UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Pochowano żołnierzy AK-WiN

20-10-2017

Pochowano żołnierzy AK-WiN

14 października br. w Radecznicy odbyły się uroczystości pogrzebowe płk. Mariana Pilarskiego ps. „Jar” i ppor. Stanisława Biziora ps. „Eam”.

W Mszy św. żałobnej udział wzięły rodziny zamordowanych, duchowieństwo, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, służby mundurowe i miejscowi mieszkańcy. Region Środkowo-Wschodni NSZZ Solidarność reprezentowała Przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania – Wiesława Stec wraz z pocztem sztandarowym.

Eucharystii przewodniczył bp senior diecezji zamojsko-lubaczowskiej, Jan Śrutwa, a homilię wygłosił bp senior diecezji sandomierskiej, Edward Frankowski. Przed nabożeństwem odczytano decyzję Ministra Obrony Narodowej, Antoniego Macierewicza, który awansował pośmiertnie Stanisława Biziora do stopnia kapitana i uhonorował Mariana Pilarskiego szablą wojskową.

Okolicznościowe listy do uczestników pogrzebu „Jara” i „Eama” skierowały najwyższe władze państwowe, w tym prezydent Andrzej Duda i premier Beata Szydło. Głos zabrali  m.in.: wojewoda Lubelski, Przemysław Czarnek; szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych, Jan Józef Kasprzyk i wiceprezes IPN, Krzysztof Szwagrzyk.

W przededniu uroczystości pogrzebowych w Radecznicy, szczątki bohaterów zostały wyprowadzone z Zakładu Medycyny Sądowej w Lublinie, by w kondukcie żałobnym wyruszyć do Sitanca, Zamościa, Tyszowiec i Mokrelipia, gdzie modlono się za dusze zmarłych i przybliżono życiorysy zamordowanych.

Marian Pilarski ps. „Jar” od młodości walczył o wolną Polskę. W listopadzie 1918 r. wziął udział w obronie Lwowa. Wskutek wojny z bolszewikami odniósł rany. Uczestnik kampanii wrześniowej, członek ZWZ-AK. Po inwazji związku Sowieckiego działał w konspiracji. Nie pogodził się z werdyktem Wielkiej Trójki, aby po wojnie Polska znajdowała się w zasięgu ZSRR i pozostał żołnierzem niezłomnym. W 1950 r. funkcjonariusze WUBP w Lublinie aresztowali Mariana Pilarskiego. Rok później skazano na śmierć, a w 1952 r. wykonano wyrok w więzieniu na Zamku w Lublinie.

Stanisław Bizior ps. „Eam”, był żołnierzem ZWZ-AK i Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość. Po wkroczeniu Sowietów do Polski został zmobilizowany do WP. W 1946 r. podjął działalność konspiracyjną w Obwodzie WiN Zamość. W tym samym roku wziął udział w akcji rozbicia więzienia w Zamościu, z którego uwolniono ponad 300 osób. W 1951 r., wyrokiem Sądu Rejonowego w Lublinie, został skazany na karę śmierci, którą wykonano w 1952 r.

Według zamysłu komunistów pamięć o bohaterach miała zniknąć z przestrzeni publicznej. Służyć miał temu szybki pochówek w anonimowym miejscu. Zakopano „Jara” i „Eama” bez zachowania godnej człowieka ceremonii pogrzebowej, z pominięciem rodziny i bliskich. Mieli być żołnierzami wyklętymi. Prawda jednak wychodzi na wierzch. Instytut Pamięci Narodowej odnalazł, w styczniu 2017 r., szczątki Mariana Pilarskiego i Stanisława Biziora, na cmentarzu przy ul. Unickiej w Lublinie. Po kilkudziesięciu latach żołnierze niezłomni wracają i stanowią dla nas wzór heroizmu i miłości Ojczyzny.

Foto. IPN Lublin

Tomasz Kupczyk