy nie lękali się wprowadzać ich w czyny. Tak jak ks. Jerzy nie obawiał się, aby swoje życie poświęcić na udokumentowanie słów, które głosił  – dodał Choina.

Zwieńczeniem uroczystości było poświęcenie ronda i złożenie kwiatów przez poszczególne delegacje. Inicjatywa nazwania ronda im. ks. Jerzego Popiełuszki wyszła z Oddziału NSZZ „Solidarność” w Zamościu oraz Regionu Środkowo-Wschodniego, aby uhonorować Patrona „Solidarności” w 70. rocznice urodzin i 33. rocznicę śmierci.

Tomasz Kupczyk ​

WIĘCEJ ZDJĘĆ>>>